Goda råd från en rekryterare

En intervjusituation är jobbig för de allra flesta. Ovant, pirrigt och obekvämt. Men, med några goda råd från rekryteraren Anneli Wallin på Experis så kan du förbereda dig, bli säkrare och ge dig själv en bättre chans i kontakten med såväl rekryterare som arbetsgivare.

Anneli Wallin, rekryterare
Anneli Wallin, rekryterare

– Det är tufft att söka jobb i vanliga fall, men nu är det extra utmanande i och med restriktionerna förpandemin. Att intervjuas digitalt ställer andra krav än ett personligt möte, säger Anneli Wallin.

– I ett digitalt möte så förloras kroppsspråket och allt fokus hamnar på det man säger. Det är också viktigt att känna sig trygg med tekniken. Mitt bästa råd är att våga fråga hur den digitala intervjun fungerar från det att du klickar på länken du fått, det uppfattas enbart positivt.

Kroka arm

Hon konstaterar också att många upplever att kontakten med en rekryterare, i stället för med arbetsgivaren direkt, är ett hinder och ett steg extra i processen. Det är en inställning hon vill förändra och uppmanar i stället till att ”kroka arm med rekryteraren”:

– Mitt jobb som rekryterare är att förmedla trygghet, att hjälpa kandidaten att visa sitt bästa jag. Det är ett samarbete där rekryteraren kan förbereda dig inför en intervju och se just dina individuella behov av stöd inför till exempel en intervju.

Ömsesidig nytta

Torbjörn Norlund, rådgivare på TRS, har tillsammans med Anneli Wallin intervjuträning för jobbsökare, så snarlik en skarp situation som möjligt. Han märker av en viss nervositet hos de jobbsökare som blir kontaktade av en rekryterare.

– Men det är verkligen en chans till samarbete och en ömsesidig nytta. Får du inte just det aktuella jobbet så finns du ändå i rekryterarens nätverk om något annat dyker upp.

Han ser också kontakten med en rekryterare som en chans att ta reda på mer om tjänsten:

– Ställ frågor och få en bättre bild av vad som efterfrågas och om din profil och dina egna önskemål matchar det, tipsar Torbjörn Norlund.

Värdefull återkoppling

Anneli Wallin tycker att TRS olika former att förbereda jobbsökare för en intervjusituation, bland annat med intervjuträning, är väldigt bra – en chans att träna i nästan skarpt läge och dessutom få återkoppling direkt på hur det gick.

– Just den återkopplingen är så värdefull, den får du inte någon annanstans. Att höra hur du uppfattas, vad som kan göras och sägas annorlunda och hur du ger konkreta exempel på situationer där dina förmågor har använts – det underlättar så mycket när det gäller.

 

Rekryterarens bästa tips till dig som söker jobb:

 • Utgå från den tjänst du söker: Varför passar jag till den och vad kan jag bidra med?
 • Anpassa och lyft upp det som är relevant i din profil och tona ner det som inte är lika relevant.
 • En uppsägning kan vara omvälvande, ta hjälp av din rådgivare och utgå från dina styrkor och vad du vill.
 • Fundera på var du vill vara: Hitta de företag du tycker är intressanta, följ dem i sociala medier. På Linkedin annonseras de flesta lediga tjänster och du kan hitta det du söker.
 • Börja med att nischa ditt sökande, får du inte napp, gå vidare och sök bredare.
 • Kanske behöver du bygga på din kompetens? Som arbetssökande har du ett bra tillfälle att ta chansen att läsa den där kursen du har tänkt på eller kanske helt byta karriär?
 • Kommer du i kontakt med en rekryterare, se det som en möjlighet och ett samarbete för att visa arbetsgivaren ditt bästa jag.

Goda råd inför en digital intervju:

 • Se till att ha koll på tekniken! Öva med någon om du inte känner dig trygg med system som Teams, Zoom eller Skype.
 • Var inte rädd för att fråga.
 • Tänk på ljuset, ljudet och var du sitter för bästa återgivning.
 • Ställ gärna datorn på en tjock bok eller liknande så att kameran kommer upp för att undvika grodperspektivet.
 • Klä dig som till ett personligt möte så att du känner att du kommer till din rätt.
 • Tänk på att kroppsspråket försvinner, det du säger blir viktigast.

TRS erbjuder olika form av intervjuträning

Om du får stöd av TRS kan du få olika typer av hjälp för att bli en skicklig jobbsökare. Intervjuträning kan du också få via GoMonday - logga in på Mina sidor för att beställa!

Till Mina sidor