Vanliga frågor om att starta eget företag

Är det svårt att starta eget företag?

Nej, det är ganska lätt att starta ett företag i Sverige. Utmaningen är att kunna driva företaget långsiktigt och bli lönsam. Därför viktigt att göra ett noga genomtänkt underlag, affärsplan och budgetar.

Vad kostar det att starta företag?

Startar man ett aktiebolag är kostnaden ett par tusen kronor, och minsta aktiekapital är för närvarande 25 000 kr. Enskild firma kostar ingenting (om du vill registrera namn på bolaget, för att skydda namnet, kostar det en slant). Vilka kostnader du kan få i samband med starten hittar du till exempel på verksamt.se.

Måste man ha F-skatt för att driva företag?

Ja. F-skattebeviset visar att du själv (ditt företag) ansvarar för att betala in avgifter som arbetsgivaravgifter, sociala kostnader m.m. Det gör det möjligt för dig att fakturera för varor och tjänster. Det kostar ingenting att ansöka om F-skattebevis. Du ansöker hos Skatteverket eller verksamt.se.

Kan jag starta mitt företag innan Arbetsförmedlingen lämnat besked angående eventuellt aktivitetsstöd (starta-eget-bidrag)?

Nej. Då kan Arbetsförmedlingen uppfatta det som att du redan har startat ditt företag - vilket gör att du inte kan ansöka om stödet.

Kan jag ha A-kassa när jag driver företag?

Ja. Det finns flera olika möjligheter, till exempel genom att ansluta sig till Småföretagarnas A-kassa eller Unionen Egenföretagare.

Påverkas min sjukpenninggrundande inkomst (SGI) när jag har eget företag?

Ja. Därför är det viktigt att du tar ut lön (om du driver ett aktiebolag), så att du kommer upp i full SGI. Driver du enskild firma räknar Försäkringskassan ut vad din SGI blir. Inkomsten beror på ditt resultat (överskottet i firman). Den ligger till grund för din SGI. Kontakta Försäkringskassan för att få veta vad som gäller för dig. Försäkringskassan

Påverkas min pension när jag driver företag?

Ja. Men du kan göra inbetalningar för pension på olika sätt när du driver företag (istället för att ta ut en högre lön). Kontakta ditt försäkringsbolag för information. På Min pension kan du göra simuleringar, baserat på historik och prognos, som visar hur din framtida pension kan bli vid olika tidpunkter och förutsättningar.

Måste man ha försäkringar?

Ja! Det viktigaste är att du har en ansvarsförsäkring. Det ska du ha från dag ett. Andra försäkringar kan också vara aktuella, det beror på vilken verksamhet du ska bedriva.

Hur lång tid tar det att registrera ett företag?

Det beror på handläggningstiderna hos Bolagsverket och Skatteverket. Mycket kan idag göras digitalt, men det ska ändå handläggas och godkännas. Normalt är det några veckor hos respektive myndighet, men det kan variera. Hör med dem vad som gäller just nu!

Om du har ont om tid, kanske för att kunder väntar på att kunna anlita ditt företag, finns möjlighet att ”köpa” ett färdigt bolag. Det kallas lagerbolag, och finns på olika ställen. Hör gärna med din bank! Det är då möjligt att vara startklar nästan omgående.