"Visa lusten att jobba!"

Det var en omorganisation som fick Christer Erlach att se chansen att göra något nytt efter 12 år inom samma företag. Men att söka jobb som 60 plus ger utmaningar att hantera. Med stöd från TRS och eget driv fick han det 47:e jobbet han sökte och en ny mening i yrkeslivet.

Christer Erlach

– Som 60-åring och arbetssökande känner man sig extremt i bakvattnet, så är det bara. Men det gäller att inte låta sig nedslås av det utan i stället visa sin egen lust att jobba, att man har en hunger och nyfikenhet kvar.

– Jag hade varit där i 12 år och så kom det här tillfället att reflektera över vad jag ville med resten av mitt yrkesliv. Ville jag fortsätta på samma spår i fem, sex år till eller ta chansen att göra något nytt, kanske karriärväxla? Vad vågar jag? Vad har jag inte prövat på?

”Visa lusten att jobba!” Det säger Christer Erlach, med 30 års chefserfarenhet i ryggen. När hans tidigare arbetsgivare omorganiserade skulle hans tjänst som affärschef försvinna. Det här hände i februari, precis innan corona-pandemin slog till med full kraft.
- Christer Erlach

 

Söka jobb brett

Han insåg att han inte nödvändigtvis ville ha ett nytt chefsjobb, att han var beredd att gå ner i lön och att status och karriär inte spelade så stor roll längre. Han var inställd på att söka jobb väldigt brett och ville vara öppen för allt.

– Jag fick så bra stöd från min rådgivare på TRS. Hon gav mig min självkänsla tillbaka och framför allt såg hon till att jag snävade av min sökhorisont – att söka jobb som chaufför hade nog inte fungerat, jag hade inte trivts med det och det fick hon mig att inse.

Han fick också hjälp att uppdatera sitt cv och sin LinkedIn-profil, han tog emot allt stöd han kunde få och uppmanar alla som kan att ta vara på den möjligheten.

– Det är lätt att tycka att man kan själv, men allt händer väldigt snabbt i dag och det cv du skrev för något år sedan är redan passé. Att möta en rådgivare som ser dig, lyssnar på dig och tror på dina möjligheter, det är en boost som jag unnar alla.

Visa min vilja

Han gick igenom en del självrannsakan och började fundera på hur han uppfattas som 60-åring. Hur hade han själv som 35-årig chef sett på en 60-årig kandidat till ett jobb?

– Jag insåg att jag verkligen behövde visa min vilja att jobba, min hunger och min lust att fortsätta i yrkeslivet. Det går inte att luta sig tillbaka på gamla meriter, det håller inte. Jag måste få någon att välja mig, se mig som en tillgång, som person och inte bara se min kompetens. Det gäller att få den som rekryterar att tagga på just mig!

Christer Erlach hade satt upp en maxgräns på att söka 200 jobb – fick han inget napp då så skulle han lägga ner. Det var planen. Men redan den 47:e ansökan gav positivt resultat. Sedan december är han linjechef med ansvar för 20 handläggare inom en statlig myndighet.

– Det känns väldigt bra, mina medarbetare är välutbildade akademiker och kan sina grejer, mitt jobb är att leda och hjälpa dem att växa. Det ger mig så mycket tillbaka, jag behöver inte bygga min egen karriär längre.

Christers goda råd till dig som söker jobb:

  • Ta stödet från TRS och använd det.
  • Fastna inte i självömkan. Tyck synd om dig själv i två dagar och gå vidare.
  • Visa din lust att jobba och varför just du är en attraktiv kandidat för det jobb du söker.

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb