Bli en vass jobbsökare

Det kan vara klurigt att veta var, när och hur du ska hitta ditt nya jobb. Men fundera över vad du kan och vill, så blir det lättare att ta sikte på målet.

För att hitta ett nytt arbete som du trivs med behöver du göra några viktiga saker. Du behöver fundera över vad du vill och kan. Du behöver veta var du ska söka ditt nya jobb, och hur man gör. Du behöver göra en plan.

Så här går det till

När din ansökan har kommit till TRS kontaktar din rådgivare dig. Du är också välkommen att själv ta den första kontakten! Vid det första samtalet går vi igenom din situation och vilket stöd du kan behöva för att du ska få ett nytt arbete.

Exempel på stöd du kan få

 • coachsamtal
 • praktik
 • utbildning
 • studiestöd
 • praktiskt stöd - att skriva cv, träna på intervju
 • och mycket mer - beroende på vad just du behöver

Läs fler exempel här

Din kompetens

Innan du börjar skriva ansökningshandlingar ska du fundera över vad du egentligen vill göra. Din kompetens innehåller många olika delar. Det är kunskap som gör att du klarar ett särskilt arbete. Det är sådant som gör att du kan omsätta din kunskap i handling. Det är dessutom vilja och motivation.

Här kan du läsa en artikel där TRS rådgivare Linda Lekander tipsar om hur du kan tänka kring kompetens

Var finns jobben?

När du har klart för dig vilken typ av arbete du skulle vara intresserad av är det dags att undersöka din lokala arbetsmarknad. Vilka arbetsgivare finns det? Gör informationsintervjuer för att ta reda på mer. I vår "Guide till nytt arbete" kan du läsa om vad en informationsintervju är.

Verktygen - hur söker du arbete?

Allting bygger på vad du kan och vad du vill utifrån den arbetsmarknad du valt. När du har skaffat dig den kunskapen blir det mycket lättare att söka jobb på rätt sätt - genom att söka rätt arbete.

Men det handlar inte bara om det. Du behöver också kunna presentera ditt budskap så att arbetsgivaren förstår vad du kan bidra med.

Din plan

När du är redo att börja bearbeta din arbetsmarknad ska du ha en plan. Din plan gör det lättare att arbeta effektivt och nå fram till ett nytt arbete snabbare.

Funderar du på att starta eget? Läs mer här

 • Guide till nytt arbete

  Arbetssökande

  I vår guide får du steg för steg arbeta dig fram till dess att du är redo för ditt nya jobb!

  Läs guiden här

Du vet väl att TRS erbjuder webbinarier för dig som är mellan jobb?

TRS erbjuder ett stort antal webbinarier på olika teman: självledarskap, kompetens, lyckas med anställningsintervjun, på väg mot ett nytt yrke, LinkedIn, motivation, starta eget, hur tänker en rekryterare och ansökningshandlingar. Du hittar alla webbinarier och anmälningslänkar på Mina sidor!