Se möjligheterna med AI och skapa en mer effektiv och hållbar organisation

Kan AI-verktyg som ChatGPT hjälpa vår verksamhet att bli mer effektiv och hållbar? Det frågar sig många organisationer idag.

– Definitivt, om du är nyfiken och vågar experimentera så kan du hitta massor av möjligheter, säger Nicklas Karlsson, rådgivare på TRS.

Nicklas Karlsson, rådgivare på TRS.

– För en mindre organisation som traditionellt kämpar med knappa resurser och strama budgetar, där varje medarbetare ofta bär flera hattar och behöver göra mer med mindre, kan artificiell intelligens, AI, verka avlägset. Men AI kan faktiskt vara den allierade som hjälper er att hinna och vinna mer, säger han. 

Ett exempel på AI-verktyg som kan underlätta verksamhetens arbete är företaget OpenAI:s omtalade textrobot ChatGPT, som på kort tid lockat över 100 miljoner användare. Nicklas tycker att vi ska se den som en smart och vänlig robot, redo att hjälpa till med en mängd arbetsuppgifter på ett nästan mänskligt sätt. En virtuell assistent som kan ta organisationens produktivitet till nästa nivå. 

De flesta kan dra nytta av ChatGPT

– Alla kanske inte är intresserade, men det verkar helt klart som att de flesta i en organisation kan dra nytta av ChatGPT – från ledningen till den senaste volontären. Den erbjuder skalbara lösningar som anpassas efter varje unik roll och behov, säger Nicklas. 

ChatGPT kan hjälpa till att utföra en väldig massa arbetsuppgifter, allt från att sammanfatta innehåll till att översätta texter, sätta rubriker och tolka statistik. Exakt hur många arbetsgifter är fortfarande obesvarat, förklarar han. Se fler exempel i faktarutan nedan.  

Värt besväret att lära sig promta 

För att få kläm på hur du ska använda ChatGPT så krävs dock en del praktisk övning. Du behöver lära dig att promta på ett bra sätt, det vill säga skriva en fråga eller instruktion till ChatGPT för att generera ett svar. 

– Det är kanske inte så enkelt som att bara att trycka på en knapp. Men samtidigt inte så svårt som man skulle kunna tro. Hur bra resultat du får ut hänger ihop med hur bra promptar du matar den med. Att lära sig skriva bra promptar kan ta lite tid men är helt klart värt besväret att lära sig, säger Nicklas. 

Var inte rädd för att testa 

Du behöver inte vara rädd för att testa. Verktyget är skapat för att vanliga människor ska kunna använda det, försäkrar han.  

Han påpekar dock att du inte ska lita blint på vad ChatGPT skriver. Textroboten kontrollerar inte fakta. Du behöver därför läsa igenom texterna noga för att bedöma innehållet som kommer ut.  

– Kom ihåg att även om AI kan tyckas skrämmande, så är det bara ett verktyg. Det är människorna bakom det som driver sann innovation och framsteg. Om ChatGPT kan ta er mot en hållbarare framtid där effektivitet och hållbarhet går hand i hand, ja det är upp till er att utforska. Så var nyfiken och våga experimentera för att se hur långt ni kan gå tillsammans med er digitala kompanjon, uppmanar Nicklas. 

Arbetsuppgifter som ChatGPT kan hjälpa till med

  • Dokumenthantering: Sammanfatta komplexa rapporter på nolltid. 
  • Idégenerering: Bidra med kreativa inslag när brainstorming står på agendan. 
  • Revolutionera sociala medier: Skapa engagerande innehåll som sticker ut. 
  • Kompetensutveckling: Utvecklas i rätt riktning med skräddarsydda kompetensplaner. 
  • Designa presentationer: Förvandla rå information till övertygande powerpoint-presentationer eller föredrag. 
  • Skapa datainsikter: Tolka statistik och data. 
  • Polera kommunikation: ChatGPT kan hjälpa dig att koncentrera, utvidga, punktlista det viktigaste, rubriksätta, styckeindela, lufta upp och målgruppsinrikta dina texter. 
  • Korrläsning och rättstavning: Innan du skickar viktiga dokument eller e-postmeddelanden låt ChatGPT hjälpa dig att korrekturläsa och rätta stavfel. 
  • Språkstöd: Kommunicera över språkbarriärer. ChatGPT kan agera tolk.
  • Anpassa kommunikation: Få hjälp att formulera personliga e- postmeddelanden. 

TRS webbinarium om AI

Missa inte vårt webbinarium: Använd AI för att underlätta ditt arbetsliv, 7/2, kl 9.00-12.00. Anmäl dig senast 5/2.

Läs mer om webbinariet här.