Vanliga frågor

Här har vi samlat svaren på några av de frågor som vi ofta får.

Kan jag få ekonomisk ersättning av TRS?

Ja, den möjligheten finns under vissa förutsättningar. Om du har varit anställd hos en eller flera arbetsgivare (som är anslutna till Trygghetsrådet TRS) under minst fem års sammanhängande tid kan du få en ersättning som kompletterar a-kassan, avgångsersättning (AGE). Ytterligare några kriterier ska vara uppfyllda för att du ska få AGE. 

Läs mer om AGE

Här kan du se vanliga frågor om AGE

Jag har skickat in min ansökan men inte hört något från er än.

När din ansökan är inskickad undersöker TRS vilket stöd du är berättigad till, utser din personliga rådgivare och förbereder för att du ska få rätt stöd. Det kan ta lite tid, men vi hanterar din ansökan så snart som möjligt! I normalfallet hör du av oss inom två veckor. 

Du kommer att få ett välkomstbrev från oss. Medan du väntar: gå in på webben och se det material som finns där för jobbsökare, till exempel Guide till nytt arbete.

Läs mer på den här sidan

Jag har inte sökt jobb på länge. Jag vet inte var jag ska börja. Kan ni hjälpa mig?

Ja, självklart!

Att bli uppsagd och börja söka arbete sätter igång många känslor och tankar hos de flesta. Du kanske aldrig har behövt söka ett arbete eller har varit på samma arbetsplats i många år. Det kan vara svårt att veta var man ska börja! Vi har tagit fram en checklista på det du behöver göra först. Allra först ska du be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg (det är det du ska skicka till a-kassan) och ett tjänstgöringsintyg (betyg). I samband med det ska din arbetsgivare ansöka om stöd för dig hos TRS. Nästa steg är att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen.

Läs hela checklistan här

Hur vet jag om min arbetsgivare är ansluten till TRS?

Du kan enkelt kontrollera det själv. Skriv in organisationsnumret i sökrutan ("Rätt trygghetsråd?") så får du veta det. Organisationsnumret brukar stå på din lönespecifikation, annars får du fråga din arbetsgivare.

Jag vet att min arbetsgivare är ansluten men det syns inte när jag fyller i organisationsnumret i rutan?

Kontakta oss per mejl eller telefon!

Hur ansöker jag om stöd?

Om du är uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom ska din arbetsgivare fylla i formuläret här på webben. Protokollet från den fackliga förhandlingen ska bifogas. Därefter får du ett mejl från oss där du kan komplettera ansökan.

Om du lämnar en tidsbegränsad anställning och vill söka stöd av TRS fyller du i formuläret själv.

Ansök om stöd

Jag kan inte logga in på Mina sidor. Hur gör man?

För att du ska kunna skapa konto och logga in:

1. du är uppsagd och din arbetsgivare har påbörjat en ansökan för din räkning.

2. du har avslutat en tidsbegränsad anställning och själv ansökt om stöd från TRS.

När ansökan är inskickad  behöver du göra detta för att kunna logga in på Mina sidor:

Allra först måste du skapa ett konto. Det gör du här:https://portal.trs.se/

Du klickar på knappen "Skapa konto" (se bilden nedan).

illustration var du skapar konto

När du klickar på ”Skapa konto”  kommer du till den här sidan: https://portal.trs.se/skapa-konto/

Där kan du skapa konto genom att logga in med Bank-ID.

Du kan också fylla i ditt personnummer, välja lösenord och ange din aktuella e-post. När du klickar på ”Skicka” skapas ditt konto.

Därefter kan du logga in på Mina sidor.

Sidan för att skapa konto och logga in på Mina sidor hittar du här

Får jag själv välja utbildning?

Du kan få stöd till kompetensutveckling, men diskussionen sker i samråd med din rådgivare. Alla utbildningsinsatser från oss är arbetsmarknadsinriktade. Om du vill ha stöd ekonomiskt av TRS ställer vi till exempel krav på att du undersöker hur arbetsmarknaden ser ut för det område du vill utbilda dig inom. Kontakta din rådgivare för mer information.

Får utbildningen kosta pengar?

Ja - men se svaret på föregående fråga! Ska TRS bekosta utbildningen ska den ske i samförstånd med din rådgivare.

Vilka webbinarier kan jag få gå?

Kontakta din rådgivare, så kan ni diskutera ett lämpligt innehåll och tillfälle för dig.

Kan jag få en dator av TRS? Vad gäller?

Ja, om du har behov av en dator för att kunna söka jobb kan du få hjälp med det av TRS. Du måste alltid samtala med din rådgivare, som är den som godkänner att TRS ger stöd till en dator.

Hur länge får jag hjälp av TRS?

Två år från tidpunkten du kommer in i stöd hos oss, du kan få stöd med start från att din uppsägningstid påbörjas. Du måste ansöka om stöd inom ett år efter det att anställningen upphörde. Om du får ett nytt jobb som du också blir uppsagd från på grund av arbetsbrist kan du få stöd av TRS igen. Efterskyddet gäller upp till fem år för både tillsvidare anställda och tidsbegränsat anställda.

Vad händer om A-kassan tar slut?

Arbetsförmedlingen har ett program som kallas jobb- och utvecklingsgarantin som ofta erbjuds dig som har varit arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen länge. Om du till exempel är på väg att utförsäkras från a-kassan är det vanligt att du erbjuds att delta i programmet.

(Du kan få stöd av TRS i två år, räknat från första arbetslösa dagen.)

Läs mer om jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingens webbplats

Kan jag få reseersättning av TRS för att söka nytt jobb?

Ja, möjligheten finns, men du måste kontakta din rådgivare i den frågan.

Jag skulle få ersättning för en resa till en jobbintervju – hur ska jag göra?

TRS ersätter vissa utgifter du har i samband med att du söker jobb. För att du ska få ersättning måste din rådgivare ha godkänt utgiften – stäm därför alltid av med din rådgivare innan.

Du kan till exempel få ersättning för resor till anställningsintervjuer, till din rådgivare eller coach, och annat som exempelvis datorinköp.

Du ska mejla in kvittot till din rådgivare – läs här så får du veta exakt hur du ska göra!

Hur gör jag för att få ersättning för utlägg?

För att du ska få ersättning måste din rådgivare ha godkänt utgiften – stäm därför alltid av med din rådgivare innan.

Du kan till exempel få ersättning för resor till anställningsintervjuer, till din rådgivare eller coach, och annat som exempelvis datorinköp.

Du ska mejla in kvittot till din rådgivare – läs här så får du veta exakt hur du ska göra!

Jag har inte intyg från alla mina tillfälliga jobb. Kan jag få stöd ändå?

Ja, men du måste kunna intyga att du har varit anställd minst 12 månader under de senaste 36 månaderna. Den senaste anställningen måste ha varit i en TRS-ansluten organisation. Om du ska få fullt omställningsstöd måste du ha varit anställd i en TRS-ansluten organisation 12 månader (under de senaste 36 månaderna).

Under den senaste anställningen måste din sammanlagda arbetstid ha varit minst åtta timmar per vecka. Det måste du kunna styrka med ett intyg.

Jag har frilansat som skådespelare i många år, men nu skulle jag vilja komplettera med något annat yrke. Kan TRS hjälpa mig?

Att arbeta som frilans innebär oftast att man går från en tidsbegränsad anställning till en annan. TRS ger även stöd till personer som har haft en eller flera tidsbegränsade anställningar.  Som frilans kan du få stöd när du vill byta yrkesinriktning.

Du måste kunna intyga att du har varit anställd i en TRS-ansluten organisation minst 12 månader under de senaste 36 månaderna. Under den senaste anställningen måste den sammanlagda arbetstiden ha varit minst åtta timmar per vecka.

Under den senaste anställningen måste din sammanlagda arbetstid ha varit minst åtta timmar per vecka. Det måste du kunna styrka med ett intyg.

Under den senaste anställningen måste den sammanlagda arbetstiden ha varit minst åtta timmar per vecka.

Om du arbetar som frilansare och fakturerar i egen firma eller egenanställning kan du inte få stöd av TRS.

 

Jag är för gammal! Det finns inga jobb, och de som finns är för de unga. Vad ska jag göra?

Den här frågan hör vi ganska ofta, även från unga människor i 30-årsåldern! Men ålder och möjligheten att få ett jobb har ingenting gemensamt. Det är din kompetens du säljer, inte din ålder. I vår statistik ser vi ingen skillnad på åldersgrupperna när det gäller möjligheterna att få ett nytt jobb. Fundera över vad du vill och vad du kan. Du kan börja med att använda vår "Guide till nytt arbete".

Guiden hittar du här

Jag är 60+. Kan jag få hjälp av er?

Ja, du kan få stöd till och med månaden innan du fyller 66 år (men inte längre tid än två år).

Det finns ju inga lediga jobb! Kan ni hjälpa mig?

Det finns jobb! Det omsätts mellan 1,1 och 1,5 miljoner jobb i Sverige under ett år. Alla syns inte i platsannonserna i dagstidningen! Det är bara cirka 20 procent av alla lediga jobb som annonseras. Vi kan hjälpa dig med tips om hur du hittar jobben. Du kan börja med att använda vår "Guide till nytt arbete".

Guiden hittar du här 

Hur länge kan jag få ekonomiskt stöd?

Du kan få stöd tills du får ett nytt jobb, eller i upp till två år, räknat från och med det datum din anställning upphörde.

Om du får ett nytt arbete men blir uppsagd på grund av arbetsbrist igen kan du få stöd igen (efterskydd).

Läs mer om TRS omställningsstöd
Läs mer om efterskydd

Vilka regler gäller för a-kassan?

Kontakta din a-kassa direkt, och gå inte via TRS eller Arbetsförmedlingen. Det är bara din a-kassa som kan ge korrekta svar. Om du tycker att din a-kassa inte verkar stämma, eller om du inte vet vilken a-kassa du tillhör - vänd dig till a-kassornas samarbetsorganisation. Det är en övervakningsmyndighet som alltid ger korrekta svar.

A-kassornas samarbetsorganisation

Har du fler frågor? Kontakta oss på TRS.