Stödet från TRS gav studiero

Som producent inom scenkonsten är arbetsmarknaden liten, särskilt om man bor utanför storstäderna. För ÅsaClara Örn, verksam i Örebro, blev den insikten starten på en ny karriär. Med TRS stöd gick hon en YH-utbildning och fick betydligt fler jobbmöjligheter.

Bild på ÅsaClara framför grön stuga
ÅsaClara Örn

Hon hade börjat fundera på att göra något annat. Kanske studera ekonomi, en del av producentyrket som hon gillade och tyckte var kul. Men hur skulle hon finansiera sitt liv, utrymmet för studielån från CSN var nästan slut.

– En kollega tipsade mig om att TRS stöttar även dem som har haft tidsbegränsad anställning, alltså utan att man behöver ha blivit uppsagd. Och att det finns möjlighet till studieersättning från dem.

Plötsligt blev tankarna på att bredda sin kompetens inom ekonomi mer verkliga. Hon kollade upp olika utbildningar och hittade en YH-utbildning till redovisningsekonom.

– Det kändes perfekt med två års studier och mycket praktik, dessutom kunde jag läsa på distans vilket passar mig bra.

Hon tog kontakt med TRS för att ta reda på mer om vad de kunde erbjuda.

– Det var superbra att träffa deras rådgivare, någon att kunna bolla med och få diskutera om mina tankar faktiskt var vettiga. Jag blev stärkt i mitt beslut och fick dessutom besked om att TRS studieersättning skulle ticka in när mitt CSN-studielån tog slut. Det gav mig studiero och jag har verkligen kunnat fokusera på studierna.

Nu är ÅsaClara Örn precis färdig redovisningsekonom. Sin praktik, eller lärande i arbete som det heter, gjorde hon först på Hallsbergs kommun och därefter på en redovisningsbyrå. Då klickade det till.

– Ja, jag kände att det passade mig. Så den tredje och sista praktikperioden gjorde jag på en liten redovisningsbyrå som även jobbar en del mot företag inom scenkonsten. Nu har jag fått en tillsvidareanställning där och kan bidra både med min tidigare kompetens och den nya – det känns väldigt bra!

ÅsaClaras tips för dig som vill karriärväxla

• Ta kontakt med TRS! Även om du inte vet vad du vill, bara att du vill, så får du inspiration, pepp och tips där.

• Våga ta chansen att se vad du har för möjligheter. Det går att bredda sin kompetens med kortare utbildningar för att kunna karriärväxla.

Studier eller nytt jobb – TRS rådgivare hjälper dig att navigera rätt

Är du mitt i yrkeslivet och arbetar i en TRS-ansluten organisation?

Oavsett om du vill bredda din kompetens eller utforska en helt ny riktning i ditt yrkesliv kan det vara svårt att veta var du ska börja. Med våra erfarna rådgivare kan du få stöd att se dina möjligheter och hitta de vägar framåt som just du vill ta.

Om du väljer studier kan vi erbjuda flera olika typer av studiestöd som du kan ansöka om, både för kortare studier och längre.

Kontakta en rådgivare när du vill ha TRS stöd för att skapa en hållbar förändring av ditt arbetsliv.