Michael vill vara med och förändra fotbollen
Michael Almebäck är mittbacken med landslagsmeriter som sadlar om och vill revolutionera hur fotbollsklubbar arbetar med mätningar av fysiska prestationer.
Michael började spela fotboll som fyraåring och fick sin fotbollsfostran i Brommapojkarna.
– Min karriär i BP kantades tyvärr av en hel del sjukdomar och frånvaro så när jag var endast 20 år gammal funderade jag på att lägga ner fotbollskarriären. Men sedan fick jag en chans att provspela för Örebro SK och gjorde bra ifrån mig. Bara fyra månader efter att jag funderade över att lägga ner fotbollen hade jag ett fint kontraktsförslag från en etablerad allsvensk klubb, berättar Michael.
Proffs i Belgien
I sin första allsvenska säsong blev han nominerad till årets nykomling och fick även spela med U21-landslaget. Intresset från utlandet lät inte vänta på sig och till slut föll valet på belgiska toppklubben Club Brugge.
– Jag spelade två säsonger i Belgien och flyttade sedan till Danmark för att spela med Bröndby och Esbjerg innan jag 2016 vände tillbaka till Örebro SK.
Hösten 2021 började Michaels kontrakt med Örebro att lida mot sitt slut och han kände inte längre suget för att spela matcher på elitnivå.
– De senaste åren kände jag att matcherna mer präglats av prestationsångest än glädje. Saknaden till fotbollen är mer träningarna och hänget med lagkompisarna. Jag kände inte suget efter att spela matcher på elitnivå längre. Jag hade erbjudande från andra klubbar i Sverige men att flytta runt med barn och familj i landet för att förlänga fotbollskarriären något år till var aldrig aktuellt. Dock när jag ser tillbaka på min karriär som både innefattat en lång allsvensk karriär, utlandsäventyr och representation för landslaget så kan jag inte vara mer än nöjd. Det är mer än jag kunnat drömma om, berättar Michael.
Livet efter fotbollskarriären
Samtidigt var Michael nyfiken på världen utanför fotbollen och han funderade vad det kunde finnas för möjligheter för honom bortom fotbollsplanen.
– De senaste åren har jag känt att det skulle vara intressant att få jobba med något annat än fotboll. Redan i november förra året kom jag i kontakt med företaget Photon Sports via en barndomskompis. Vi hade ett möte i slutet av november och haft löpande kontakt sedan dess. Vi skrev på ett anställningsavtal och jag började min anställning där 1 april, berättar Michael och fortsätter:
– Photon Sports har utvecklat en ny 3d-teknologi som mäter kroppens rörelser och med kameran kan du sedan utföra olika fysiska mätningar som till exempel mäter snabbhet, riktningsförändringar och hoppförmåga. Systemet är mobilt och erbjuder fotbollsklubbar och andra idrottsklubbar att göra dessa tester på sina egna träningsplatser och utifrån sina egna förutsättningar. Tidigare har fotbollslagen behövt ta sig till en särskild anläggning och det tar bort värdefull tid från träningsplanen. Nu blir det betydligt smidigare och mer tidseffektivt för klubbarna att göra dessa viktiga mätningar.
Michael kommer att arbeta med att utveckla och marknadsföra produkten. Han hoppas att kunna få fler fotbollsklubbar att använda utrustningen och göra tester mer regelbundet. I samband med att Michaels sista fotbollskontrakt löpte ut kom han i kontakt med TRS och sökte stöd för att växla karriär.
– Det var Örebros sportchef Axel Kjäll som tipsade om att jag kunde höra av mig till TRS. Stödet som jag har fått från TRS har varit väldigt givande. Till att börja med har det varit värdefullt att bara få prata med min rådgivare Torbjörn Norlund eftersom han är en helt oberoende person som kan väldigt mycket om vad arbetslivet kan erbjuda mig. Jag har ju aldrig behövt söka jobb i traditionell mening och därför var stödet med att skriva ansökningshandlingar och konkreta tips för hur jag söker jobb väldigt uppskattade, berättar Michael.
En stor omställning
Steget från att vara fotbollsproffs till att arbeta på ett kontor är enligt Michael en stor omställning och han menar att det finns ett stort behov av stöd för personer som behöver göra en sådan omställning.
– Har man endast spelat fotboll som jag har gjort och sedan direkt ska gå över till ett mer normalt arbetsliv blir det en rejäl omställning att förhålla sig till. Kan man då få hjälp med sitt cv, se över eventuella anställningsavtal eller till och med ekonomisk hjälp så tycker jag att det är ett fantastiskt stöd för att brygga över mellan dessa världar. När man lämnar en lång karriär bakom sig är det många tankar och idéer som snurrar i huvudet. Mitt råd till alla är att ta hjälp från TRS att få ordning på alla tankar och hitta en väg framåt för just dig. Det har gjort väldigt stor skillnad för mig efter fotbollskarriären och jag tycker att alla som växlar karriär ska ta chansen att få stöd av TRS, säger Michael avslutningsvis.