Malins praktikplats blev vägen till ett nytt jobb
Katastrof! Så kändes det när Malin Hertzman blev uppsagd från sin tjänst på organisationen DHR i Borås. Men nu har hon, med stöd från TRS, fått praktik och sedan anställning på allaktivitetshuset Träffpunkt Simonsland.
– Jag har vunnit högsta vinsten, säger hon.
50-åriga Malin Hertzman bor tillsammans med sin sambo i ett radhus i Bollebygd. Hon har de senaste åren varit anställd som köksbiträde på organisationen DHR i Borås. Förkortningen står för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. DHR arbetar för personer med nedsatt rörelseförmåga och hette tidigare De Handikappades Riksförbund.
– Arbetet handlade mycket om att koka kaffe, bre smörgåsar och städa, men också lite administrativt med inköp och sådant, säger hon.
Minska antalet anställda
I november 2022 beslutade sig DHR för att flytta till mindre lokaler, organisera om och minska antalet anställda. Malin blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
– Jag tänkte, shit! Jag kommer att gå hemma i hur många år som helst. Jag har svårt att få jobb.
Malin har en hjärnskada sedan födseln, lider som en följd av det även av epilepsi och har en hörselskada.
– Jag klarar inte vad som helst. Jag har lätt att bli hjärntrött, behöver ha vissa hjälpmedel och en speciell typ av jobb.
Rätt till stöd från TRS
Malins fackförbund Unionen tipsade om att hon genom sitt kollektivavtal hade rätt till stöd från Trygghetsrådet TRS. Hon fick kontakt med TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse.
– Jag var helt förkrossad, men Britt Marie var fantastisk och stöttade mig till 100 procent.
Genom TRS kunde Malin få avgångsersättning, AGE - ekonomiskt stöd som ett komplement till a-kassan. Hon fick också möjlighet att läsa bokföring och andra onlineutbildningar via lärportalen Diploma samt delta i TRS webbinarier för jobbsökare.
– Jag försökte utnyttja Diploma så länge jag kunde, säger Malin.
Fick hjälp av omställningscoach
Britt Marie La Brosse bokade även in Malin på en träff med omställningscoachen Patrik Olsson på ABF jobb. Han hjälpte henne bland annat att fixa till cv:t och att ordna en praktikplats.
– Han sa: du är en föreningsmänniska eller hur? Sedan bad han mig skriva en lista med föreningar som jag ville jobba på. Jag visste inte riktigt vad jag ville, men försökte tänka utifrån vad jag jobbat med tidigare. När jag gav honom listan så började han ringa runt.
En av föreningarna, Träffpunkt Simonland, nappade direkt. Enhetschefen ville träffa Malin. Tre veckor senare var det klart. I mars i år började Malin på ett halvårs praktik som receptionist och administratör på Träffpunkt Simonsland i Borås.
– Praktiken kändes toppen. Jag blev så fint välkomnad.
Träffpunkt Simonsland är ett allaktivitetshus som används av runt 50 olika föreningar och drivs av Borås stad. Dit kommer både pensionärer och ungdomar för att delta i olika aktiviteter, spela bingo, canasta, bridge eller fika på kaféet i huset.
Är ansiktet utåt
– Jag sitter i receptionen och är ansiktet utåt. Jag är den typen som är glad, positiv och gillar att möta människor. Det har alltid varit min grej. Jag har fått oerhört mycket beröm här, så jag måste väl göra ett bra jobb.
Malin trivdes bra. Hennes praktikperiod förlängdes i flera omgångar. Så i november i år kom beskedet som hon hoppats på. Hon erbjöds en visstidsanställning.
– Jag har vunnit högsta vinsten! Det är så bra så jag tror att jag drömmer. Jag gillar allt, både arbetsuppgifterna och arbetskamraterna.
Läs andras berättelser
Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.