Rasmus stortrivs med sin nya karriär

Rasmus Wremer har spelat handboll på elitnivå sedan han var tonåring. Han har bland annat vunnit skytteligan i Elitserien och varit utlandsproffs i Danmark. Han har rekordet i antal spelade matcher för IFK Skövde men efter 19 år i klubben har Rasmus växlat karriär och driver numera eget företag inom trädgårdstjänst.

Rasmus Wremer har rekordet i flest antal matcher för IFK Skövde. Foto: Viktor Ljungström

– Under mina år som elithandbollsspelare i IFK Skövde har jag samtidigt jobbat 50 procent med allt från att sälja kök till att arbeta på lokaltidningen Skaraborgs Allehanda och på Bilia. Det har fungerat bra och har aldrig varit några problem att komma ifrån jobbet för att spela handboll. Men vill du göra ordentlig karriär utanför handbollen så blir det svårt om du samtidigt gör en satsning inom elitidrott, säger Rasmus.

Uppsägningen blev ett startskott

När elitidrottskarriären närmade sig sitt slut började Rasmus att bli stressad över att hans karriär utanför idrotten inte kunnat utvecklas ordentligt eftersom handbollen alltid kommit i första hand. Mot slutet av idrottskarriären när Rasmus arbetade halvtid på Bilia blev han uppsagd på grund av arbetsbrist och det blev något av ett startskott.

– Man skulle kunna säga att den uppsägningen var något av det bästa som har hänt mig. Jag tog tillfället att påbörja en grundkurs i trädgård som varit ett gammalt intresse och jag kunde kombinera studierna med min sista säsong som handbollsspelare, berättar Rasmus.

Tryggt med stöd från TRS

Rasmus gick klart grundkursen i februari har sedan dess arbetat heltid via sitt företag inom trädgårdstjänst och utemiljö. Under den här resan har Rasmus också fått stöd från TRS.

– Jag kom i kontakt med min rådgivare Maria på TRS under slutfasen av min handbollskarriär och det gick väldigt smidigt och snabbt att få hjälp. I min bransch behöver du allt från släpvagn, häcktrimmare, lövblåsare, stegar och bra arbetskläder med mera. Det ekonomiska stödet från TRS under min karriärväxling har varit värdefullt. Maria har även varit tydlig med att TRS kan ge stöd med en helhetslösning kring min nya karriär och det har varit en trygghet, säger Rasmus.

Rasmus stortrivs med sin nya karriär som egen företagare.

Stortrivs med jobbet

De första stegen mot sin nya karriär upplevde Rasmus som en aning förvirrande men numera känner han att karriärväxlingen är spännande ny fas i livet.

– I början var jag lite vilsen och funderade kring vem jag var som person om jag inte längre var handbollsspelare. Nu känns det dock väldigt positivt och jag har landat i det här nya yrket och arbetslivet. Jag trodde att det skulle vara mycket jobbigt att inte längre vara handbollsspelare men jag stortrivs med mitt nya jobb.

Skapa kontaktnät och utgå ifrån din passion

Efter en lång handbollskarriär i Skövde har Rasmus hunnit skapa sig många vänner och kontakter runt om i staden. Han menar att det har varit till stor hjälp i hans nya karriär.

– Mitt tips till andra elitidrottare är att se till att skapa ett stort kontaktnät under karriären och använd dina kontakter när du växlar karriär. Den kunden som jag arbetar hos idag är en person som kontaktade mig tack vare att jag är tidigare spelare i IFK Skövde. Jag tror att supportrar och andra som har sett dig spela får en känsla av att de känner dig och det underlättar för samarbeten efter idrottskarriären, säger Rasmus och fortsätter:

Jag tror även att den passion för idrotten som krävs för att lyckas på elitnivå är en styrka som kan komma till nytta även senare i yrkeslivet. Se till att ta med dig passionen och drivet från idrotten in i nästa karriär så har du goda försättningar att lyckas.