Omställningsavtalet – grunden för ett tryggare arbetsliv
När det första omställningsavtalet slöts 1972, och Trygghetsrådet TRS bildades, skapades nya förutsättningar för ett tryggare arbetsliv. Nu finns det många omställningsorganisationer på svensk arbetsmarknad, men TRS hade tidigt det bredaste erbjudandet med stöd även till kompetensutveckling i förebyggande syfte.
Nytt omställningsavtal 1 oktober 2022
Från och med den 1 oktober gäller TRS nya omställningsavtal. Det är tecknat av TRS parter Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst och PTK och är en del av de huvudavtal respektive arbetsgivarpart tecknat med PTK.
Läs mer om det nya omställningsavtalet
Verksamhet inom fyra områden
- Stöd till omställning och karriärväxling för uppsagda och tidsbegränsat anställda.
- Stöd till arbetsgivare och fackliga företrädare inför uppsägningar.
- Stöd för kompetensutveckling i en organisation, i en hel bransch eller yrkesgrupp.
- Stöd för kompetensutveckling till anställda i anslutna organisationer.
Mer om omställningsavtalet
Både tillsvidareanställda och tidsbegränsat anställda har rätt till stöd.
Trygghetsrådet TRS kan betala ut avgångsersättning (AGE) till den som blivit uppsagd eller till den som inte har fått fortsatt tidsbegränsad anställning (förutsatt att vissa villkor är uppfyllda).
För den som på nytt blir uppsagd från en tillsvidareanställning gäller ett efterskydd i fem år.
Övergångsregler för Sinf och Länsmuseernas samarbetsråd
Övergångsregler gäller för orgnisationer anslutna till dessa - till och med 31 december 2022 gäller TRS gamla omställningsavtal. Avgiften höjs dock med till 0,35 procent av lönesumman från och med 1 september 2022.
Från och med 1 januari 2023 omfattas inte dessa organisationer av TRS. En medarbetare som sagts upp eller lämnat sin tidsbegränsade anställning före den 1 januari omfattas dock av det gamla avtalet. Ansökan till TRS måste ske inom ett år.

TRS Omställningsavtal
Vad gör ett trygghetsråd?
Vi har tagit fram en e-kurs för dig som är facklig företrädare på lokal, regional eller central nivå och som vill förstå vad Trygghetsrådet TRS kan göra för dina medlemmar. Du kan gå kursen här på webben. Vill du att vi bjuder in en grupp till kursen och ett efterföljande samtal där en av våra rådgivare medverkar är du välkommen att kontakta oss!
(Självklart kan du gå kursen även om du inte är facklig företrädare, om du är nyfiken på vad TRS erbjuder)