Elitidrottare

Att växla karriär efter att ha varit elitidrottare kan innebära en stor omställning. Hur gör man för att hitta en meningsfull tillvaro efter en idrottskarriär? Trygghetsrådet TRS rådgivare är vana vid att diskutera de här frågorna och har stor erfarenhet av omställning för den som engagerat sig djupt och länge i sin idrott.

På väg?

TRS stöd till karriärväxlande elitidrottare syftar till att hjälpa idrottare att hitta ett nytt jobb efter idrottskarriären. Som elitidrottare kan du ansöka om stöd från TRS under det sista året innan kontraktet löper ut och du kan få stöd upp till två år efter avslutad idrottskarriär. TRS erbjuder dig dessutom kompetensutvecklingsstöd och vägledande samtal under hela karriären.  

Det här stödet kan du få av TRS

Du får alltid en rådgivare som ger dig stöd på vägen till ditt nya jobb.

  • Samtal och coachning av din rådgivare som hjälper dig att sortera vad du vill och vad du kan, hur du ska hitta din nya arbetsgivare och mycket mer. Om du behöver träffa en samtalsterapeut för att bli redo för att söka jobb kan du få det stödet.
  • Stöd till kompetensutveckling: kursmaterial och litteraturkostnader, kurskostnader, olika typer av studiestöd och praktikersättning.
  • Granskning av ansökningshandlingar: cv, personligt brev, LinkedIn-profil
  • Intervjuträning: skriftlig eller per telefon.
  • Annat stöd för att underlätta resan mot ett nytt jobb: datorstöd, resor, logi, dubbelt boende, kostnader i samband med flytt, löneutfyllnad, fotografering för cv eller LinkedIn.
  • Om du vill starta eget företag: affärskonsult och näringsbidrag.

Stödet syftar till att du ska få ett nytt, långsiktigt hållbart jobb. Läs mer här om hur du blir en riktigt vass jobbsökare.

Villkor

TRS stöd kan sökas av idrottare som täcks av kollektivavtalet för elitspelare inom ishockey, handboll och fotboll. 

Ishockey - SHL och hockeyallsvenskan för herrar samt den högsta serien för damer, SDHL.

Fotboll - de två högsta serierna för både damer och herrar. 

Handboll - högsta serien för både damer och herrar.

  • Under de senaste 36 månaderna ska du ha varit anställd minst 12 månader hos en eller flera arbetsgivare som är anslutna till TRS.  Anställningstiden behöver inte ha varit sammanhängande och den behöver inte ha varit hos samma arbetsgivare hela tiden.
  • Under den senaste anställningen ska du ha haft en arbetstid på minst 8 timmar per vecka.
  • Har du varit anställd hos en eller flera arbetsgivare som inte är anslutna till TRS kan du endast få visst stöd i form av rådgivning. Din senaste arbetsgivare måste dock vara ansluten till TRS.

Du kan ansöka om stöd senast ett år efter att din anställning upphörde. Du kan få stöd av TRS upp till två år.

Hur ansöker jag?

För att kunna skicka in en ansökan om stöd hos TRS behöver du följande information och underlag:

  • Organisationsnummer till din senaste arbetsgivare
  • Kontaktperson hos din senaste arbetsgivare. Namn, telefonnummer och e-postadress.
  • Uppgifter om anställningen: anställningsdatum och arbetstid, lön m.m.
  • Arbetsgivarintyg från senaste anställningen
  • Eventuellt: uppgifter om tidigare anställningar
  • I så fall: arbetsgivarintyg eller anställningsintyg från tidigare anställningar

När du har fyllt i dina uppgifter skickar du formuläret till TRS. När vi har granskat ansökan får du besked från TRS om din ansökan är godkänd. Då tilldelas du också en rådgivare som tar en första kontakt.

Till ansökan

Bra att veta

Anställningsformen för elitidrottare faller under kategorin ”tidsbegränsat anställda”. Här kan du läsa mer om anställningsformen tidsbegränsad anställning samt om villkoren som gäller för tidsbegränsat anställda.  

Att ansöka om stöd från TRS är frivilligt. Det är en möjlighet och ett erbjudande men det finns ingen skyldighet att ansöka om stöd från TRS

Vad innebär det att få stöd från TRS?

Vår rådgivare Linda Lekander berättar om det stöd du som är uppsagd eller avslutar en tidsbegränsad anställning kan få av TRS. Allt stöd utgår från dina individuella behov, och du får alltid träffa en rådgivare för coachning/rådgivning.

Andra elitidrottare berättar

Att höra andras berättelser kan vara ett sätt att bli inspirerad att tänka vidare. Vi har intervjuat elitidrottare som berättar om sina resor efter idrottskarriären.

Ta del av intervjuerna här

I den här videon berättar TRS rådgivare Linda Lekander och Torbjörn Norlund om det stöd du som elitspelare kan få när du väljer att avsluta din idrottskarriär. Spelarfacket SICO medverkar också i filmen.

Webbinarium om karriärväxling för elitidrottare

2 juni 2022 hölls ett webbinarium riktat till elitidrotten, dess representanter och utövare som omfattas av TRS omställningsavtal.

Webbinarium om karriärväxling för elitidrottare

Elitidrott och studier

Om du är aktiv elitidrottare och vill förbereda dig för livet efter idrotten finns möjligheten att kombinera din idrottskarriär med studier. Genom att börja studera under din aktiva idrottskarriär underlättar du karriärväxlingen när det väl är dags.

På Riksidrottsförbundets webbplats kan du läsa om lärosäten som är anpassade för elitidrottare samt om hur du ansöker till olika utbildningar som aktiv elitidrottare. Läs mer här >>

Webbinarium: På väg mot ett nytt yrke

Vår rådgivare Linda Lekander och verksamhetschef Annika Hamrin berättar vad en karriärväxling kan innebära och ger inspiration inför din resa till ett nytt yrke.
  • Guide till din karriärväxling

    Arbetssökande, Arbetstagare

    Funderar du på att växla karriär helt? Här får du ett stöd för att systematisera dina tankar. Det står att guiden riktar sig till elitfotbollsspelare och elithockeyspelare - men vem som helst som har de här tankarna kan få god hjälp! Spara guiden till din dator och fyll i - eller skriv ut den.

    Guide till din karriärväxling

    Guide till din karriärväxling

Spelarföreningar

Spelarföreningar är de svenska idrottarnas intresseorganisationer och har som uppgift att tillvarata och skydda spelarnas intressen. Läs mer om respektive spelarförening via länkarna nedan. 

Spelarföreningen för fotbollsspelare

Spelarföreningen för handbollsspelare

Spelarföreningen för hockeyspelare

I videon nedan kan du ta del av information om TRS stöd för elitidrottare. I webbinariet som spelades in i februari 2021 medverkar Linda Lekander, rådgivare TRS, och spelarföreningen för fotbollsspelare.

Information om TRS från Linda Lekander, rådgivare TRS.

 

Starta eget?

Har du funderat på att starta ett eget företag? Här hittar du en checklista att fundera utifrån! Kontakta din rådgivare för mer information.

Checklista för dig som vill starta eget

Kontakta TRS rådgivare