”Det känns roligt att få förtroende”

Agneta Winbo-Jessen är 63 år gammal och har nyligen bytt bana efter att ha arbetat i cirka 40 år som kontorist i sin hemstad Falkenberg. När Agneta, som en följd av pandemin, blev uppsagd på grund av arbetsbrist bestämde hon sig för att söka jobb inom helt andra yrkesområden än där hon spenderat hela sitt yrkesliv.

Agneta Jessen Winbo

– Jag arbetade bland annat 30 år på en bilfirma med allt från kundmottagning och fakturering. Sedan fick jag jobb på Friskis & Svettis och var med att starta upp deras verksamhet i Falkenberg. Jag hade varit på Friskis & Svettis i cirka tio år när jag blev uppsagd under pandemin förra året och fick då börja söka jobb på nytt, berättar Agneta.

Agnetas syster arbetar inom hemtjänsten och rekommenderade henne att söka jobb där.

– Jag skickade in en ansökan och fick jobb inom hemtjänsten ganska omgående. Jag tycker det är meningsfullt och roligt att kunna möta olika typer av människor i mitt arbete, både äldre människor och människor som lider av någon typ av sjukdom, säger Agneta.

Ville jobba mer

Till en början arbetade Agneta endast 8 timmar i veckan inom hemtjänsten medan hon var korttidspermitterad men hon ville jobba fler timmar. Agneta sökte därför jobb även på äldreboende och som städare. Numera har hon tre jobb och trivs utmärkt med variationen samt att hon kan styra sina arbetstimmar och -dagar utifrån sina egna preferenser.

– Med 50 procent som personlig assistent så jobbar jag ganska intensivt i två dygn men sedan är jag ledig i upp till tio dagar och kan bestämma väldigt mycket över min tid. Jag kan jobba hur mycket jag vill med mina andra timanställningar och trivs jättebra med min arbetssituation just nu. Det har löst sig över förväntan med tanke på att jag blev uppsagd under en pandemi som fortfarande pågår, säger Agneta.

Agneta berättar att efter uppsägningen ville hon helst av allt få tag i ett nytt jobb som kontorist men insåg snabbt att det finns inte särskilt många sådana tjänster utannonserade i Falkenberg. Hon såg dock att det fanns många andra typer av arbeten att söka och bestämde sig för att leta jobb där jobben fanns.

– Jag ville komma i gång och arbeta så det var bara att gasa på och söka jobb. Till min förvåning fick jag ganska snart flera jobberbjudanden inom yrken jag inte hade någon tidigare erfarenhet.

Agneta menar att det var en omställning att inte längre utgå från ett kontor som hon hade gjort i hela sitt yrkesliv men att hon uppskattar utmaningen i att lära sig nya saker.

– I början var det en omställning att ha allt i mobilen och inte ha en dator och en kontorsplats där jag kan sköta allt mitt arbete. Men samtidigt är det spännande att lära sig nya saker. Det är egentligen inga svåra saker utan det gäller bara att hänga med och det är roligt att få förtroendet att hantera uppgifter som är nya för mig, berättar Agneta.

Tänk utanför boxen

Agneta menar att man inte ska vara rädd för att söka och testa på nya yrken samt att gå kurser för att bli anställningsbar inom flera yrkesområden.

– Jag tycker att man med fördel kan ställa upp som timvikarie inom andra yrken och inte vara rädd för att tänka utan för boxen. Testa på nya saker som du inte har jobbat med tidigare. Jag tycker inte att det kan gå fel för även man inte trivs så har man i alla fall testat på det. Det finns till exempel många bra kurser hos Socialstyrelsen för att kunna jobba inom hemtjänsten, tipsar Agneta.

Betydelsefullt stöd

I samband med sin uppsägning under 2020 kom Agneta i kontakt med TRS och fick via sin rådgivare hjälp med praktiska saker som cv-granskning och intervjuträning men även rådgivande samtal och motivation.

– Jag kom i kontakt med TRS när jag blev uppsagd förra sommaren och har haft flera väldigt bra och givande samtal med min rådgivare Maria. Vi gick igenom och förbättrade mitt cv, jag fick tips om hur jag ska hantera och förhålla mig till arbetsintervjuer. Det var värdefullt att få prata med någon som har så bra koll på arbetsmarknaden och rekryteringensprocesser, säger Agneta och fortsätter:

Jag fick motivation att söka jobb och att se framåt trots den tråkiga situationen som uppstod när jag blev med jobbet. Det var nyttigt att få höra Marias perspektiv och jag fick även ekonomiskt stöd med att köpa en ny dator för att förenkla och förbättra mitt jobbsökande. Det har verkligen varit ett betydelsefullt och bra stöd för mig, avslutar Agneta.