Från hockeyproffs till polisstudent

Christopher Fish har spelat hockey sedan han började som fyraåring i staden Nora där han växte upp. Han fortsatte spela hockey när han flyttade till Örebro med familjen och pluggade sedan på hockeygymnasium i Linköping som 16-åring. Han vann junior SM-guld som 18-åring och belönades med a-lagskontrakt med Linköping i SHL och fick även spela i juniorlandslaget under sin ungdom. 

Bild på Cristopher Fish
Christopher Fish.

Christopher har en imponerande hockeykarriär bakom sig, men den var inte utan utmaningar. 

Efter en tuff kamp för att etablera mig när jag flyttades upp till seniorlaget i Linköping lånades jag ut till flera allsvenska klubbar under några säsonger. Jag valde i stället att skriva på för Mora och senare Västerås i Allsvenskan. Och spelade även fyra år i Vita Hästen innan jag avslutade min hockeykarriär våren 2022, efter totalt elva år som spelare i både Allsvenskan och SHL, säger Christopher. 

 

Bytte hockeyklubbor mot läroböcker  

Christopher berättar om att han började läsa upp betyg på Komvux redan under 2021, innan han hade avslutat hockeykarriären.  

Polletten hade ramlat ner och insåg att jag behövde börja fundera ordentligt på livet efter idrottskarriären. Jag visste ärligt talat inte vad jag ville göra efter hockeyn men tänkte att fullständiga betyg är bra att ha och började läsa upp mina betyg. 

Den här perioden var en stor utmaning för Christopher, som kände en stor osäkerhet kring vad han ville göra härnäst. Han var intresserad av att bli brandman eller polis, men insåg snart att det var svårt att uppfylla de höga kraven för att bli brandman och att det bara togs in ett fåtal varje år. Efter att ha gjort antagningsprovet till polisutbildningen och blivit antagen, kände Christopher en enorm lättnad och fick en tydlig riktning för sin framtid. 

När jag blev antagen så visste jag vad jag skulle satsa på och hade en väg framåt för mitt framtida arbetsliv. Jag håller på med andra terminen på polisutbildningen nu. Det känns jättebra och som att jag tog helt rätt beslut att avsluta hockeykarriären och växla till ett nytt yrke, berättar Christopher. 

Stöd från TRS 

Via sin agent fick Christopher information om att Trygghetsrådet TRS kan hjälpa honom att ställa om till en ny karriär. Han ringde TRS och kom i kontakt med sin rådgivare Torbjörn. 

Jag tog kontakt med TRS redan 2021 och visste inte riktigt vad TRS kunde erbjuda. Jag bokade möte med Torbjörn och vi pratade om vad mitt nästa steg kan vara och hur TRS kan ge mig stöd. Jag har sedan dess fått kanonbra hjälp från TRS och även fått ekonomisk hjälp med bland annat reseersättning och kurslitteratur i samband med mina studier. Det fanns en stor ovisshet för mig innan jag blev antagen till polisutbildningen. Det underlättade mycket att ha Torbjörn att prata med. Det hade varit en mycket mer orolig tillvaro för mig om jag inte hade haft Torbjörn som bollplank och rådgivare. Det är otroligt bra att det här stödet finns när man behöver växla karriär Jag är väldigt tacksam för allt stöd från Torbjörn och TRS, säger Christopher. 

”Tänk långsiktigt tidigare i arbetslivet” 

För många som har levt på sin idrott kan övergången till ett nytt yrke vara en stor utmaning. Christopher menar att det finns ett stort värde att inse det tidigt i idrottskarriären. 

Det är lätt att vara efterklok men jag önskar att jag hade läst upp mina betyg tidigare och börjat fundera på vad jag ska göra efter idrottskarriären mycket tidigare än vad jag gjorde. Även om man har fullt fokus på att lyckas och göra bra ifrån sig sportsligt så finns det ett stort värde i att tänka mer långsiktigt tidigare i idrottskarriären. Ta hjälp av organisationer som TRS och prata med andra som har gjort en liknande omställning. Det är en tuff resa, men med rätt stöd och planering kan den också vara spännande och full av möjligheter, säger Christopher avslutningsvis. 

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb