Välj rätt kanaler när du söker jobb

Platsbanken, LinkedIn, Monster, Facebook, Blocket Jobb... Listan kan göras lång när man försöker orientera sig igenom det som utgör annonsdjungeln. Men det går inte att bevaka alla sajter, appar samt sociala medier ständigt. Därför är det viktigt att lära sig att prioritera bland alla dessa kanaler. TRS rådgivare Torbjörn Norlund delar med sig av sina bästa tips när det gäller att välja rätt sökkanaler. 

Torbjörn Norlund

 Med smartphones är vi konstant uppkopplade och då är det lätt hänt att man ständigt går in och kollar olika sajter och appar för att leta efter nya jobbannonser. Men om du är smart och noggrann i ditt jobbsökande behöver du inte gå in och bevaka alla dessa sajter flera gånger per dag. Om du tycker att det är svårt att hitta ett upplägg som passar dig kan du be din rådgivare på TRS om hjälp, menar Torbjörn.  

När det finns så många olika sajter som mer eller mindre fungerar på liknande sätt och innehåller samma annonser kan det dock vara svårt att sortera. 

 Min rekommendation är att helt enkelt välja ut ett antal digitala sökkanaler som passar dina behov samt har en bra täckning på de yrkesroller som just du letar efter. Vi på TRS har ett samarbete med Oxojob som hjälper dig att skanna av arbetsmarknaden. Oxojob söker igenom över 2000 sajter efter jobbannonser med utgångspunkt från vilka yrken, och andra sökkriterier, som du anger. Oxojob sorterar även bort dubbletter, vilket annars kan upplevas frustrerande, berättar Torbjörn och fortsätter: 

 Du kan också spara dina återkommande sökningar vilket gör att du enkelt kan välja olika inriktningar för dina sökningar. Du får tillgång till tjänsten genom din rådgivare på TRS som också kan instruera dig hur du går till väga för att optimera dina sökningar. 

Sätt upp bevakningar 

Många av de större jobbsajterna har funktioner som erbjuder möjligheten att ställa in och spara egna kriterier och sökord. När en jobbannons som uppfyller dina kriterier dyker upp får du automatiskt ett mejl eller en notis som meddelar dig. Var strukturerad och noggrann när du sätter upp bevakningarna för bästa träffsäkerhet. Tiden som du sparar kan du i stället lägga på att till exempel vässa dina ansökningshandlingar eller delta i ett av TRS webbinarier för jobbsökare. 

LinkedIn är effektivt 

De flesta företag och organisationer publicerar sina lediga jobb på LinkedIn. Att söka på LinkedIn är därför ett effektivt sätt att hitta jobb. Många rekryteringsföretag och arbetsgivare erbjuder dig möjligheten att prenumerera på lediga jobb. Försök att hitta de organisationer och företag som du är intresserad av och prenumerera på jobb därifrån. TRS har kontinuerligt webbinarier om hur du använder LinkedIn som ett verktyg i ditt jobbsökande.   

Filtrera med Platsbanken 

Arbetsförmedlingens Platsbanken publicerar många jobb och har dessutom samarbeten med externa jobbsajter.  

 Platsbanken har en filterfunktion som du kan använda för att se och sortera jobbannonser från flera olika sajter samtidigt. Men det finns som sagt mängder av olika digitala sökkanaler. Hitta de som du tycker fyller dina behov bäst så kommer du får fler och bättre resultat. Om du tycker att detta är svårt och krångligt kan du be om hjälp av din rådgivare på TRS. Då kan ni tillsammans arbeta fram de digitala sökkanaler som bäst passar dina behov så att du kan optimera dina digitala sökningar, säger Torbjörn avslutningsvis.