Här finns jobben!

Att bredda sitt jobbsökande kan vara en bra strategi för att komma vidare. Branscher förändras, den kompetens som efterfrågas kanske inte längre matchar din profil eller så har yttre faktorer förändrat din bransch.

AnnCharlotte Bretan, rådgivare på TRS, tipsar om var du kan hitta jobben.

Just nu går många branscher igenom ett stålbad på grund av pandemin. För dig som har arbetat inom till exempel hotell, restaurang eller idrott kan det betyda att du kanske behöver tänka om, tänka nytt och sätta nya mål. Detsamma gäller även i andra branscher och yrken som går igenom en omvandling. AnnCharlotte Bretan, rådgivare på TRS, ger rådet att bredda sin kompetens och sitt jobbsökande.

– Det har länge pratats om det livslånga lärandet, men pandemin har skapat ett ännu skarpare läge, till exempel vad gäller digitalisering. Nu måste vi alla kunna hantera digitala verktyg som Teams och liknande. Det har blivit ett tydligt behov av ett kompetenslyft.

Stort intresse för studier

Hon konstaterar att intresset för studier har varit stort bland TRS nära fördubblade antal jobbsökare på grund av pandemin under 2020.

– Efterfrågan på kompetensutveckling inom främst det digitala området har ökat markant, och det visar att det finns en förståelse för att det är vad som krävs nu. Vi hänvisar till de mängder av möjligheter som finns, såväl hela utbildningar som gratiskurser på nätet, säger AnnCharlotte Bretan.

Var finns jobben?

Så var finns då jobben? AnnCharlotte Bretan lyfter främst fyra områden där det finns jobb direkt efter utbildning och det är vårdyrken, lärare, IT och praktiska yrken inom till exempel logistik och transport samt byggsektorn.  

– För de tre första krävs vanligen högskoleutbildning medan det för de praktiska yrkena ofta räcker med en gymnasieutbildning inom området. För den som är intresserad av att studera och få jobb direkt efter examen är ett gott råd att välja något av dessa fyra områden.

Men även den som vill stanna i sin bransch och sitt yrke, men som inte har sökt nytt jobb på länge, bör se över hur de aktuella kompetenskraven matchar den egna profilen.

– Det är oerhört viktigt att hålla sin kompetensnivå i takt med tiden och de krav som ställs i dag. Det ansvaret ligger förstås hos både arbetsgivare och individ, säger AnnCharlotte Bretan.

Vad vill du och vad behöver du göra?

  • Byta yrke och bransch?
  • Samma yrke men annan bransch?
  • Bygg på din kompetens i ditt yrke för att hålla jämn takt med nya krav.

Jobb direkt efter utbildning hittar du här:

  • Vårdyrken inom olika områden och nivåer
  • Läraryrken, pedagogiskt arbete
  • IT – digitalisering
  • Praktiska yrken inom främst hantverk, bygg (elektriker, VVS, snickare), underhållsmekaniker, lastbilsförare, svetsare

Tips

På Mina sidor får du tillgång till verktyg och länkar för att hitta ett jobb som passar dig!

Här loggar du in på Mina sidor