Johan är redo för nya mål

För första gången i sin karriär stod fotbollsspelaren Johan Blomberg utan spelarkontrakt i december 2022. Tankarna började snurra, vad skulle hända nu? Med egna initiativ och stöd från TRS hittade han vägen framåt mot en ny karriär som ekonom.

Johan Blomberg.

De sista två åren som fotbollsspelare hade han börjat tänka framåt. Han studerade och tog en examen från Cruyff Institute, en managementutbildning inriktad på idrottare. Ändå fanns en oroskänsla då det sista kontraktet löpte ut.  

– Det var en ny situation för mig. Samtidigt hade jag redan tagit ett första steg på väg åt ett annat håll, säger Johan Blomberg efter ett tidigt träningspass hemma i Lund.  

– Jag tror det är ganska vanligt bland fotbollsspelare att bara fortsätta spela så länge det går. Det är vad man kan, och det är heller ingen som talar om vad nästa steg kan vara. Det där steget måste man ta själv och det kan kännas ensamt när strålkastaren släcks.  

Spelade både i Allsvenskan och var proffs i USA

Det var i Lunds BK allt började och fortsatte sedan vidare upp mot toppen i olika lag. Bland annat i Allsvenskan med AIK i tre år och ett fotbollsäventyr i Colorado Rapids i USA. Karriären avslutade Johan Blomberg på hemmaplan i Skåne med två säsonger i Trelleborgs FF och Superettan. 

– Jag pluggade på Cruyff samtidigt som jag spelade i Trelleborg och det fungerade bra. När kontraktet gick ut så kom först den där osäkerheten, men jag visste att jag ville fortsätta studera. Jag sökte och kom in på en utbildning till redovisningsekonom på IHM Business School till hösten.   

TRS rådgivare gav nya perspektiv och tankar

Tidigt i våras fick han tips om att kontakta Trygghetsrådet TRS, som han inte kände till.  

– Det var ju jättebra! Även om jag visste vad jag ville, hade sökt och kommit in på IHM, så var det så värdefullt att få prata med rådgivaren om beslutet, få nya perspektiv och tankar. Dessutom har jag fått ekonomiskt stöd för dator och kurslitteratur.  

En av få som fått det nya omställningsstudiestödet

Han är också en av dem som har fått det nya omställningsstudiestödet från CSN och kompletterande ekonomiskt stöd från TRS. 

– Jag hängde verkligen på låset och tryckte iväg min ansökan strax efter midnatt den 1 april.  

När vi talas vid har det gått några veckor på terminen och första tentan är avklarad. I framtiden tänker han sig ett jobb som kapitalförvaltare, men just nu är Johan Blomberg en mycket motiverad student. 

Johans råd till dig som funderar på att karriärväxla 

  • Som aktiv ligger inte fokus på tiden efter idrotten, men börja ändå fundera på när det kan ta slut och vad du vill göra då.  
  • Ta kontakt med TRS – det finns väldigt mycket stöd och rådgivning att få. 
  • Var inte rädd för framtiden. Utanför idrotten kanske självförtroendet inte är på topp, men kom ihåg att idrottare har många förmågor som värdesätts även i näringslivet, till exempel vanan att prestera och att inte ge upp. 

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb