Min kunskap går att överföra till andra yrken
Nina Mylly har arbetat med belysning sedan hon var 17 år och började jobba på en ideell jazzklubb i Västerås. Efter 20 års arbete inom främst teater och konsertbelysning skadade hon sig och startade en ny bana som nu utmynnat i ett eget företag.
Efter ett antal år med arbete som ljustekniker, utbildade sig Nina till ljusdesigner på Western Australian Academy of Performing Arts åren 2000–2002. När hon återvände hem till Sverige började Nina frilansa som ljusdesigner inom främst teater och dans. Detta ledde vidare till olika slags arbeten som ljusdesigner, ljustekniker och inspicient på bland annat Västerås konserthus, Folkoperan i Stockholm och Kungliga Operan. En ljusdesigner är den som bestämmer hur ljuset ser ut på en scen och det kan skilja sig en hel del beroende på om det är teater, konsert eller exempelvis opera.
– Ljuset anpassas utifrån vad vill vi förmedla och hur ska det upplevas för publiken. Ljuset ska förstärka kulisser, scenkläder och det som händer på scenen, berättar Nina.
Intresse för organisationsfrågor
För några år sedan skadade sig Nina och klarade inte längre av att göra tunga lyft som yrket ibland kräver. Det blev startskottet för att i stället studera organisation, ledarskap och projektledning på Högskolan i Skövde.
– Jag ville ha ett skrivbordsjobb och insåg att mina chanser är bättre i andra branscher eftersom mitt arbetsområde innehåller främst praktiska jobb. Jag var intresserad av organisationsfrågor och började studera på distans medan jag fortfarande arbetade på operan. Jag tog sedan ett års tjänstledighet för att läsa del två av utbildningen som inte gick att läsa på distans, säger Nina.
Överförbar kunskap
I samband med detta kom Nina i kontakt med TRS och fick stöd med att ställa om från ett yrke till ett helt annat.
– Jag fick kontakt med min rådgivare Linda Lekander som kopplade ihop mig med en jättebra coach, Marie Forssjö. Hon fick mig att inse att projektledning och ledarskap var rätt spår på för mig. Marie fick mig även att förstå vad jag vill och vad jag är bra på. Men framför allt hur jag kan ta med mig all den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig genom åren och att den kunskapen går att överföra till andra yrken och sammanhang, säger Nina.
Idag är Nina senior projektledare på företaget RISE Research Institutes of Sweden, och jobbar deltid där med ett projekt som hon varit med och startat från grunden.
– Det är ett samarbetsprojekt mellan flera aktörer inom scenkonst och museer för att skapa en grundläggande kravställning på vita LED-ljuskällor samt ett begreppslexikon med branschord. Arbetet har pågått i över två år och är snart färdigt. Vi har dock fått nya anslag från Energimyndigheten för ett nytt projekt där vi kommer att utbilda belysningsintresserade inom ANSI/IES standarden TM-30. Utöver mina åtaganden på RISE är jag även anställd som ljusdesigner på Stockholmsmässan, berättar Nina.
Större bredd
Via TRS har Nina även fått stöd att starta ett eget företag och hon hoppas att i framtiden kunna använda sina färdigheter för att jobba med projekt som hon brinner för.
– Genom TRS lärde jag mig mer om mina egna styrkor och svagheter. Jag har fått hjälp med mina ansökningshandlingar och även stöd med att läsa flera kurser och köpa in en dator till mitt företag. Sedan jag kom i kontakt med TRS har jag fått en mycket större bredd och kan jobba på så många fler sätt inom belysning än tidigare, säger Nina avslutningsvis.