Aktivt nätverkande på väg mot nytt jobb

Han visste vad som var på gång, ändå kom uppsägningen som en kalldusch när den väl hände. Med TRS stöd har Kristian Berg börjat med att uppdatera sitt cv och jobbat hårt för att återskapa ett aktivt kontaktnät på Linkedin. Och det ger resultat.

Kristian Berg.

– Jag trodde att min Linkedin-profil var i världsklass, men jag insåg snart att så var det verkligen inte, säger Kristian Berg med ett skratt.

Vid fyllda 46 år, med drygt 20 års erfarenhet av försäljning hos underleverantörer till industrin, men utan erfarenhet av att vara jobbsökare, hade han inte ens ett cv värt namnet.

I samband med uppsägningen i slutet av 2022 fick han information från sin arbetsgivare om möjligheten till stöd från Trygghetsrådet TRS.

­– Allt jag såg var det ekonomiska stödet, jag hade inga förväntningar alls i övrigt. Efter första samtalet med min rådgivare blev jag positivt överraskad av alla deras aktiviteter, webbinarier och kunskap som jag kunde ha nytta av.

Van vid arbetsdagar i högt tempo tog han alla möjligheter att hålla sig aktiv med allt som TRS kan erbjuda.

– Jag uppdaterade och vässade mitt cv och kopplade ihop det med min Linkedin-profil, som jag också uppdaterade utifrån mina nya kunskaper. Jag har jobbat med mitt nätverk och återskapat kontakt med till exempel före detta kollegor och framför allt tidigare konkurrenter inom min bransch. Det kan jag ju nu och det är där min erfarenhet kan vara extra intressant.

Han tecknade ett gratis Linkedin Premium-abonnemang på en månad och arbetade aktivt med kontakter och inlägg.

– Ett tips är att gilla, kommentera och dela med sig av insikter och kunskap. Identifiera profiler med många följare i den bransch som intresserar dig. En sådan profil som jag följer delar varje vecka någon som är Open for work i sitt nätverk och precis runt jul, så blev denne någon jag, berättar Kristian Berg.

Den delningen satte många bollar i rullning. Rekryterare hörde av sig och många nya kontakter kom till. Ännu inget konkret, men känslan är att något är på gång. Snart.

– Det blev en rejäl boost och det kändes bra. Tillvaron som jobbsökare är lite av en berg-och-dalbana, det går upp ibland, men också mycket ner. Man är ganska skör faktiskt. Då är samtalen med min rådgivare extra värdefulla. Hon ger mig ny kraft och är ett värdefullt bollplank.

Fler tips från Kristian till dig som jobbsökare

  • Tro på dig själv.
  • Ta inte uppsägningen personligt utan som en möjlighet att komma vidare.
  • Använd ditt kontaktnät – ta kontakt och berätta vad du vill göra.
  • Prata med människor som ger dig god energi.