Checklista för dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

Vi har sammanställt en checklista för att underlätta för dig att se vilka steg du behöver ta.

Glad ung man med mobiltelefon.

1. Det här ska du se till att få med dig från arbetsgivaren

Ett arbetsgivarintyg. Det är ett intyg som beskriver att du har arbetat hos en arbetsgivare, hur länge, i vilken omfattning och vilken lön du har haft. Arbetsgivarintyget är underlaget du skickar till a-kassan.

Ett tjänstgöringsintyg (betyg). Be din arbetsgivare om ett tjänstgöringsintyg som beskriver vad du har arbetat med, gärna med ett omdöme från din chef. Förbered detta till arbetsgivaren genom att beskriva skriftligt vilka arbetsuppgifter du har haft.

Ansök om stöd från Trygghetsrådet TRS.
Din arbetsgivare påbörjar ansökan om stöd från TRS om du är uppsagd från en tillsvidareanställning. Därefter behöver du själv komplettera ansökan med nödvändig information. Det är viktigt att bifoga förhandlingsprotokollet för att ansökan ska vara komplett. OBS! Även om du får ett nytt jobb innan uppsägningstiden är slut - skicka in ansökan! Det finns ett efterskydd som gäller om du skulle bli uppsagd även från det nya arbetet. Om du avslutar en tidsbegränsad anställning och vill få stöd av TRS ska du själv skicka in din ansökan.

Så här ansöker du om stöd

2. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen

Skriv in dig direkt via nätet så snart din arbetsgivare har haft uppsägningssamtalet med dig. Skriv in dig allra första arbetslösa dagen.

Anmäl dig till Arbetsförmedlingen

3. Besök Trygghetsrådet TRS webbplats

Börja fundera direkt när du fått beskedet! Vad vill du göra? Vad kan du? Gör en kompetensinventering. Vad vill du marknadsföra? På TRS webbplats finns en guide som du kan använda dig av.

4. Kontakta TRS

När du skaffat din första information på webben är du välkommen att kontakta oss på TRS. En del behöver mer tid att landa i situationen, det är inte ovanligt. Det bästa är dock att börja jobba framåt direkt!

Om det är flera som sägs upp på arbetsplatsen kan TRS komma och informera på plats eller vid ett digitalt möte. Annars träffar vi varje person individuellt - oftast sker det via telefon eller ett digitalt möte.

5. Kontakta ditt fackförbund om du är medlem i facket

Samtidigt som du ansöker om stöd från TRS (i samband med uppsägningen) ska du söka pengar från inkomstförsäkringen, om du har en sådan genom ditt fackförbund. Det finns ofta annat stöd som facket kan bistå med - kanske utbildningspeng eller coacher. Ta reda på vilket fackligt stöd du omfattas av.

6. A-kassan

Kontakta din a-kassa direkt, och gå inte via TRS eller Arbetsförmedlingen. Det är bara din a-kassa som kan ge korrekta svar. Om du tycker att din a-kassa inte verkar stämma, eller om du inte vet vilken a-kassa du tillhör - vänd dig till a-kassornas samarbetsorganisation. Det är en övervakningsmyndighet som alltid ger korrekta svar.

A-kassornas samarbetsorganisation

Läs även om avgångsersättning, AGE

I vissa fall kan du ha rätt till avgångsersättning, AGE, från TRS.

Läs mer om AGE här