Karriärväxling till drömjobbet

- Nu är jag verkligen där jag vill vara. Det säger Johanna Lindborg som växlade karriär från ljustekniker inom teater och film till djurvårdare. Yrkesvalet var för henne självklart, men stöd till att våga satsa helhjärtat fick hon från TRS.  

Hon beskriver det som att ”det kom till ett stopp” på jobbet som ljustekniker på Malmö stadsteater. Där hade hon jobbat i många år, trivdes bra, men såg ingen riktig utveckling framåt i karriären. Tankarna började snurra om vad hon skulle kunna göra i stället utan att behöva studera alltför länge. Hon hade redan en treårig högskoleutbildning bakom sig. 

– Jag har alltid hållit på med djur. Jag har jobbat med hästar tidigare och nu har jag egna hästar, hund och katter. Efter gymnasiet ville jag bli veterinär, men blev tyvärr avrådd av en yrkesvägledare eftersom jag inte hade betyg som räckte, men det har alltid funnits där som en dröm.  

Noggrann research

Att studera till veterinär kändes inte aktuellt nu, mitt i livet, men Johanna Lindborg började göra noggrann research om yrket som djurvårdare. Hon jämförde utbildningar och hittade en som passade – på distans och med flexibilitet så att hon kunde fortsätta jobba på teatern. 

– Första terminen jobbade jag samtidigt som jag studerade, men så fick jag tips om omställningsstudiestödet och TRS. Jag tog kontakt med en rådgivare på TRS och fick mycket bra hjälp för att söka studiestödet, men också så bra coachning. Han peppade och var så positiv till mitt val att jag vågade satsa fullt ut - andra terminen tog jag tjänstledigt för att kunna fokusera på studierna.  

Hopphästen Anakin och Johanna Lindborg
Johanna Lindborg

Johanna var en av de första som lyckades få igenom sin ansökan om omställningsstudiestöd till CSN, men fick avslag.  

– De ansåg att utbildningen var för ny och inte godkänd än, så jag fick ta ett vanligt studielån men det fungerade bra det med.  

När det blev dags för praktik sökte hon till Evidensia specialisthästsjukhus i Helsingborg och fick ett ja direkt.  

– Det kändes väldigt bra. Jag har förstått i efterhand att de värdesatte att jag är lite äldre och har jobbat med hästar tidigare eftersom det kräver en speciell hantering med mycket säkerhetstänkande.  

Hennes livserfarenhet lönade sig. Efter bara några dagar på praktiken fick Johanna erbjudande om ett vikariat och hon tackade ja utan tvekan. 

– Det är aldrig försent att få högsta betyg, det fick jag nu och dessutom ett drömjobb.