Våra rådgivare tipsar

Våra rådgivare är erfarna coacher som kan hjälpa dig att se vilken kompetens du har och hitta din nya plats i arbetslivet. Här delar våra rådgivare med sig av sina bästa tips till dig som söker jobb.

Här finns jobben!

Den ekonomiska situationen de senaste åren har medfört många varsel och uppsägningar - men inom vissa yrken råder det faktiskt brist, och du kan få jobb direkt efter en kompetensutveckling. Här tipsar TRS rådgivare AnnCharlotte Bretan!

Läs AnnCharlottes tips här

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

TRS rådgivare Maria Åberg tipsar: Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa! 

Läs Marias tips här

Bli starkare mellan jobb!

Att bli uppsagd eller förlora sitt jobb av olika skäl kan vara smärtsamt. Självförtroende och självkänsla slår i botten. Samtidigt är det precis de egenskaperna du behöver för att få det där jobbet du har sökt för att komma vidare i yrkeslivet. Här delar TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse med sig av tips på vad du kan du göra för att hålla självförtroendet uppe och förbättra din självkänsla. 

Styrkeövningar

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös! 

Fyra fallgropar när du startar eget

Otillräcklig drivkraft, bristfällig affärsplan, för litet startkapital och fel prissättning - det är vanliga fallgropar när du startar företag, förklarar Chriztian Hallström, rådgivare och affärskonsult på TRS. Här tipsar han om hur du gör för att undvika nybörjarmisstagen. 

Ta del av hans tips här.

Hitta till Mina sidor och alla verktygen där

Är du jobbsökare eller karriärväxlare som får stöd av TRS? Missa inte möjligheten att logga in på Mina sidor. Där kan du hitta massor av verktyg, inspiration och utbildningar som kan vara ett stöd på resan till ett nytt arbete, tipsar Linda Lekander, rådgivare på TRS.

Ta del av hennes tips här.

Strategier för att övervinna hinder i ditt jobbsökande

Som jobbsökare kan du ibland stöta på hinder och utmaningar som framstår som oöverstigliga och som stoppar dig i din utveckling. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse tipsar om strategier för att komma vidare och öka chanserna att hitta ett jobb som passar dig.

Läs hennes tips här

Rådgivaren tipsar: Så skriver du ett vasst personligt brev

När du letar efter ditt nästa drömjobb kan ett välformulerat personligt brev göra hela skillnaden. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och delar med sig av sina bästa tips för att skriva ett effektivt personligt brev som framhäver dina styrkor och din potential.

Ta del av Marias tips

Så hittar du de dolda jobben

Visste du att på Arbetsförmedlingens Platsbank annonseras endast ungefär 15 procent av alla lediga tjänster? Även om du använder övriga webbplatser som listar lediga jobb och LinkedIn så når du bara 25 procent av alla lediga jobb. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse berättar hur du hittar resten, de så kallade dolda jobben.

Ta del av Britt Maries tips här.

Ta hjälp av AI när du söker jobb!

Artificiell intelligens (AI) är en megatrend som breder ut sig över världen och erbjuder enorma möjligheter inom en mängd olika områden. Den nya tekniken har bland annat potential att revolutionera hur vi söker jobb. Nicklas Karlsson, rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips om hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT för att underlätta och effektivisera ditt jobbsökande.

Ta del av Nicklas tips

Rådgivarens tips: 6 steg till ett starkt personligt varumärke

Att skapa ett starkt personligt varumärke kan vara avgörande när du söker jobb. TRS rådgivare Nicklas Karlsson menar att du kan öka dina chanser att landa drömjobbet och skilja dig från konkurrensen genom att kommunicera dina unika styrkor. I denna artikel delar Nicklas med sig av de viktigaste stegen i att skapa ett imponerande personligt varumärke när du söker jobb.

Ta del av Nicklas tips 

De 4 vanligaste misstagen som jobbsökare gör och hur du undviker dem

Att söka jobb kan vara en utmanande process, full av osäkerhet och kanske till och med stress. Britt Marie LaBrosse är rådgivare på TRS och delar här sina värdefulla insikter om de vanligaste misstagen jobbsökare gör och hur du kan undvika dem.

