Idolvinnare och fotbollspelare - växlar karriär med TRS stöd

Kevin Walker beskriver sig främst som en tvåbarnspappa som lever tillsammans med sambon My, men det finns många lager i hans karaktär. För Kevin är ju också elitfotbollsspelaren som sjöng sig till en finalvinst i Idol 2013. Och nu, när han beslutat att lägga fotbollsskorna på hyllan, ska musiken få ta än mer plats i hans liv – en omställning som han gjort med hjälp av TRS.

Kevin Walker

Kevin Walker ser sig själv som fotbollsspelaren som alltid satte laget före jaget, en hårt arbetande och central mittfältare med vass högerfot. En spelare med stor spelförståelse som tog beslut för att underlätta för sina lagkamrater.

- Min dröm var att spela med Manchester United. Det blev inte av, men jag fick ändå möjlighet att spela på elitnivå med Djurgårdens IF. Så man kan ju säga att jag siktade mot stjärnorna och landade bland molnen.

Tidig kärlek

Kärleken till både fotboll och musik började tidigt, och har funnits med honom hela livet. Kevin känner en enorm tacksamhet för att han alltid fått arbeta med någonting som han verkligen älskar, och säger att de båda karriärerna även gynnat varandra.

- Att vinna Idol var så klart mäktigt, jag har ju vinnarskalle. Sedan, det som jag lärt mig från idolresan har jag verkligen kunnat ta till vara och ta med mig ut på fotbollsplanen. Att stå framför tusentals människor och sjunga, det lärde mig att hantera stress på ett annat vis än jag kunde innan – det gav mig ett lugn och fick mig att växa oerhört som människa.

Även om Kevin alltid älskat att sjunga, började han ta musiken på allvar först år 2009 när han drabbades av blodförgiftning och inte kunde spela fotboll. I stället lärde han sig att spela instrument, och av en slump fick han möjlighet att spontansjunga en låt på ett casino i Sundsvall. Framträdandet spelades in och skickades till Idolredaktionen som var snabba att höra av sig.

- Jag tror redaktionen letade efter lokala förmågor, så de ringde och frågade om jag ville komma på audition i Sundsvall. Med facit i hand var det ju himla tur att jag var ledig just den dagen. Jag gick vidare och resten är ju som man säger, idolhistoria.

Plan: långsiktig karriär

Men där och då, trots vinsten i idol, kände Kevin att han inte var färdig med fotbollen. Det är först nu – drygt tio år senare - som han bestämt sig att bli mer av en forward i sin artistkarriär, och där har TRS varit ett viktigt stöd i hela processen.

Kevin beskriver själv situationen som en balansgång och hur tankarna vuxit fram. Han understryker tacksamheten för att det här är ett beslut som han med hjälp av TRS kunnat ta själv, och inte tvingats till för att kroppen inte orkar mer. 

- Förr har jag försökt att jonglera fotboll, musik och familj, men tiden har inte räckt till. Nu kommer musiken kicka igång på riktigt och jag kommer försöka skriva och dela musik som berör både mig själv och andra. Tack vare TRS har jag fått stöd i att starta mitt eget företag och mitt mål är nu att bygga en långsiktig karriär inom musiken. Än en gång ska jag få göra det som jag brinner för och älskar, och om jag kan göra musik andra gillar och kan relatera till så är jag mer än nöjd med det.

Stor livsförändring

Kevin beskriver stödet från TRS som både fint, relevant och närvarande. Han säger att från tanke till beslut är det en lång resa. Det är en stor livsförändring, och då fanns TRS rådgivare där som både bollplank och stöd. Hela processen var givande, och gjorde Kevin än mer produktiv som musiker.

- Jag fick hjälp från början att sortera i allt från känslor och tankar till konkret handlingskraft. TRS rådgivare ställde väldigt bra och relevanta frågor, och hjälpte mig att skapa en nödvändig marknadsplan för mitt företag. Jag fick också hjälp att räta ut de frågetecken som fanns inför att skapa en lönsam verksamhet. Min rådgivare vågade ta upp och diskutera vanliga misstag som man kan göra som företagare och lärde mig hur jag kan undvika desamma.

Fler borde utnyttja stödet

Kevin är alltså väldigt nöjd med det stöd som han fått från TRS, men han ser att hela fotbollsbranschen ligger efter jämfört med hockeyligorna när det kommer till nyttjande av stödet. Anledningen till detta tror han är bristen på kännedom, att många fotbollsspelare inte vet vilket stöd som finns och vad man är berättigad till. I Kevins fall var det en tidigare lagkamrat som tipsade om TRS, och han tror att fler fotbollsspelare skulle må jättebra av att få ta del av TRS stöd.

- Det har känts tomt när man inte längre har fotbollen, då har det varit skönt att ha någon att prata med. Jämfört med andra yrken är ju en elitidrottskarriär kort. Därför var det väldigt bra att kunna planera vad som förr eller senare skulle komma, tänka på rätt saker och ha en ordentlig plan för framtiden. TRS har verkligen funnits vid min sida längs hela processen, och vetskapen om att jag fortsatt kan höra av mig vid behov känns väldigt bra.

På frågan om Kevin kan rekommendera TRS stöd svarar han:

- Absolut! Jag är som sagt oerhört tacksam för det stöd som jag fått och hoppas andra kan få ta del av det också. Så jag vill skicka med en passning till klubbarna där ute – informera era spelare om det stöd som TRS erbjuder. Det här kan hjälpa många elitidrottare både idag och i framtiden.

 

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb