Rustad för förändring

"Stödet från Trygghetsrådet TRS var en fantastisk trygghet, hade jag inte haft min rådgivare hade jag tappat modet". Det säger kocken Maria Clemente-Bravo, 62 år, som för ett år sedan blev arbetssökande för första gången i sitt yrkesliv.

Hon hade jobbat som kock på Stadsmissionen i Göteborg i 27 år och kände att det var dags för något nytt. Men som ensamstående var det också en trygghet att vara kvar och hon hade hela tiden trivts bra. Men så fick hon tips om ett jobb på Sjömanskyrkan, kontaktade dem och fick jobbet direkt.

– Det kändes roligt och jag trivdes bra, men de hade problem med ekonomin och efter ett drygt år blev jag uppsagd. Då kände jag inte till stödet från TRS alls, men två av deras rådgivare kom och informerade och det lugnade mig att veta att de fanns.

Inte sökt jobb tidigare

Det var i december 2019. Maria Clemente-Bravo tog kontakt med sin rådgivare direkt efter nyår och fick veta mer om vilket stöd hon kunde få – dels ekonomiskt, dels med rådgivning och utbildning.

– Jag hade ju inte sökt jobb tidigare och fick börja med att skriva mitt CV, lära mig mer om att använda datorn och intervjuträning, som var jättebra. Vi träffades varannan vecka under hela våren, coronasäkert, det personliga mötet var viktigt för mig.

Maria Clemente-Bravo ville stanna inom sitt yrke som kock och sökte jobb, kom på ett flertal intervjuer och fick först ett deltidsjobb, men det skulle inte gå ihop ekonomiskt så hon fick tacka nej.

Äldre och ansvarsfull

– På en intervju frågade jag faktiskt chefen som tog emot mig varför de hade kallat just mig, en 60-plussare, till intervju. Jag var nyfiken. Och han svarade ’just därför’. De ville ha någon äldre ansvarsfull person och det kändes bra att höra att jag som äldre uppskattas.

Annars är ålder inte något som hon tänker så mycket på.

– Nej, jag är ung i sinnet och fortfarande nyfiken, en glad person.

Nytt jobb

Under våren såg hon en annons om ett vikariat som köksansvarig på Frälsningsarméns stödboende Lilla Bommen som lät intressant.

– Det var den första jobbansökan jag gjorde helt själv på datorn, jag fick svar på en gång och kom på intervju. Det gick bra, beskedet dröjde lite, men till sist fick jag veta att jobbet var mitt och jag började i juni och har fått förlängt till augusti 2021.

Maria Clemente-Bravo trivs bra med sina arbetsuppgifter, kollegor och villkor. Erfarenheten hon har med sig är att hon har en trygghet i sin egen rutin och kunskap. Vetskapen om att efterskyddet hos TRS gäller några år till känns bra. Om något skulle hända igen är hon väl rustad för framtiden.