Chefs- och ledarskapsprogram för scenkonsten

I framtiden behöver scenkonsten chefer och ledare som drivs av att jobba med verksamhetsutveckling, förändringsledning, inkludering och mångfald. I slutet av september startade TRS, på uppdrag av Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film, ett program för blivande ledare inom scenkonsten. Programmet riktar sig till framtida ledare som är nyfikna, modiga och vill driva utveckling.

Programmet innehåller en mix av utbildning och självreflektion. Det kommer att bestå av övningar kring självkännedom, reflektion kring ledarskap och chefskap, utbyte av egna erfarenheter inom olika områden som till exempel mångfald, inkludering, grupputveckling och feedback. Områden som kommunikation, verksamhets- och ekonomistyrning, kompetensförsörjning och strategiskt arbete ingår också. Alla deltagare kommer att få individuell coachning med fokus på personlig utveckling, framtida mål och karriär.

 

Deltagarna i chefs- och ledarskapsprogram för scenkonsten.

Läs alla om deltagare i chefs- och ledarskapsprogrammet >>

Stort intresse

Intresset för programmet var mycket stort. 150 personer sökte till de 15 platserna. Monica Held, som är projektledare berättar att deltagarna representerar alla scenkonstarter samt även ideell sektor och kultursektorn, till exempel myndighet, museum och studieförbund.

- Bland de antagna finns skådespelare, producenter, projektledare, verksamhetsutvecklare, regissör, orkesterchef, konstnärlig ledare, verksamhetsledare och kulturchef.

Vad hoppas du att de tar med sig tillbaka till sina organisationer?

- Jag hoppas att de får med sig en vision om hur de ska leda framtidens scenkonstorganisationer och verktyg för hur de kan jobba med verksamhetsutveckling. Att de känner sig stärkta i att gå in i en roll som högre chefer där deras ledarskap bidrar till öppna, inkluderande, kreativa och professionella arbetsplatser. Jag hoppas också på ett att deltagarna ska kunna stötta varandra så att de har ett naturligt nätverk att luta sig mot i sina framtida uppdrag.

Läs intervjun med Monica Held

Vill våga större utmaningar

Katja Sliwinski är en av deltagarna. Hon ser fram emot att nätverka, att ta reda på vad för slags chef hon vill vara - och att få en självförtroendekick.

Läs artikeln här

”Den här satsningen har effekt!”

Det är oerhört viktigt att få in rätt personer som kan utveckla framtidens scenkonst. Det säger Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst och en av dem som tagit initiativet till TRS ledarskapsprogram för chefer inom scenkonsten. Tanken är att rekrytera bredare för att hitta framtidens ledartalanger.

Läs intervjun med Mikael Brännvall

"Framtidens ledare kan förändra"

Vill vi, så kan vi öka integration och mångfald inom scenkonsten på riktigt. Det säger Simon Norrthon, skådespelare och ordförande i fackförbundet Scen & Film. Hoppet sätter han bland annat till framtidens ledare som nu går TRS ledarskapsprogram för chefer inom scenkonsten. (Foto: Sören Vilks)

Läs intervjun med Simon Norrthon

Kontakta oss

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Monica Held, projektledare för programmet.