Så filmar du en bra videopresentation till jobbintervju!
”Hjälp, jag har blivit kallad till intervju och arbetsgivaren vill att jag spelar in en video där jag ska presentera mig själv. Hur gör man det?” Det har blivit alltmer vanligt att arbetsgivare vill att den som söker jobb skickar en film med sig själv där kandidaten presenterar sig inför en intervju. TRS rådgivare Nicklas Karlsson delar därför med sig av sina bästa tips för att spela in en bra videopresentation.
– Även om de flesta numera har blivit alltmer vana att arbeta framför kameran i digitala möten så tycker många att det är svårt att spela in en film med sig själv. För att underlätta inspelningsprocessen kan det vara en bra idé att bryta ned den i olika delar. Jag rekommenderar att dela in hela processen i bild, ljud och du, säger Nicklas.
Bild
Bilden är ditt fönster mot arbetsgivaren. Sikta på att skapa en behaglig och tydlig bild som gör det enkelt för tittaren att fokusera på dig och ditt budskap.
- Det går utmärkt att använda webbkameran i din dator eller mobilens kamera.
- Filma i ”liggande” format, det vill säga som när vi tittar på TV.
- Placera kameran på ett stabilt underlag med kameralinsen i samma höjd som dina egna ögon.
- Filma gärna i dagsljus men inte i direkt solljus. Att filma nära ett fönster en molnig dag ger ofta ett bra och mjukt ljus. Vänd ansiktet mot fönstret. Tänd taklampan om du är inomhus.
- Filma framför en lugn och neutral bakgrund. Undvik exempelvis en stökig bokhylla i bakgrunden.
- Se till att en större del av överkroppen kommer med i bild, det blir mer uttrycksfullt än om man bara ser ditt ansikte. Du kan behöva placera kameran/mobilen en bit ifrån dig för att få plats i bilden.
Ljud
Ett bra ljud gör en bra bild. Ljudet är viktigt för helheten. Du vill sikta på att få till en ljudupptagning som gör att din röst framträder tydligt.
- Se till att befinna dig i ett tyst utrymme som är fri från störande ljud i omgivningen.
- Undvik stora, ”tomma” rum där det ekar mycket. Exempelvis trappuppgång, omöblerade rum eller liknande.
- För extra bra ljudupptagning, använd en extern mikrofon. Exempelvis en Lavalier Mikrofon ”mygga”.
- Tala tydligt med normal samtalsvolym. Mumla inte.
Du
När du har ställt in de tekniska förutsättningarna så är det dags att ställa in dig själv på inspelning. Här handlar det om att skapa en bra kontakt med tittaren.
- Ta kontakt med tittaren. Detta gör du genom att titta i kameralinsen när du pratar. Kameralinsen fungerar som tittarens ögon.
- Stå gärna upp när du presenterar då detta kan hjälpa till att skapa lite mer energi. Att sitta ihopsjunken i en fåtölj kan ge ett ”sömning” intryck.
- Vanligt är att arbetsgivaren har ett antal frågor som de vill att du svarar på. Du kan tala fritt utifrån frågorna eller utifrån ett manus som du skapar innan. Om du använder manus så öva gärna först och skriv sedan ner stödord att prata utifrån vid inspelningen. Då låter det mer naturligt och inte som att du läser innantill.
- Om du tycker det är svårt att komma ihåg vad du ska säga, så kan du prova att läsa ditt manus men hjälp av en prompter. Det finns fiffiga appar som möjliggör att ditt manus rullar fram automatiskt på skärmen så att du kan läsa ditt manus samtidigt som du tittar i kameran. Du behöver dock träna på att läsa ditt manus så att det låter naturligt och inte som att du läser innantill.
- Klä dig för intervju – undvik kläder i tokiga mönster och färger som kan flimra på videon. Tänk att du ska gå på en vanlig intervju och klä dig för det.
Lycka till med att spela in din videopresentation till din nästa intervju!