Joakim lämnar livet som hockeyproffs för att bli egenföretagare

Joakim Lindström ska snart fylla 40 år och summerar karriären som professionell ishockeyspelare i nysläppta självbiografin ”I månskenets skugga”, döpt efter Skellefteå-fansens sång. Nu siktar han på att bli individuell spelarutvecklare för nästa generations stjärnor.

"Jag känner mig tillfreds med att den spelande delen av min ishockeykarriär är över", säger Joakim Lindström.

Joakim Lindström ställde sig på skridskor strax efter det han lärt sig gå, om man får tro honom själv. Han började spela ishockey i Skellefteå AIK:s pojklag, gick vidare till Modos A-lag och blev draftad till NHL som 21-åring. Han blev kvar i Nordamerika i sex-sju år, gjorde sedan ett par år i ryska KHL, innan han återvände till Skellefteå AIK, där han spelat det senaste decenniet.

 Skellefteå är min moderklubb. Den som ligger mig varmast om hjärtat, säger han.

Nu har Joakim Lindström en imponerande prissamling där hemma; två SM-guld med Skellefteå AIK, ett VM-brons med Tre kronor.

Men i somras var han färdig. Då tog han beslutet att lägga av med ishockeyn.

 Jag kände mig klar med ishockeyn och var redo för något annat. Det känns bra att kunna sluta på mina egna villkor.

Bollade idéer med TRS rådgivare

Joakim fick genom spelarfacket Sico veta att Trygghetsrådet TRS kunde ge honom hjälp och stöd i att växla karriär, bland annat med att starta eget företag. Han tog kontakt med TRS första gången förra sommaren. Då var han osäker på om han skulle fortsätta spela en säsong till. Så blev det. Sedan återkom han när det var dags att gå vidare på riktigt.

 TRS rådgivare Linda Lekander och Chriztian Hallström har funnits till hands och berättat hur jag ska gå till väga. Jag har bollat idéer med dem och lärt mig hur jag ska tänka när jag gör min affärsplan och lägger upp en budget. Det har varit bra att ha stöd från dem.

Han fick även ekonomiskt stöd från TRS för att starta upp företaget, köpa in dator, datorskärm och annat.

"Det här är framtiden inom hockeyn"

I dag arbetar Joakim Lindström som individuell spelarutvecklare och driver det egna företaget JL Hockey AB.

 Jag har redan tre elithockeyspelare som betalar för min hjälp. De kommer från olika klubbar. Ingen av dem är från SHL, men några spelar i NHL i Nordamerika.

Rent konkret går arbetet till så att han ser spelarnas matcher på video och klipper ihop feedback till dem

 Jag ger tips på detaljer som de kan göra annorlunda, grejer de kan kopiera från andra, samt visar på isen hur de ska göra. Jag vill bidra med mina erfarenheter och min kunskap, visa hur jag tänker, och föra vidare till nästa generations ishockeyspelare. Jag tror definitivt att det här är framtiden inom hockeyn.

Han känner till flera företag med liknande verksamhet i Nordamerika.

 Om 5-10 år kommer det säkert att vara vanligt i Sverige också.

”TRS har varit en fantastisk hjälp”

Det är bara några veckor sedan Joakim startade företaget officiellt. Än så länge känner han sig nöjd med sin nya tillvaro.

 Jag känner mig tillfreds med att den spelande delen av min ishockeykarriär är över, även om det här är en helt ny arbetsvardag för mig.

Han bästa råd till andra elitidrottare som känner sig redo att avsluta sin är att ta kontakt med TRS.

 TRS har varit en fantastisk hjälp. Det är bra att ha en oberoende källa att bolla idéer med som har mycket kunskap om hur omställning fungerar.

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb