Vi genomför tekniskt underhåll av våra digitala tjänster från kl 17, fredag 22/9 till söndag 24/9. Webbplatsen kan ligga nere under denna period.

Från elithockey till ekonomi

Fredrik Styrman är en tidigare elithockeyspelare som efter en hjärnskakning tvingades avsluta sin idrottskarriär och sadla om. Idag läser han ekonomi och berättar i intervjun med TRS om hur kombinationen av studier och idrott gjorde honom till en bättre hockeyspelare.

Hockeykarriärens oväntade slut

Fredriks karriär som hockeyspelare tog slut i oktober 2021 efter en hjärnskakning. Beslutet att sluta spela togs i samråd med hans läkare — det var för stor risk att fortsätta.

– Jag saknar ishockeyn men nu är det ett nytt kapitel i livet. Jag pluggar ekonomi och målet är att bli klar med studierna inom 1,5 år. Jag vet inte exakt vad jag vill göra efter studierna, men tänker att en ekonomiutbildning är en bra grund att stå på.

Studier som en styrka under idrottskarriären

Fredrik förklarar att han även studerade parallellt med sin hockeykarriär och upplevde att studierna hade en positiv inverkan på spelet och gjorde honom till en bättre hockeyspelare.

– Det blir lättare att släppa hockeyn och all press som kommer med elitidrott. Studierna hjälpte till att flytta fokus och tänka på något annat mellan matcherna. Jag upplevde att jag blev en bättre hockeyspelare samtidigt som jag förberedde mig för livet efter hockeyn, säger Fredrik.

TRS som stöd i karriärväxlingen

Fredrik kom i kontakt med TRS efter att han bestämt sig för att avsluta sin hockeykarriär. Han fick stöd av rådgivaren Linda Lekander i övergången till en ny karriär.

– Jag hade bra samtal med Linda om vad TRS kunde göra för mig. Utöver givande samtal och rådgivning fick jag även litteraturstöd för mina studier, berättar Fredrik.

Lärdomar och råd för andra i samma situation

Fredrik menar att det är klokt att förbereda sig för framtiden genom att tidigt planera för en eventuell karriärväxling.

– Det kan hända imorgon att du blir tvingad att lägga av på grund av skada eller något annat, så det är en god idé att planera framåt. Tiden finns att plugga, så jag rekommenderar andra att kombinera studier och idrott. Det blir som sagt dessutom lättare att släppa idrotten och all press när du har något annat att fokusera på, tipsar Fredrik avslutningsvis.