”Våga prova och utforska nya möjligheter!”

När säsongen var slut och kontraktet löpt ut kände elitspelaren Niclas Bergfors att det var dags att släppa hockeyn ett tag. Han hade tappat det där riktiga suget efter mer och började utforska nya möjligheter i livet. Drivkraften att utvecklas fanns kvar. Med stöd från TRS klarnade planerna om framtiden. 

Niclas Bergfors

Året var 2022 och Niclas Bergfors var fyllda 35 år. Hockeyn hade varit hela hans liv och en lång framgångsrik karriär låg bakom honom.  

– När man lägger av som elitidrottare så står man där ganska vilsen! I lagidrott på elitnivå är allt uppstyrt - vad du ska äta, träna och göra – plötsligt står man ensam och ska driva sig själv. Men många elitidrottare har också en drivkraft att utvecklas, man sitter inte och njuter av det man har åstadkommit utan vill framåt. Livet går vidare. 

Samtalen med en rådgivare på TRS gav trygghet och möjligheten att sätta ord på det som kändes, både vilsenheten där och då, och tankarna om vad han skulle göra i framtiden. 

Redan som 18-åring blev han draftad till New Jersey Devils i NHL, en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Efter flera framgångsrika säsonger, fyra i farmarlag och tre i NHL, blev det fem år i ryska ligan och sedan nästan sju år i svenska SHL. De sista sex åren spelade han för Djurgården där den avslutande säsongen blev tuff. Laget åkte ur SHL och Niclas kontrakt löpte ut. Då kom beslutet att släppa hockeyn och utforska nya möjligheter.  

Vågade prova butiksjobb 

Intresset för mat och vin har alltid funnits där, så Niclas började läsa till sommelier för att det var kul. I samma veva blev han erbjuden ett extrajobb på Systembolaget och tackade ja utan att tveka. 

– Det blev en ny och annorlunda erfarenhet för mig! Hockeyvärlden är så homogen, här fick jag träffa så många olika människor och för mig blev det en social väckarklocka. En intressant tid och roligt att ha provat på. 

Det var via spelarfacket SICO som han fick information om TRS och det stöd som han kunde få.  

– Jag blev nyfiken, tog kontakt med en rådgivare och jag kände direkt ett förtroende för henne och TRS erbjudande. Vi hördes en eller två gånger i månaden och de samtalen var ett jättebra stöd, framför allt första vintern efter att jag slutade som var ganska tung. Jag fick prata om hur det kändes när lagkamraterna stod på isen men inte jag, och jag fick hjälp att bena ur vad jag ville göra i framtiden. Min rådgivare guidade mig på ett klokt sätt, men det var upp till mig att driva vidare processen. 

Passionen kom tillbaka 

Under våren gör han nu sitt sista pass på Systembolaget och har landat i att han ska återvända till hockeyn och till sin moderklubb Södertälje SK. Men inte som spelare. 

– Passionen för sporten kom tillbaka och möjligheten att kunna vara med och utveckla andra. Jag har fått en tjänst som fystränare för A-laget och så småningom även för juniorerna. Det känns otroligt kul och nu satsar jag helhjärtat på hockeyn igen, utan att vara på isen, säger Niclas Bergfors.  

Niclas tips till andra karriärväxlare

  • Backa bandet och ta reda på vem du är och vad du kan tänka dig att göra.  
  • Försök hitta det du brinner för, en passion, något du verkligen tycker om att syssla med.  
  • Våga prova! Det första jobbet du provar behöver inte vara det du ska göra resten av livet.  
  • Ta hjälp och stöd av TRS, det är värdefullt. 

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb