Efter hockeykarriären: Nils gör idéer till verklighet

Nils Andersson kommer från en idrottsfamilj med en pappa som har spelat hockey för Björklöven och syskon som har vunnit SM-guld i hockey och respektive fotboll. Men som ung grabb var Nils mer intresserad av fysik och matematik än idrott. Trots det lyckades han så pass väl med sin hockeykarriär att han blev uttagen att spela för Tre Kronor. 

Jag var egentligen mer intresserad av att designa och bygga saker men på något sätt hade jag väl ändå hockeyådran i mig. Jag var inte så duktig till en början men det som lockade mig med hockeyn var att bygga ihop ett lag och sätta upp gemensamma mål, berättar Nils. 

Nils Andersson

Ett nålsöga 

När Nils kom in i tonåren lossnade det för honom i hockeyn och det var en resa som pågick i över 12 år. 

Jag har varit med om att ta upp lag från Allsvenskan till SHL. Det är ett riktigt nålsöga man tar sig igenom och laget har en hel stad bakom sig. Sedan är det en stor personlig framgång att ha spelat för Tre Kronor. Det var min dröm som liten grabb. 

Hösten 2018 blev Nils värvad till HV71 men under sin andra säsong fick han två hjärnskakningar på kort tid. Under 2020 meddelade Nils att han avslutar sin hockeykarriär på grund av problemen efter sina hjärnskakningar och det blev starten på en ny resa. 

Den resan började tyvärr i mörker då jag var väldigt drabbad av hjärnskakningarna och hade både fysiska och psykiska besvär som en följd av detta. Men med samma målmedvetenhet som jag hade i hockeyn kunde jag ta mig ur det och startade min nya resa med att börja bygga och designa saker, säger Nils. 

En plan för framtiden 

Han studerade till digital kreatör på skolan Hyper Island under två år och satte tillsammans med sin rådgivare på TRS upp en plan för sin karriär efter hockeyn. 

Livet blir inte alltid som du har tänkt dig men det är alltid bra att ha en plan och något att drömma om där borta i horisonten. Med hjälp av min rådgivare Linda fick jag hjälp att sätta upp en strategi för vad utbildningen skulle kunna leda till och hur min karriär ska se ut framöver. 

Under utbildningen lärde Nils känna Johanna och Hanna. Nu har de startat ett företag ihop. Företaget heter Several och arbetar med att skapa varumärkesidentiteter samt fysisk och digital design. 

Johanna jobbar med det visuella och Hanna är vår UX designer. Jag ansvarar för att teamets riktning och processer för hur vi ska nå våra mål. Tack vare ekonomiskt stöd från TRS och hjälp av en affärscoach har vi snabbt kommit i gång med vår verksamhet. Vi är alla tre nytänkande och kreativa personer, men alltid med ambitionen att skapa hållbar design som ska fungera över tid. Det är utmaningen i en digital värld som går snabbare och snabbare. Vi har unika bakgrunder och har en sammansättning där vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi har dessutom skapat effektiva processer och arbetssätt som gör oss till ett starkt team, säger Nils. 

Nils tillsammans med kollegorna Johanna och Hanna.

Magkänslan fick styra 

Under sin aktiva karriär hade Nils funderat på att läsa på Handelshögskolan efter hockeyn men när han väl hade lagt av  följde han sin magkänsla. 

Jag hade länge haft en idé om att läsa på Handelshögskolan snare i livet men när hjärnskakningen satte punkt för hockeykarriären låg mina intressen inte där längre. Jag ville jobba med att utveckla idéer till verklighet och satsade på det kreativa spåret i stället för att studera ekonomi. Det var en stor sorg att hockeykarriären tog slut så plötsligt men samtidigt spännande att testa något nytt, berättar Nils. 

Nils kom i kontakt med TRS genom spelarnas fackförbund SICO och fick på den vägen reda på vilket stöd han kunde få i processen med att starta sin karriär efter hockeyn. 

  Min rådgivare Linda gjorde ett fantastiskt jobb med mig och vi pratade mycket om mitt val av utbildning. Hon var både ett bollplank och en mentor under den här processen. Hon har hjälpt många andra att göra den här resan så hon har en massa bra råd och rekommendationer som har varit värdefulla för mig. Hon peppade mig att ta steget från att ha en idé till att göra verklighet och satsa på att starta eget företag, säger Nils och fortsätter: 

När vi väl hade bestämt oss för att starta företaget behövde vi sätta upp en affärsplan, resultat- och likviditetsbudget och andra praktiska bitar. Där kopplade Linda ihop oss med affärscoachen Anders som gav oss bra stöd och hjälpte oss med vägledning och utveckling. 

Följ ditt hjärta 

En nyckel till att skapa en meningsfull karriär efter idrottskarriären har enligt Nils varit att tänka tillbaka på vad han gillade att göra innan han blev professionell hockeyspelare. 

Jag tror att det är viktigt att fundera över vad du faktiskt du tycker om att göra utanför din idrott. Kanske var det något du tyckte om extra mycket i skolan? Se då till att försöka utveckla och underhålla det intresset under din karriär. När du sedan väl ska ställa om till en ny karriär finns TRS där som ett stöd för att våga följa ditt hjärta, säger Nils avslutningsvis.