Från hockeyrink till bankkontor

Efter tolv år som elitspelare i hockey började glöden och motivationen falna. Stefan Johansson ville se framåt och hitta en ny karriär. Med stöd från TRS fick han möjlighet att gå vidare och förverkliga en annan dröm: att jobba med ekonomi och inom bank.

Stefan Johansson

– Att sluta med hockeyn var ett beslut som hade mognat hos mig och jag kände mig verkligen klar som spelare. På elitnivå måste man ge 100 procent och jag hade inte motivation till det. Men att sedan komma framåt och veta vad jag ville göra, det var betydligt svårare, säger Stefan Johansson, som konstaterar att stödet från TRS rådgivare var en stor hjälp i den processen.

Han började som lovande junior i hemstaden Piteå. Fick kontrakt med storklubben AIK i Stockholm och flyttade ner till egen lägenhet i Stockholm när han var 19 år.

– Det var så klart häftigt! Jag insåg att jag skulle kunna leva på min hobby, det som jag älskade att göra. Med AIK kom jag även upp och spelade i SHL, den högsta divisionen. Sedan var jag runt i några olika lag och de två sista säsongerna spelade jag för Södertälje i hockeyallsvenskan. Jag är jättenöjd med min karriär, men när kontraktet gick ut så kände jag mig färdig.

Arbetsplats: hockeyrinken

Stefan Johansson har en gymnasieexamen och har läst några enstaka kurser på högskolan, men hade ingen erfarenhet från ett ”vanligt” jobb. Hans arbetsplats hade varit hockeyrinken i så många år. När den karriären var över så kände han sig lite vilsen och visste inte riktigt var han skulle börja. På ett informationsmöte i Södertälje hade han fått veta mer om stödet från TRS och kontaktade sin rådgivare för att ta reda på mer.

Det var våren 2019 och Stefan Johansson kombinerade föräldraledighet med att söka jobb. Under tiden fick han rådgivning och ekonomiskt stöd från TRS.

– Att kunna diskutera och bolla idéer om framtiden med min rådgivare var ovärderligt. Det är tufft att söka jobb och jag hade ingen klar riktning till en början. Jag försökte lite med branscher relaterade till hockeyn, men kom fram till att ekonomi är det jag vill jobba med.

Praktikplats

Med hjälp av TRS lyckades han få en praktikplats på ett av SEBs bankkontor. Genom att TRS kunde gå in med praktikersättning öppnades dörren till den möjligheten.

– Omställningen till ett nio-till-fem-jobb tycker jag har gått smidigt, mest konstigt har varit att gå från något som jag är duktig på, till att vara helt nybörjare. Det är utmanande och roligt, så mycket nytt att lära, bara alla system vi använder. Ju mer jag lär mig desto roligare blir det, säger Stefan Johansson.

Nu har han fått en visstidsanställning med start 1 januari och ska också börja plugga för att få en Swedsec-licens till rådgivare inom bank och försäkring.

– Jag fick chansen att visa framfötterna och vem jag är. Jag hade inte kommit hit om jag inte fått värdefullt stöd från TRS. Det är en chans för framtiden, helt klart.