Ta del av Britt Maries tips och öka dina chanser att hitta din nya plats i arbetslivet

Tolv vanliga intervjufrågor du borde öva

Är du kallad på intervju och vill öka dina chanser att bli arbetsgivarens förstahandsval? Då behöver du skaffa dig så bra förutsättningar som möjligt. Att vara väl förberedd inför intervjun är A och O. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse har lång erfarenhet av intervjuträning och tipsar om tolv frågor du borde öva på innan du sätter dig i intervjustolen. 

Ta del av Britt Maries tips

Så filmar du en bra videopresentation till jobbintervju!

Det har blivit alltmer vanligt att arbetsgivare vill att kandidaten skickar en film med sig själv där kandidaten presenterar sig inför en intervju. TRS rådgivare Niclas Karlsson delar därför med sig av sina bästa tips för att spela in en bra videopresentation. 

Ta del av Niclas tips

Så förbereder du dig inför anställningsintervjun

Hur kan du på bästa vis förbereda dig inför en anställningsintervju? Du behöver först och främst tänka dig in i vad rekryteraren eller arbetsgivaren vill få ut av intervjun. Vilken kompetens och typ av medarbetare söker arbetsgivaren? TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse delar med sig av sina bästa tips på hur du förbereder dig inför nästa anställningsintervju. 

Ta del av Britt Maries tips

8 tips för att sända ut rätt signaler till potentiella arbetsgivare

Kan det vara så att du blir mer attraktiv för en arbetsgivare om du är eller verkar vara upptagen? TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse har lång erfarenhet av rekryteringsfrågor och menar att det är en faktor som du inte bör bortse ifrån. 

Ta del av Britt Maries tips

Välj din rätta karriär

Om du vill planera ditt yrkesliv på längre sikt är det viktigt att ta reda på så mycket information som möjligt om de yrken eller roller du är intresserad av. Det är inte längre ovanligt att byta yrke flera gånger under ett arbetsliv. Britt Marie LaBrosse är rådgivare på TRS och delar med sig av sina bästa tips till dig som ska planera din framtida yrkeskarriär.

Ta del av Britt Maries tips

Så ska du agera efter anställningsintervjun

TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse delar med sig av tips på hur du bäst förvaltar väntetiden som uppstår efter att du varit på anställningsintervju. 

Ta del av Britt Maries råd

Rådgivarens tips om referenser i en rekryteringsprocess

Referenstagning är ofta det allra sista steget i en rekryteringsprocess och en möjlighet för dig att öka din trovärdighet samt bekräfta den bild som du själv har gett under en rekryteringsprocess. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse delar med sig av tips på hur du kan använda dina referenser på bästa vis. 

Ta del av Britt Maries tips

Verktyg som hjälper dig att hitta jobb

Det är alltid en god idé ta stöd av verktyg som hjälper dig att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och söka jobb mer effektivt. TRS rådgivare Torbjörn Norlund delar med sig av sina bästa tips när det kommer till verktyg som kan hjälpa dig att landa ditt nästa jobb.

Ta del av Torbjörns tips

Är du för kvalificerad för jobbet?

Det är inte ovanligt att personer med långa karriärer som chefer eller i andra roller med stort ansvar väljer att söka tjänster med lägre kvalifikationer. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse delar med sig av sina bästa tips till dig som vill undvika att bli bortgallrad för att du är överkvalificerad. 

Ta del av Britt Maries tips

Bli vän med ensamheten när du söker jobb

Att vara jobbsökande är en ovan situation för de allra flesta. En vanlig upplevelse är att det kan kännas ensamt att söka jobb och just ensamheten i sig kan föra med sig utmaningar. TRS rådgivare Nicklas Karlsson delar med sig av sina bästa tips för att ta sig an den ensamma uppgiften att söka jobb. 

Läs artikeln med Nicklas

Säkerställ din jobbsökarkompetens

Britt Marie LaBrosse är rådgivare på TRS och delar med sig av sina bästa tips för hur du kan säkerställa att du ger dig själv så goda chanser som möjligt att faktiskt få det där jobbet. 

Ta del av Britt Maries tips

Bryt kontraktet med Jantelagen

Att söka arbete är en process där jobbsökaren säljer in sig själv till en arbetsgivare. Många känner sig obekväma i den situationen. TRS rådgivare Nicklas Karlsson menar dock att vid en bra försäljning är båda parter vinnare. I den här artikeln delar Nicklas med sig av sina bästa tips för hur du framgångsrikt säljer in dig själv när du söker jobb. 

Läs artikeln med Nicklas

Rådgivarens tips om praktik som väg till nytt jobb

När det är stor konkurrens om jobben och du känner att du inte har den arbetslivserfarenheten som krävs kan praktik vara ett bra sätt att ta sig över hindret som står mellan dig och jobbet. Enligt Maria Toft Zulawinski, rådgivare på TRS, kan  praktik kan ge dig en rejäl fördel i rekryteringsprocessen.

Ta del av Marias tips

Rådgivarens tips om konflikt med chefen på senaste arbetsplatsen

En konflikt med chefen på den senaste arbetsplatsen kan till och med vara anledning att man nu står mellan jobb. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse menar dock att en tidigare konflikt inte behöver försvåra möjligheterna till nytt jobb. 

Ta del av Britt Maries tips

Välj rätt kanaler när du söker jobb

Det viktigt att lära sig att prioritera bland alla kanaler när du söker jobb. TRS rådgivare Torbjörn Norlund delar med sig av sina bästa tips när det gäller att välja rätt sökkanaler.

Ta del av Torbjörns tips

Rådgivarens tips om självledarskap - sätt dig själv i förarsätet

Förmågan att leda dig själv och vara din egen bästa kollega och chef kan vara avgörande för din framgång oavsett om du är jobbsökande, arbetar i grupp eller är egen företagare. Maria Lekenstam är rådgivare på TRS och menar att självledarskap handlar om att sätta sig i förarsätet i stället för att vara en passagerare.

Ta del av Marias tips om självledarskap!

Rådgivarens tips för digitala arbetsintervjuer

Under pandemin har många arbetsgivare valt eller blivit tvungna att genomföra sina arbetsintervjuer via videomöten. TRS rådgivare Linda Lekander menar att digitala arbetsintervjuer kan vara här för att stanna och delar med sig av sina bästa tips för framgångsrika digitala arbetsintervjuer.

Ta del av Lindas råd

Rådgivarens tips om inledning på ditt cv

Oavsett din bakgrund kan ditt cv nästan alltid bli mer effektivt med en stark inledning, som sammanfattar din kompetens, adderar personlighet och ett framtidsperspektiv. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger sina bästa tips på hur du kan fånga arbetsgivares uppmärksamhet genom en vass inledning på ditt cv.

Läs Britt Maries tips

Digitalisering för dig som är nybörjare

Med all den nya tekniken som digitaliseringen medför är det lätt att känna sig osäker och uppleva att man själv hamnat efter utvecklingen. TRS rådgivare AnnCharlotte Bretan hjälper oss att reda ut varför det är viktigt att hänga med i digitaliseringen och i vilken ände det kan vara bra att börja för dig som är nybörjare.

Läs artikeln här

Framgångsfaktorer vid intervju

En lyckad anställningsintervju kan avgöra om du får drömjobbet eller inte. Det är vanligt att känna en viss osäkerhet inför en anställningsintervju och oroa sig över vilka frågor som kommer att ställas eller att inte kunna ge tillräckligt bra svar. TRS rådgivare Nicklas Karlsson ger sina bästa tips på hur du ska tänka och agera inför, under och efter en anställningsintervju.

Här kan du läsa Nicklas råd

Så bemöter du ålderism

Att ge sig ut på arbetsmarknaden efter att du har fyllt 50 eller 60 år kan kännas motigt men statistik från TRS visar att de flesta över 50 år får jobb, dock kan det ta lite längre tid än för yngre. Med hjälp av goda råd från TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse får du bättre förutsättningar att lyckas.

Här kan du läsa Britt Maries tips

Fyra råd till dig som vill starta eget företag

– Att bli egen företagare innebär både möjligheter och utmaningar. Många tänker nog på att någon gång starta ett eget företag. När man ibland får tiden och möjligheten att stanna upp och fundera mer konkret, ta vissa steg och förverkliga sina drömmar och idéer. Då gäller det att vara uthållig, realistisk men ändå hålla fast vid sin ursprungliga tanke.

Chriztian Hallström är rådgivare på TRS och har spenderat 30 år med att konkretisera samt realisera affärsidéer och har därigenom hjälpt flera hundra företagare att starta sina verksamheter.

Här kan du läsa Chriztians råd

Goda råd från en rekryterare

Blir du osäker när du ser att en rekryterare är inblandad i en rekrytering? Bli inte det!

– Det är verkligen en chans till samarbete och en ömsesidig nytta. Får du inte just det aktuella jobbet så finns du ändå i rekryterarens nätverk om något annat dyker upp, säger TRS rådgivare Torbjörn Norlund.

Läs rekryterarens tips här!

Dolda jobb och nätverk

Det är lätt att tro att det inte finns några jobb när signalen är att arbetslösheten ökar och nu är uppe nio procent.

- Men det betyder ju faktiskt att 91 procent av arbetskraften jobbar! betonar TRS rådgivare Torbjörn Norlund. Här tipsar han om hur du hittar de dolda jobben och använder ditt nätverk.

Jag kan väl inte studera igen...?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna.
TRS rådgivare Maria Toft Zulawinski tipsar om hur du kan tänka om du vill studera.

”Tack, vi har mottagit din ansökan - du är en av 350 sökande”

Att inte bli kallad till intervju efter att cv:n är vässad och rollen känns som mitt i prick kan kännas tungt. Kanske sviker motivationen dig när du behöver den som mest?

AnnCharlotte Bretan tipsar om hur du kan tänka när motivationen tryter

Bygg ditt cv med ideellt engagemang

Att engagera dig ideellt för att bygga ditt cv är ett sätt att visa hur du använder tiden då du är arbetssökande för att få värdefulla referenser. Att volontärarbeta kan också vidga vyerna för vilka typer av arbeten du vill jobba med i framtiden och nya intressen kan blomma upp.
Läs Britt Maries tips om ideellt engagemang som bygger cv

Hur söker jag jobb mitt i en coronakris?

TRS rådgivare Maria Åberg ger tips på vad du som söker jobb kan göra i läget som är. Fortsätt i din jobbsökarprocess – passa på att kompetensutveckla dig – och inte minst: ta hand om dig.

 

Må bättre - byt miljö

Forskning visar att aktiviteter av olika slag främjar välmåendet. Att lämna hemmet en stund kan skapa energi, det krävs inte att du går ut och springer en mil. Läs mer av Linda Lekanders tips om att hålla motivation och ork uppe i dessa tider.

 

Hantera situationen - blandade känslor när du blir uppsagd

TRS rådgivare Linda Lekander ger råd om hur du kan hantera situationen. Här hittar du också en film om det stöd TRS erbjuder dig som är uppsagd eller avslutar en tidsbegränsad anställning.

 

Här kommer några andra tips från TRS rådgivare

  • "Skriv in dig på bemanningsföretagens hemsidor. Skapa en profil på LinkedIn. Undersök de jobbsökarsajter som finns i sociala medier. Arbetsförmedlingen har en länksamling som är bra!"
  • "Tänk på att många jobb inte finns annonserade hos Arbetsförmedlingen. Mellan 70 och 80 procent av alla lediga jobb är "dolda jobb" - det innebär att du själv ska vara aktiv och kontakta arbetsgivare och organisationer som du är intresserad av."
  • "Det är mycket lättare att börja söka arbete om man har funderat på vad man vill. En annan modell är förstås också söka alla möjliga jobb som verkar kul - det kan också fungera!"
  • "Prata med dina referenser. Hör efter vad de kan tänka sig att säga om dig. Kontakta tidigare arbetsgivare och be om tjänstgöringsintyg/betyg, om du saknar det."
  • "Ibland har man varit i konflikt med chefen. Då kan man vara öppen med det och istället hänvisa till en kollega eller någon annan som kan ge omdöme."
  • "Har ni företagshälsovård? Där kanske du kan få stöd om du mår dåligt av situationen. Tveka inte att kontakta oss annars, vi kanske kan hjälpa till! Då måste en ansökan ha kommit in."