Ta hjälp av AI när du söker jobb!

Artificiell intelligens (AI) är en megatrend som breder ut sig över världen och erbjuder enorma möjligheter inom en mängd olika områden. Den nya tekniken har bland annat potential att revolutionera hur vi söker jobb. Nicklas Karlsson, rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips om hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT för att underlätta och effektivisera ditt jobbsökande. 

Nicklas Karlsson, rådgivare på TRS.

Skapa ett bättre cv med hjälp av AI 

Ett väl utformat cv är avgörande för att fånga arbetsgivares uppmärksamhet och skilja sig från andra sökande. Nicklas menar att ChatGPT kan användas för att generera ett professionellt cv som betonar dina starka sidor och framhäver dina kompetenser.  

Genom att tillhandahålla information om dina tidigare jobb och utbildningar kan ChatGPT generera förslag på ett väl utformat cv på nolltid. ChatGPT kan också hjälpa till att skriva inspirerande formuleringar som fokuserar på dina prestationer och ökar dina chanser att få komma till en intervju, säger Nicklas. 

Personlig ansökan med ChatGPT 

En personlig ansökan är en viktig del när du söker jobb.  Nicklas förklarar att ChatGPT kan användas för att skriva en personlig ansökan som framhäver dina unika sidor och styrkor.  

Du kan mata in information om dina erfarenheter, kompetenser och personliga egenskaper i algoritmen. AI-verktyget kan sedan använda informationen för att skapa en anpassad ansökan för den specifika tjänsten du söker. Det är dock viktigt att noggrant granska det AI-genererade innehållet och se till att det verkligen återspeglar dina egenskaper och kvalifikationer. Säkerställ att din ansökan inte utlovar något som inte stämmer överens med vad du faktiskt kan erbjuda, tipsar Nicklas. 

Öva inför intervjuer 

För att imponera på arbetsgivare under en intervju är det viktigt att ha övat och förberett sig. Nicklas menar att ChatGPT kan hjälpa dig att öva på intervjufrågor genom att generera frågor och svar baserade på den typ av jobb du söker.  

Detta ger dig möjlighet att öva och förbättra dina svar och känna dig mer självsäker inför din intervju, säger han. 

Hjälp att utforska dina karriärmöjligheter 

Att utforska olika karriärmöjligheter kan vara överväldigande och tidskrävande. Nicklas förklarar att ChatGPT kan hjälpa till att förenkla denna process med information om olika karriärmöjligheter och de kompetenser samt färdigheter som krävs för att utföra dem.  

– Du kan mata in information om dina intressen och färdigheter och ChatGPT kan hjälpa dig att ge inspiration till karriärmöjligheter som passar dig. Genom att använda ChatGPT kan du spara tid och få en snabb överblick över dina karriärmöjligheter samt fokusera på det som passar dig bäst. 

Var nyfiken och våga experimentera 

Genom att följa Nicklas råd kan du använda AI och ChatGPT för att effektivisera hur du söker jobb och få stöd under hela jobbsökningsprocessen. Det kan i förlängningen öka dina chanser att snabbare hitta ditt nästa jobb. 

– Tveka inte att utforska de möjligheter som AI erbjuder för att förbättra din jobbsökningsprocess. Lycka till med att ta nästa steg i ditt jobbsökande med hjälp av de nya AI-verktygen. Och kom ihåg att ha kul, var nyfiken och våga experimentera, säger Nicklas avslutningsvis.