Pontus byter bana – från fotbollsproffs till biolog

Efter en lång karriär inom fotbollen växlar Pontus Hindrikes spår och satsar på en karriär inom naturvård. Han kombinerade sina sista år som fotbollsspelare med studier inom biologi och nu har Pontus en ny karriär där han trivs väldigt bra.

Efter en lång karriär inom fotbollen växlar Pontus Hindrikes spår och satsar på en karriär inom naturvård.

Pontus inledde sin fotbollskarriär i Brage och var med och spelade upp klubben till Superettan som 19-åring. Han fick dock gå ner i divisionerna då han inte fick en plats i Brage efter uppflyttningen. Efter att ha gått upp och ner i divisionerna under några år återvände han senare i karriären till Brage och spelade där fram tills han fyllde 31. Under många säsonger kombinerade Pontus fotbollen med vikariejobb på skolor, lagerjobb och andra arbeten.

– När jag flyttade tillbaka till Brage 2015 bestämde jag mig för att börja utbilda mig vid sidan av fotbollen. Jag prövade olika kurser, men det var först när jag började läsa biologi 2018 som det föll på plats. När jag tog min examen inom biologi sommaren 2021 kände jag att det var dags att växla karriär och sluta spela fotboll, berättar Pontus.

Bryta upp från fotbollens värld

Pontus avslutade sin fotbollskarriär i november 2021 och började sin resa mot en ny karriär. Under denna period kände han obehag inför ovissheten och upplevde en identitetskris, men han fick stöd från sina nära och kära.

– Det var lite jobbigt med ovissheten eftersom jag alltid haft fotbollen att falla tillbaka på. Det blev en slags identitetskris och det var viktigt att ha nära och kära som kunde stötta mig då, säger Pontus.

TRS stöttar i karriärbytet

Sommaren 2021 kom Pontus i kontakt med TRS genom spelarföreningen och fick kontakt med vår rådgivare Torbjörn. Torbjörn hjälpte Pontus att känna sig tryggare i sina beslut, erbjöd verktyg för att söka jobb och gav konkreta råd och tips.

– Samtalen och rådgivningen från Torbjörn gav mig en trygghet i vad jag behöver göra och vad jag behöver fokusera på. Jag fick tips på olika verktyg för hur man söker jobb effektivt och hur jag ska tänka i olika situationer som jag inte varit utsatt för tidigare. Det var helt enkelt ett bra stöd och nyttigt med påminnelser om att det finns en framtid efter fotbollen, konkreta råd och länkar till massa bra tjänster och annat, beskriver Pontus.

Studier och jobb inom biologi

Pontus passion för naturen och fiske ledde honom till att söka både utbildning och arbete inom sitt intresseområde.

– Jag har alltid varit ute mycket i naturen med familjen och varit fascinerad av djur och natur. Det är lättare att studera till något du är intresserad av – det är svårt att lägga så mycket tid på något du inte brinner för eller inte har tillräckligt med intresse för, förklarar Pontus.

Efter att ha sökt ett fältjobb på Länsstyrelsen i Dalarna fick Pontus först ett sommarjobb 2022 och därefter en fortsatt anställning. I sitt nya yrke arbetar han med att planera och utföra restaureringar av vattendrag.

– Under fältsäsongen är jag ute i stort sett hela tiden, vi arbetar bland annat med att restaurera vattendragen. Under vinter och vår sitter vi mycket med kartor och planerar samt ser över all data som samlats in under fältsäsongen, berättar Pontus.

Råd till andra idrottare

Pontus delar med sig av sina erfarenheter och råd till andra idrottare som funderar på att byta karriär.

– Det är viktigt att tidigt inse att man är mer än exempelvis fotbollsspelare och kunna identifiera sig med annat. Det blir lättare att växla karriär när hela ens liv och identitet inte kretsar runt fotbollen, säger han och fortsätter:

– Sen när du väl väljer att växla karriär så kommer du säkert att ha tvivel på om du valt rätt väg. Då är det viktigt att ta hjälp av TRS men också att prata med nära och kära. Det är viktigt att vara öppen med den oron du har så att du kan arbeta med den. Jag är väldigt tacksam över att jag fått hjälp av TRS på den här resan, avslutar Pontus.