Så blir du starkare mellan jobb

Att bli uppsagd eller förlora sitt jobb av olika skäl kan vara smärtsamt. Självförtroende och självkänsla slår i botten. Samtidigt är det precis de egenskaperna du behöver för att få det där jobbet du har sökt för att komma vidare i yrkeslivet.

Här får du tips på saker för att hålla ditt självförtroende högt!

TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse möter dagligen arbetssökande personer – och alla reagerar olika på sin situation. 

Här delar hon med sig av tips på vad du kan du göra för att hålla självförtroendet uppe och förbättra din självkänsla. 

Styrkeövningar som ger dig bättre förutsättningar att må bra i själen mellan jobb (eller när som helst)

  • Påminn dig själv om vem du är, du är så mycket mer än bara ditt yrke! Du är en unik individ med olika roller, värderingar, egenskaper, intressen och livserfarenheter. 
  • Acceptera dina känslor. Det är normalt att känna sig ledsen, besviken eller arg när man fått nej efter intervjun. Det där nejet kan vara ett resultat av omständigheter som du inte kan kontrollera, men reflektera också vad du kan ta med dig från situationen för att växa som person. 
  • Ta kontroll över sådant du kan kontrollera och släpp det du inte kan kontrollera. Ta kontroll över din tid – börja dagen med en promenad och gör en planering över dina jobbsökaraktiviteter.  
  • Var inte självkritisk – ett nederlag är inte ett tecken på en personlig brist. Försök bli medveten om ditt negativa självprat och sträva efter att styra ditt tankemönster till en positiv vändning. 
  • Var snäll mot dig själv. Ingen är perfekt. Acceptera att du, liksom alla andra, är ofullkomlig.  
  • Hitta supportrar i din närhet. Sök stöd i de personer som stöttar, är bollplank, ger energi och breddar perspektivet.  
  • Kom ihåg att ägna tid till det som gör dig glad.  
  • Reflektera över dina framgångar i livet. Ett tips är att varje kväll skriva ner tre saker som du lyckats med under dagen. 
  • Ta hand om dig och din kropp. Fysisk aktivitet, näringsrik kost och sömn gör att du mår bra och kan hantera situationen bättre.  

Du vet väl att TRS erbjuder webbinarier för dig som är mellan jobb?

TRS erbjuder ett stort antal webbinarier på olika teman: självledarskap, kompetens, lyckas med anställningsintervjun, på väg mot ett nytt yrke, LinkedIn, motivation, starta eget, hur tänker en rekryterare och ansökningshandlingar. Du hittar alla webbinarier och anmälningslänkar på Mina sidor!