Sofie växlade karriär och skapade sitt drömjobb

Sofie Tallberg har gått från att jobba som producent inom scenkonst till att driva sitt eget företag inom marknadsföring och sociala medier. En karriärväxling som inte är så osannolik som det låter, menar Sofie själv. Med stöd från TRS kunde Sofie växla karriär och skapa sitt drömjobb under en pågående pandemi.

– Ända sedan jag var liten har jag velat jobba med scenkonst och började min karriär på Stockholms stadsteater. Jag har även jobbat som producent på Maxim teatern och där kom jag i kontakt med marknadsföring eftersom det ingår i producentens roll. Skrivandet har alltid legat mig varmt om hjärtat och att fortsätta arbeta med marknadsföring kändes naturligt när jag väl hade fått testa på det, berättar Sofie.

Sofie Tallberg. Foto: Vitalized by Tallberg

Svårt att få långsiktighet

Men vägen till att driva ett eget företag har inte varit spikrak. Sofie blev först korttidspermitterad under pandemin när hon arbetade på en barnteater och sedan blev hennes arbetskontrakt helt avslutat.

– Jag har under min karriär generellt haft lätt att få jobb men det har varit svårt att få en tillsvidareanställning inom mitt yrke. Så det har länge funnits en tanke hos mig att starta eget för att skapa en mer långsiktig och stabil arbetssituation, säger Sofie och fortsätter:

– När mitt kontrakt avslutades i samband med pandemin kom jag i kontakt med TRS och det satte eld i baken på mig gällande mina ambitioner att starta eget. Jag insåg att jag skulle kunna sköta marknadsföringen för andra företag och organisationer, oavsett bransch.

Värdefull erfarenhet

Sofie kom i kontakt med en arbetsgivare som erbjöd henne en tjänst på 50 procent för att jobba med marknadsföring. Hon kände dock ett behov att lära sig mer om sökmotoroptimering (SEO) och med stöd från TRS kunde Sofie göra praktik på företaget Polarn O. Pyrets marknadsavdelning.

– Det var en värdefull erfarenhet eftersom jag fick ta reda på om jag faktiskt klarade av att jobba med marknadsföring i skarpt läge. Under min sex månader långa praktik fick jag bland annat lära mig om tekniska verktyg som jag inte hade använt tidigare. Jag fick även lära mig hur man använder sociala medier för att tjäna pengar och hur man spårar webbtrafik och annonserar via Google, förklarar Sofie. 

Hjälp med att tänka utanför boxen

Utöver stöd med att sy ihop praktikplatsen för Sofie har TRS även hjälpt till med andra områden för att underlätta hennes karriärväxling.

– Förutom den praktiska och ekonomiska hjälpen jag har fått från TRS i form av praktikersättning, stöd med att köpa dator och kontakt med affärscoach för att starta företag så har jag även uppskattat rådgivningen från TRS. Jag har fått stöd med att inventera min mina styrkor och vad jag behöver fylla på med för kompetenser och färdigheter för att lyckas med min karriärväxling. Jag har fått hjälp av TRS att tänka utanför boxen och inse att det inte bara finns en anställningsform utan att man kan skapa sin egen arbetssituation. Det är nyttigt att prata med någon som har stor erfarenhet av arbetsmarknaden samt kan ge tips och förslag på andra sätta att hitta meningsfullt arbete, säger Sofie.

Kunder i olika branscher

I dag arbetar Sofie som social media manager via sitt företag Vitalized by Tallberg och producerar innehåll åt sina kunders digitala kanaler via sitt eget företag. Hon har fyra olika företagskunder i skilda branscher som köper hennes tjänster.

– Jag skickar ut nyhetsbrev, skriver copy, är projektledare och planerar samt genomför kampanjer i mina kunders digitala kanaler. Jag jobbar även med att sökmotoroptimera deras webbplatser samt ser till att deras webbplatser är uppdaterade. Jag hjälper till att fota på olika events eller andra tillfällen som behöver dokumenteras. Genom att starta eget företag kan man säga att jag har lyckats sy ihop den här tjänsten som jag inte har lyckats få tidigare när jag sökte jobb som producent, säger Sofie avslutningsvis.