Vill få en självförtroendekick

Hon har haft en chefsroll på Uppsala stadsteater och trivs i den rollen. Nu vill Katja Sliwinski utvecklas vidare. En del i det är TRS ledarskapsprogram för chefer inom scenkonsten. Hon ser fram emot att nätverka, att ta reda på vad för slags chef hon vill vara - och att få en självförtroendekick.

Just nu är hon tjänstledig från Uppsala stadsteater där hon arbetat i 20 år i olika roller, senast som chefsproducent och avdelningschef för produktionsenheten. I våras tog hon chansen och sökte till Uppsala kommuns kulturförvaltning för att jobba med kultur och natur i skolan.

– Det blev en redig kulturkrock! Jag är lite för högljudd och lite för snabb på bollen, säger hon och skrattar, men oj, vad jag lär mig. Här finns så mycket kompetens inom ett område som jag vill lära mig mer om och det var precis därför jag sökte mig hit.

Katja Sliwinski (foto: Elliot Elliot)

Hon gillar chefskapet, att jobba strategiskt och att kunna påverka till förändring.

– Jag är en person med starka åsikter och jag vill förändra, det var därför jag gick in i chefsrollen. Men jag insåg efter ett tag att jag även behöver förstå den stora bilden för att kunna göra förändringar på längre sikt.

Det var en anledning till att hon sökte till TRS ledarskapsprogram – för att ta nästa steg, lära mer och utvecklas som ledare. Och så lockade inriktningen med mångfald och inkludering.

– I min värld är teatern fortfarande en väldigt vit arbetsplats, till exempel när man letar skådespelare. Där hörs ofta argumentet att ”det finns inte så många andra” – men det finns det visst, men man letar inte tillräckligt och alldeles för snävt.

Katja Sliwinski säger sig vara lite skeptisk som person, till exempel inför initiativ som bara stannar på papperet och inget händer.

– Men så känns det inte alls med det här programmet. Initiativet kommer från både arbetsgivare och fack och det ger styrka. Efter första modulen känns det så bra, vi är en modig grupp med en imponerande mångfald som vågar ta diskussioner. Det känns på riktigt!

Våga större utmaningar

När hon ser framåt hoppas hon att hon ska våga söka sig till större utmaningar på större institutioner. Hon vill kunna påverka på riktigt vem som har tillgång till våra scener, både på och bakom dem.

– I min nya roll på kulturförvaltningen och med att delta i ledarskapsprogrammet lägger jag två pusselbitar som kompletterar min kompetens för min väg vidare, säger Katja Sliwinski.