Tips till dig som söker jobb under sommaren

Nu är det snart sommar och tankarna på att ta ledigt från jobbsökandet kan ligga nära till hands. TRS rådgivare Monica Held delar med sig av tips för hur du kan planera ditt jobbsökande och din återhämtning under sommaren.

Monica Held

– Det är ett jobb att söka jobb. Om du planerar sommaren enligt det sättet att tänka kommer det också att vara lättare att unna dig att vara ledig, säger Monica och fortsätter:

– Det är en god idé att lägga upp en plan för hur ofta du ska gå in och titta på lediga jobb och när du ska vara ledig. Du kan skapa bevakningar på jobbannonser via LinkedIn och andra plattformar så att du inte går miste om lediga tjänster. Du får noteringar när det dyker upp en intressant tjänst och du behöver inte ständigt gå online och bevaka.

Sommaren kan öka dina chanser

Sommaren kan vara ett utmärkt tillfälle att kontakta arbetsgivare som du är intresserad av och ofta är det en något lugnare period för många organisationer. Då ökar chansen att komma fram i bruset av jobbsökare och göra ett intryck. Gör dig känd hos arbetsgivare och skapa intresse genom att förbereda frågor och inleda en dialog.

– Det kan vara så att chanserna att komma på intervju ökar under sommaren då det är något färre som söker jobb, skicka in din ansökan så tidigt som möjligt i processen. Tänk även igenom om det finns fler forum där du kan hitta jobb och annonsera att du är tillgänglig. Jag har jobbsökare som har fått jobb via Facebook genom att annonsera vilken typ av tjänst de söker och att de är tillgängliga, förklarar Monica.

Glöm inte bort att vila

Återhämtning är viktigt även för dig som är mellan jobb, fundera på vad du behöver för att återhämta dig och fylla på med energi så att du kan vara fortsatt motiverad att söka jobb.

– Det kan också vara jobbigt att vara ledig, sommaren blir ännu mer av ett vakuum i läget mellan jobb. Ett sätt att fylla tiden med något meningsfullt, få nya kontakter och bygga på med erfarenhet är att engagera sig som volontär. På Volontärbyrån, https://www.volontarbyran.org/ annonseras massor av lediga frivilliguppdrag. Du kan gå in och välja vilket område du är intresserad av, berättar Monica.

Stöd från TRS under sommaren

Under Mina sidor på trs.se finns utbildningserbjudanden som du kan kika på för att vässa dina färdigheter och förkovra dig i nya ämnen. Under sommaren kommer alltid någon av TRS rådgivare att vara i tjänst för att ge dig stöd, till exempel med att bolla utbildningsfrågor eller cv-granskning.

På Mina sidor hittar du även till Diploma som är en digital utbildningsportal som har omkring 300 kortare eller längre utbildningar inom en rad olika kategorier. I vissa fall kan du också få certifiering och diplomering när du har gått kursen.

Du kan logga in på demosajten via Mina sidor för att undersöka kursutbudet. Du kan inte gå kurserna direkt, utan du behöver kontakta din rådgivare för att du ska få licenskostnaden betald av Trygghetsrådet TRS. Då får du en egen licens och kan gå de kurser du behöver för att ta dig till ditt nya jobb.

Håll motivationen uppe

Monica understryker vikten av att se till att få energi i jobbsökanden genom att göra saker man tycker om och fylla på med energi genom exempelvis fysisk träning och sociala kontakter.

– Man mår väldigt bra och får energi av att röra på sig, ta promenader eller träna på utegym om man känner sig seg och dåligt motiverad. Om du har möjlighet – utbyt erfarenheter och få tips från andra som också är mellan jobb.

Titta i backspegeln

Under sommaren när tempot ofta är lägre kan det vara ett bra tillfälle att gå tillbaka och se över vad du har gjort i ditt jobbsökande den senaste tiden.

– Passa på att titta i backspegeln och se om du kan göra fler saker framåt som du inte redan har gjort under tiden som du varit mellan jobb. Till exempel söka bredare eller bygga på med kompetens. På trs.se finns en kompetensinventeringsmall som bland annat kan hjälpa dig att komma ihåg vad du har kommit fram till tidigare eller att skapa nya mål att jobba emot, säger Monica avslutningsvis.

Se vår kompetensinventeringsmall i TRS guide till din karriärväxling.