Eva använde sitt nätverk och TRS stöd

Eva Svanström blev helt oväntat uppsagd på grund av arbetsbrist efter att ha arbetat på Hörselskadades Riksförbund (HRF) i tio år. Hon blev arbetslös från augusti 2022. Det var en svår tid för Eva, då hon inte bara kämpade med att hantera uppsägningen utan också för att ta hand om sin sjukpensionerade man. Tack vare stöd från bland annat facket och TRS kunde hon dock få stöd att må bättre och hitta sin nya plats i arbetslivet.

Stöd från facket och TRS

Eva Svanström.

Eva var först tvungen att hantera den chock hon fick när hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Hon kände sig både arg och ledsen, men tack vare stöd från facket tog hon kontakt med TRS. Maria Åberg som är rådgivare på TRS stöttade Eva och påminde henne om att det var normalt att må dåligt efter en sådan händelse. Eva fick till och med möjlighet att tala med en psykolog, vilket hjälpte henne att må mycket bättre.

– TRS hjälpte mig dessutom med en rad verktyg och stöd som hjälpte mig att hitta ett nytt jobb. Jag deltog i flera webbinarier om hur man skriver ett cv, använder LinkedIn och hur jag söker jobb på bästa sätt. Det bästa med TRS webbinarier var dock möjligheten att träffa andra deltagare som befann sig i en liknande situation som jag själv. Vi kunde stötta och peppa varandra. Jag fick också en jobbcoach som gav råd om hur jag utvecklar mina ansökningshandlingar, berättar Eva.

Verktyg och stöd för jobbsökande

Eva fick också mycket hjälp av TRS Jobbsökarguide, vilket hjälpte henne att identifiera sina drivkrafter, svagheter och styrkor och hjälpte henne att söka jobb på ett mer organiserat sätt.

– Guiden var viktig för att jag skulle kunna hålla reda på alla tjänster jag sökte, så jag skapade en mapp för varje sökt jobb, vilket gjorde det enklare att hålla reda på allt. Jag uppskattade också de Diplomatutbildningar som jag deltog i för att förkovra mig i ämnen som Excel, Powerpoint och mental träning för arbetssökande. Den sistnämnda utbildningen hjälpte mig att slappna av och sluta vara så stressad över att vara arbetslös. Jag rekommenderar starkt denna utbildning till andra som nyligen blivit arbetslösa, säger Eva.

Nätverkande ledde till nytt jobb

Det var Evas nätverkande som hjälpte henne att hitta ett nytt jobb i slutändan. Hon tog kontakt med personer i sitt nätverk och fick på så sätt möjligheten att hitta en ny anställning.

– Efter att ha nätverkat och sökt jobb under en längre tid, var det tack vare mitt nätverk som jag till slut fick ett nytt jobb. En gammal kollega från Hörselskadades Riksförbund hörde av sig och tipsade mig om en ledig tjänst. Jag skrev ett personligt brev där jag kunde motivera vad jag kunde bidra med och tack vare min erfarenhet inom HRF-sfären, kunde jag verkligen leverera en bra ansökan. Efter en intervju blev jag erbjuden en treårig projektanställning med först 80%procent första året och sedan 100 procent de resterande två åren. När de ringde och sa att de ville ha mig kunde jag inte tro mina öron. Jag började gråta av lättnad, det var som att en stor tyngd föll från mina axlar.

En ljusare framtid för Eva

Tack vare stödet från TRS och hårt arbete kunde Eva hitta ett nytt jobb som hon är mycket nöjd med. Hon känner att hon har fått en ny start och möjlighet att utvecklas i sin karriär.

– Jag är tacksam för TRS och dess engagerade medarbetare som har hjälpt mig genom hela processen, från att söka jobb till att förbereda mig inför en ny arbetsplats. Utan TRS stöd och vägledning hade jag haft svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden igen. Nu kan jag se fram emot en ljusare framtid och en mer stabil ekonomisk situation, berättar Eva.

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb