Studier och karriär – TRS hjälper dig att navigera rätt

Att besluta sig för att återvända till skolbänken som vuxen kan vara en av de största utmaningarna i livet. Oavsett om det är för att bredda dina kompetenser eller utforska en helt ny riktning kan det vara svårt att veta var du ska börja eller vilka utbildningar som är mest relevanta för dina mål. TRS rådgivare Maria Toft Zulawinski har lång erfarenhet av studie- och karriärvägledning. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att börja studera.  

Maria Toft Zulawinski, rådgivare på TRS.

Ta stöd från TRS

Om du är anställd i en organisation som är ansluten till TRS har du rätt till kostnadsfri vägledning och rådgivning inför dina studier. Maria menar att det första steget borde vara att ta stöd av någon som kan hjälpa dig att navigera rätt när det gäller dina studier och din framtida karriär. 

TRS rådgivare erbjuder personlig och skräddarsydd vägledning för att hjälpa dig hitta den utbildning som passar dig bäst. Vi tar bland annat hänsyn till dina mål, drivkrafter och din livssituation för att hitta de mest relevanta alternativen. Våra rådgivare har bred förståelse och kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka alternativ som är relevanta för att du ska navigera rätt bland alla utbildningar och fatta rätt beslut utifrån din situation. TRS erbjuder dessutom flera olika typer av studiestöd som du kan ansöka om, säger Maria. 

Karriärvägledning med TRS 

Utöver att bistå med stöd när det kommer till studier kan TRS rådgivare ge dig karriärvägledning och hjälpa dig att fylla i luckor och ta steg i den riktning som du vill gå. 

TRS stöd stannar inte vid studier utan när du kommer i kontakt med våra rådgivare så tittar vi på helheten för att ge dig tips och stöd för ett hållbart arbetsliv som sträcker sig längre än kommande studier och nästa jobb. Tillsammans kan vi lägga upp en plan för hur dina studier och dina framtida val kan bidra till att du hittar din plats i arbetslivet för många, många år framåt, berättar Maria. 

Kortvarigt studiestöd 

TRS erbjuder utöver rådgivning och vägledning flera olika studiestöd som du kan ansöka om när du har kommit i kontakt med din rådgivare. Oavsett om du vill studera i flera år eller en kortare kurs på några dagar. 

Det stämmer att vi har flera olika typer av studiestöd. Bland annat har vi något som kallas kortvarigt studiestöd. Det innebär att om du vill studera en kurs som är kortare än fem arbetsdagar kan TRS dels ersätta dig om du behöver vara tjänstledig, dels i vissa fall även betala för utbildningen du ska läsa.  

Tjej vid dator som ler in i kameran.

Omställningsstudiestöd via CSN

Du som tänker ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN behöver kontakta TRS för att få ett yttrande. Yttrandet är en bedömning som görs av våra rådgivare om huruvida utbildningen som du har ansökt om stöd för förväntas stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden.  

TRS rådgivare är erfarna när det gäller att ge vägledning och stöd i ansökningsprocessen och CSN lägger särskild vikt vid vårt yttrande när de fattar sitt beslut om din ansökan. Kontakta våra rådgivare redan idag så kan vi säkerställa att du får rätt rådgivning och stöd för att maximera dina chanser att bli beviljad stöd inför 1 oktober när nästa omgång för att ansöka till CSN:s omställningsstudiestöd öppnar, tipsar Maria avslutningsvis.