Verktyg som hjälper dig att hitta jobb

Oavsett om du är van att söka jobb eller om det var många år sedan du senast sökte jobb är det en god idé ta stöd av verktyg som hjälper dig att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och söka jobb mer effektivt. TRS rådgivare Torbjörn Norlund delar med sig av sina bästa tips när det kommer till verktyg som kan hjälpa dig att landa ditt nästa jobb. 

Torbjörn Norlund, rådgivare på TRS.

Det är viktigt att först och främst stanna upp och reflektera över sitt utgångsläge samt sina nuvarande kompetenser. Nästa steg blir att välja bland verktygen som finns tillgängliga för bygga på din kompetens, bli mer konkurrenskraftig och hjälpa dig att ta rätt steg för att ta dig dit du vill nå, säger Torbjörn. 

Verktyg på TRS jobbsökarportal 

Du som får stöd av TRS har tillgång till en rad olika verktyg som kan hjälpa dig att bygga på dina kompetenser samt söka jobb på ett mer smidigt och effektivt sätt.  

Diploma – utbildningar online 
Via TRS kan du få till gång till Diploma som är störst i Sverige på onlineutbildningar och har över 300 olika utbildningar. Hos Diploma kan du enkelt och smidigt ta del av onlineutbildningar av hög kvalitet och efter genomförd utbildning erhåller du i många fall intyg och diplom. Diploma erbjuder kurser inom bland annat data och IT, arbetsmiljö och säkerhet, ledarskap, HR och personal, sälj och marknad, ekonomi och många fler områden. 

Granskning av ansökningshandlingar och intervjuträning 
TRS samarbetar med Go Monday för granskning av cv, personligt brev, LinkedIn-profil samt intervjuträning. Go Mondays tjänster kostar i vanliga fall pengar men du som får stöd av TRS kan beställa vissa av tjänsterna kostnadsfritt. Det gäller granskning av ansökningshandlingar, LinkedIn-profil och intervjuträning.  

När du skickar dina ansökningshandlingar till Go Monday får du feedback inom 24 timmar från en expert med råd om hur du kan anpassa ditt cv och personliga brev för att öka dina chanser att komma på anställningsintervju. Du får bland annat tips om hur du bättre kan framhäva och motivera varför just du skulle göra ett bra jobb i rollen du söker. I Go Mondays intervjuträning får du tillsammans med en av deras jobbexperter öva på att besvara vanliga frågor som brukar dyka upp vid en intervju, samt förbereda och vässa dina främsta budskap för att öka dina möjligheter att gå vidare till nästa steg i rekryteringen, säger Torbjörn. 

Oxojob - här finns massor av lediga jobb 
TRS har ett samarbete med Oxojob, ett verktyg som sammanställer jobbannonser över hela Sverige. Det gör att du har möjlighet att få lediga jobb presenterade och sorterade utifrån din egen profil. Tjänsten är utan kostnad för dig som får stöd av TRS. När du har fått en rådgivare på TRS får du tillgång till sajten. Du får skapa ett konto och därefter finns tjänsten tillgänglig för dig utan kostnad.   

I Oxojobs sökmotor anger du vilka yrkesroller du är intresserad av och var i landet. Sedan får du en lista med förslag på de lediga jobb som matchar din sökprofil. Du får löpande förslag på nya lediga jobb. Du kan förstås också själv göra sökningar utifrån olika val. Oxojob skannar av 2000 sajter och gör dem sökbara utifrån befattningar och nyckelord som beskriver kompetenser, berättar Torbjörn. 

JobMatch Talent 
JobMatch Talent är ett arbetspsykologiskt test med syfte att bättre kunna använda olika personers unika egenskaper och drivkrafter på rätt sätt. Med 30 arbetsrelaterade egenskaper ger testet en nyanserad bild av den testade. 

Med hjälp av JobMatch Talents karriärsguide kan du få idéer och tips på tänkbara yrken utifrån de personliga preferenser som du angett i svarsformuläret i JobMatch Talent. Du har möjlighet att tillsammans med din rådgivare diskutera dina resultat för att mer precist identifiera ditt nuläge och få hjälp att staka ut vägen dit du är på väg i ditt yrkesliv, tipsar Torbjörn. 

Verktygen ger snabbare resultat 

Genom att använda ovan nämnda verktyg kan du som får stöd av TRS se till att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.  

Den som genomgår en av Diplomas utbildningar blir mer attraktiv för arbetsgivare och med hjälp av Go Mondays tjänster kan du dessutom se till att presentera dig själv och dina färdigheter på ett tilltalande sätt. Via Oxojob får du sedan hjälp att på ett effektivt sätt skanna av marknaden och hitta lämpliga tjänster för just dig. Alla dessa verktyg och aktiviteter är några pusselbitar som kan öka dina chanser att snabbt få ett jobb och komma ut på arbetsmarknaden igen, säger Torbjörn avslutningsvis.