Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.  

Maria Toft Zulawinski, rådgivare

– Det är jätteviktigt vem du väljer som din referensperson, det kan tippa ett beslut åt det ena eller det andra hållet, säger Maria Toft Zulawinski.  

Hon konstaterar att det är en självklarhet att fråga en tidigare chef eller kollega om de vill vara referens. Det ingår i chefens arbetsuppgifter. 

– Men det är viktigt att välja person med omsorg. Det ska vara någon som känner ditt arbete väl, som känner till dina färdigheter och din arbetsmoral. Ett gott råd är att inte bara välja samma personer slentrianmässigt. Anpassa referensen till det jobb du söker. Söker du en roll inom ett visst område - se till att personen kan prata om dina färdigheter just där.  

Våga fråga! 

Maria Toft Zulawinski avråder från att skriva ut referenser i cv:t just för att du ska kunna välja rätt och anpassa val av referenser till varje ansökan. Och att se till att de faktiskt har en positiv bild av dig. 

– Är du det minsta osäker om det är så, fråga! Ställ frågan “känner du att du kan prata till min fördel?”. Det är mycket bättre att fråga än att vara osäker. Vid en rekrytering görs en helhetsbild av dig och får du då en dålig referens kan det slå helt fel.  

Sant och relevant 

Grunden är att det ska finnas en röd tråd mellan cv, personligt brev, intervjuer och referenser och den ska vara tydlig och hålla ihop. De egenskaper man säger sig besitta ska verifieras av referenspersonen. 

– Och i alla dessa delar gäller att du ska berätta det som är sant och relevant, du behöver inte bikta dig och berätta om allt. Det gäller även referenspersonen som ska prata om rätt saker. Det kanske inte är din roligaste buggpartner på firmafesten, även om hen gillar dig, utan någon som uppskattat ditt arbete. 

Så väljer du rätt referensperson – Maria tipsar

  • Anpassa referensen till det jobb du söker – hen ska vara relevant och kunna prata om dina färdigheter inom det område som är aktuellt för varje ansökan.  
  • Skriv inte ut referenser i ditt cv, det ger dig möjlighet att välja rätt personer till varje ansökan. 
  • Om du är osäker, våga fråga om referensen kan prata till din fördel. 
  • Vidtala referenspersonerna innan och berätta vad du söker för tjänst. 
  • Se till att referensens namn, titel och kontaktuppgifter är korrekta. 
  • Ha gärna en referenslista redo så att du är förberedd när du får frågan. 

Våra rådgivare tipsar

Våra rådgivare är erfarna coacher som kan hjälpa dig att hitta din plats i arbetslivet.

Ta del av deras bästa tips och råd!

Håll koll på webbinarierna!

TRS erbjuder många olika webbinarier utan kostnad till alla som får stöd av TRS. Ämnena är olika - gå till webbinariesidan och botanisera! Du anmäler dig på Mina sidor.

Webbinarier med TRS