Så skriver du en vass inledning på ditt cv

Oavsett din bakgrund kan ditt cv nästan alltid bli mer effektivt med en stark inledning, som sammanfattar din kompetens, adderar personlighet och ett framtidsperspektiv. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger sina bästa tips på hur du kan fånga arbetsgivares uppmärksamhet genom att skriva en vass inledning på ditt cv.

Britt Marie LaBrosse

Ditt cv handlar inte bara om att lista all din arbetserfarenhet i omvänd tidsordning. Utmana i stället dig själv att ta ditt cv ett steg längre och berätta vart du är på väg, snarare än vart du har varit.

– När en arbetsgivare eller rekryterare läser ditt cv ska hen direkt känna att det jobb du nu söker är ett naturligt nästa steg för dig. Inledningen ska hjälpa till att koppla dina meriter till din framtid, säger Britt Marie.

Hamna i ja-högen

Ett tips från Britt Marie är att inte lista massa egenskaper i ditt cv utan i stället välja ut ett fåtal och beskriv hur de tar sig uttryck. God självinsikt är en fördel när du ska beskriva din personlighet. Ta hjälp av det du kommer fram till om dina egenskaper, styrkor och drivkrafter i TRS ”Guide till nytt arbete”

– Vissa rekryterare kommer snabbt titta igenom ditt cv för att få en överblick och ett första intryck av vem du är, och kanske senare återkomma till det för att läsa det mer noggrant. Du vill hamna i ”ja-högen” direkt. Du har begränsad tid från rekryteraren och har inte råd att förlora den uppmärksamhet du får. Därför är inledningen så viktig, förklarar Britt Marie.

Matcha annonsen

Inledningen kan exempelvis bestå av en sammanfattning av din kompetens, ett karriärmål, en kort beskrivning av dina viktigaste personliga egenskaper, eller bara en enkel och betydelsebärande rubrik. Men ju fler av de aspekterna du lyckas få med, desto starkare blir det.

– Innan du börjar skriva ditt cv kan du med fördel börja med att studera jobbannonsen för tjänsten du avser att söka. Läs annonsen noga och markera nyckelord. Se till att matcha annonsens krav och önskemål, lyft sedan fram dina egenskaper som passar ihop med den utlysta tjänsten samt organisationens värderingar. Ju bättre du matchar annonsens nyckelord, desto större chans att du blir kallad på intervju, förklarar Britt Marie.

Visa dina ambitioner

En rekrytering avgörs sällan enbart på de formella meriterna. Personlighet spelar en mycket stor roll i rekryteringsprocessen. Att ge en hint om vem personen bakom en jobbansökan är, kan bidra till att skapa intresse och nyfikenhet hos läsaren.

– Våga prova att lägga till något om vart du är på väg i livet, vad du har för mål och ambitioner samt vad du drivs av. Men håll det mycket kort och gör det relevant genom att knyta ihop det med dina meriter, säger Britt Marie avslutningsvis.

Mall för cv och personligt brev

På Mina sidor hittar du mallar för både cv och personligt brev som du kan använda som inspiration eller använda rakt av när du skriver dina egna ansökningshandlingar. Logga in på Mina sidor för att ta del av mallar.

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och här får du hennes bästa råd.

Välj referens noga