Vi genomför tekniskt underhåll av våra digitala tjänster från kl 17, fredag 22/9 till söndag 24/9. Webbplatsen kan ligga nere under denna period.

Elitidrottare

Att växla karriär efter att ha varit elitidrottare kan innebära en stor omställning. Hur gör man för att hitta en meningsfull tillvaro efter en idrottskarriär? Trygghetsrådet TRS rådgivare är vana vid att diskutera de här frågorna och har stor erfarenhet av omställning för den som engagerat sig djupt och länge i sin idrott.

TRS stöd till karriärväxlande elitidrottare syftar till att hjälpa idrottare att hitta ett nytt jobb efter idrottskarriären. Som elitidrottare kan du ansöka om stöd från TRS under det sista året innan kontraktet löper ut och du kan få stöd upp till två år efter avslutad idrottskarriär. TRS erbjuder dig dessutom vägledande samtal under hela karriären.  

Sittande man i grupp av kollegor.

Det här stödet kan du få av TRS

Du får alltid en rådgivare som ger dig stöd på vägen till ditt nya jobb.

 • Samtal och coachning av din rådgivare som hjälper dig att sortera vad du vill och vad du kan, hur du ska hitta din nya arbetsgivare och mycket mer. Om du behöver träffa en samtalsterapeut för att bli redo för att söka jobb kan du få det stödet.
 • Stöd till kompetensutveckling: kursmaterial och litteraturkostnader, kurskostnader, studieersättning och praktikersättning.
 • Granskning av ansökningshandlingar: cv, personligt brev, LinkedIn-profil
 • Intervjuträning: skriftlig eller per telefon.
 • Annat stöd för att underlätta resan mot ett nytt jobb: datorstöd, resor, logi, dubbelt boende, kostnader i samband med flytt, löneutfyllnad, fotografering för cv eller LinkedIn.
 • Om du vill starta eget företag: affärskonsult och näringsbidrag.

Stödet syftar till att du ska få ett nytt, långsiktigt hållbart jobb. Läs mer här om hur du blir en riktigt vass jobbsökare.

Hur ansöker jag?

För att kunna få stöd av TRS måste du under de senaste 36 månaderna ha varit anställd minst 12 månader hos en eller flera arbetsgivare, alla anställningar måste inte ha varit hos en TRS-ansluten, bara den senaste. Anställningstiden behöver inte ha varit sammanhängande och den behöver inte ha varit hos samma arbetsgivare hela tiden. Du måste söka stöd senast ett år efter att senaste anställningen upphörde.

TRS stöd kan sökas av idrottare som täcks av kollektivavtalet för elitspelare inom ishockey, handboll och fotboll. 

Ishockey - SHL och hockeyallsvenskan samt den högsta serien för damer, SDHL.

Fotboll - Allsvenskan och Superettan (herrar).

Handboll - högsta serien för både damer och herrar.

För att kunna skicka in en ansökan om stöd hos TRS behöver du följande information och underlag:

 • Organisationsnummer till din senaste arbetsgivare
 • Kontaktperson hos din senaste arbetsgivare. Namn, telefonnummer och e-postadress.
 • Uppgifter om anställningen: anställningsdatum och arbetstid, lön m.m.
 • Arbetsgivarintyg från senaste anställningen
 • Eventuellt: uppgifter om tidigare anställningar
 • I så fall: arbetsgivarintyg eller anställningsintyg från tidigare anställningar

När du har fyllt i dina uppgifter skickar du formuläret till TRS. När vi har granskat ansökan får du besked från TRS om din ansökan är godkänd. Då tilldelas du också en rådgivare som tar en första kontakt.

Till ansökan

Bra att veta

Anställningsformen för elitidrottare faller under kategorin ”tidsbegränsat anställda”. Här kan du läsa mer om anställningsformen tidsbegränsad anställning samt om villkoren som gäller för tidsbegränsat anställda.  

Att ansöka om stöd från TRS är frivilligt. Det är en möjlighet och ett erbjudande men det finns ingen skyldighet att ansöka om stöd från TRS

Vad innebär det att få stöd från TRS?

Vår rådgivare Linda Lekander berättar om det stöd du som är uppsagd eller avslutar en tidsbegränsad anställning kan få av TRS. Allt stöd utgår från dina individuella behov, och du får alltid träffa en rådgivare för coachning/rådgivning.

Andra elitidrottare berättar

Att höra andras berättelser kan vara ett sätt att bli inspirerad att tänka vidare. Vi har intervjuat elitidrottare som berättar om sina resor efter idrottskarriären.

Ta del av intervjuerna här

Jag kan väl inte studera igen…?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna. TRS rådgivare Maria Toft Zulawinski tipsar om hur du kan tänka om du vill studera. 

Till artikeln

Vill du studera?

Från och med den 1 oktober 2022 kommer Trygghetsrådet TRS kunna bidra med ett utökat stöd om du vill studera. 

Läs mer här

Webbinarium om karriärväxling för elitidrottare

2 juni 2022 hölls ett webbinarium riktat till elitidrotten, dess representanter och utövare som omfattas av TRS omställningsavtal.

Webbinarium om karriärväxling för elitidrottare

Elitidrott och studier

Om du är aktiv elitidrottare och vill förbereda dig för livet efter idrotten finns möjligheten att kombinera din idrottskarriär med studier. Genom att börja studera under din aktiva idrottskarriär underlättar du karriärväxlingen när det väl är dags.

På Riksidrottsförbundets webbplats kan du läsa om lärosäten som är anpassade för elitidrottare samt om hur du ansöker till olika utbildningar som aktiv elitidrottare. Läs mer här >>

Webbinarium: På väg mot ett nytt yrke

Vår rådgivare Linda Lekander och verksamhetschef Annika Hamrin berättar vad en karriärväxling kan innebära och ger inspiration inför din resa till ett nytt yrke.
 • Guide till din karriärväxling

  Arbetssökande, Arbetstagare

  Funderar du på att växla karriär helt? Här får du ett stöd för att systematisera dina tankar. Det står att guiden riktar sig till elitfotbollsspelare och elithockeyspelare - men vem som helst som har de här tankarna kan få god hjälp! Spara guiden till din dator och fyll i - eller skriv ut den.

  Guide till din karriärväxling

  Guide till din karriärväxling

Spelarföreningar

Spelarföreningar är de svenska idrottarnas intresseorganisationer och har som uppgift att tillvarata och skydda spelarnas intressen. Läs mer om respektive spelarförening via länkarna nedan. 

Spelarföreningen för fotbollsspelare

Spelarföreningen för handbollsspelare

Spelarföreningen för hockeyspelare

I videon nedan kan du ta del av information om TRS stöd för elitidrottare. I webbinariet som spelades in i februari 2021 medverkar Linda Lekander, rådgivare TRS, och spelarföreningen för fotbollsspelare.

Information om TRS från Linda Lekander, rådgivare TRS.

 

Starta eget?

Har du funderat på att starta ett eget företag? Här hittar du en checklista att fundera utifrån! Kontakta din rådgivare för mer information.

Checklista för dig som vill starta eget

Kontakta TRS rådgivare