Han lämnade handbollen för att bli konsultförmedlare

I somras tog Christoffer Svensson beslutet att lämna elithandbollen, som han ägnat en stor del av sin tid åt sedan gymnasieåldern. Nu har han, med stöd från TRS, hittat ett nytt jobb som konsultförmedlare på Upgraded people i Stockholm.

Christoffer Svensson.

Christoffer Svensson är 30 år, född och uppväxt i handbollsstaden Ystad. Han började spela handboll tidigt, vann junior-SM med IFK Ystad och kom upp i A-laget som sjuttonåring. Sedan dess har han spelat handboll på elitnivå i olika klubbar, både i Sverige och utomlands. Säsongen 2021/2022 blev han svensk mästare med Ystads IF.

 Då hade klubben inte tagit SM-guld på 30 år, säger han.

Han var också med när Ystad IF besegrade tyska storlaget Flensburg i gruppspelet i EHF European League och tog sig ända till en åttondelsfinal.

Vi hade en fantastisk resa.

Trots framgångarna tog Christoffer beslutet att inte fortsätta med handbollen, när kontraktet gick ut den sista maj.

 Jag visste inte riktigt vad jag ville. Nu är jag glad över att jag valde att sluta.

Arbetade och pluggade vid sidan av

Han har inte försörjt sig enbart på handboll under idrottskarriären. Han har även jobbat, bland annat som säljare på grossistföretaget Ahlsell i Ystad. De sista åren var han också tjänstledig för att studera B2B-försäljning på yrkeshögskolan Stockholm School of Business i Malmö.

 Jag kände att jag ville förbereda mig lite för framtiden. Det är ändå i det civila man måste jobba sedan, säger Christoffer Svensson.

”Jag är van att jobba mot resultat”

Genom Ystad IF fick han tips om att han kunde få hjälp av Trygghetsrådet TRS i att ställa om till en ny karriär. Svårast var att bestämma vilken inriktning han skulle ha framåt

 Jag visste att jag ville jobba med människor, knyta kontakter, bygga relationer och ha ett utmanande jobb. Jag är van att utmana mig själv, vara tävlingsinriktad och jobba mot resultat.

Han fick bland annat psykologiskt stöd från TRS, hur han skulle tänka kring karriärväxling och hjälp med att omformulera sina kompetenser som handbollsspelare till andra delar av arbetslivet. Han fick också tillgång till en kunskapsportal, där han hade möjlighet att gå onlinekurser i olika datorprogram. Han kunde även få intervjuträning.

 Jag hade inte så stor erfarenhet av att gå på anställningsintervjuer, eftersom jag oftast fått jobb genom kontakter tidigare.

Hittade nytt jobb i Stockholm

I oktober fick han jobb som konsultmäklare på Upgraded People med kontor på Kungsgatan i centrala  Stockholm.

 Jag trivs superbra. Jag hjälper kunder att hitta rätt konsulter inom IT - allt från systemutvecklare till projektledare. Jag kollar upp olika kandidater och försöker matcha dem med företagen.

TRS bidrog också med pengar för bilhyra och bränsle vid flytten från Ystad till Stockholm. Nu är han sambo. Bor ihop med flickvännen som redan hade lägenhet i Stockholm. Han trivs utmärkt i sin nya hemstad. Flytten har gett honom en nyttig distans till handbollen.

 Det hade nog blivit jobbigare att bo kvar i Ystad, säger Christoffer Svensson.

Viktigt att börja planera i tid

Idag kan Christoffer se att han har användning av flera färdigheter från handbollen i sitt nya jobb.

 Jag vet från handbollen att träning ger färdighet. Det är bara att borra ned huvudet och kämpa på. Jag är en lagspelare, har inte svårt att komma in i ett gäng och försöker alltid göra mitt bästa, hitta bästa kandidaten och vara snabb på bollen.

Christoffer Svenssons bästa råd till andra idrottsmän är att inte vänta med att planera sitt framtida yrkesliv utanför idrotten.

 Passa på att utbilda er redan under idrottskarriären och missa inte att utnyttja stödet ni kan få från TRS. Många inom handbollen vet inte till vilken hjälp de kan få, säger han.

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb