Viveka blev varslad om uppsägning - och hittade sitt drömjobb

43-åriga Viveka Hansson i Eslöv var helt oförberedd när hon i vintras blev varslad om uppsägning från sin tjänst på Glokala folkbildningsföreningen. I dag känner hon att det var dags för henne att ta nästa steg i karriären.  

Viveka Hansson

Viveka Hansson hade arbetat i elva år som ekonom på folkhögskolan Glokala folkbildningsföreningen i Malmö när hon i februari blev varslad om uppsägning.  

– Det var chockartat. Jag hade inte räknat med att den svåra ekonomiska situationen skulle påverka skolans enda ekonom, säger hon. 

Glokala folkbildningsföreningen tvingades till nedskärningar sedan regeringen dragit in det statliga stödet till folkhögskolorna väsentligt i årets budget. Viveka Hansson var en av sex kollegor på arbetsplatsen som förlorade jobbet. 

Vad skulle hon göra nu? Viveka Hansson behövde fundera igenom hur hon vill jobba egentligen. 

– För mig är det viktigt att kunna vara mycket med min familj, ha balans mellan jobb och fritid, och i mitt eget mående, säger hon.  

Hennes första tanke var att satsa på skrivandet, som hon ägnat sig åt på fritiden. Hon sökte flera skrivarkurser, men insåg snart att det skulle bli svårt för henne att finansiera studierna.  

Fick hjälp av att komma igång med jobbsökandet 

Genom att Glokala folkbildningsföreningen är ansluten till Trygghetsrådet TRS så kunde Viveka Hansson få stöd och hjälp av TRS under omställningen . Hon fick kontakt med TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse. Vid deras första möte kände hon sig uppgiven.  

– Det är jobbigt att söka jobb. Du blir så exponerad och kan lätt att bli sårad. Men Britt Marie LaBrosse hjälpte mig förbättra underlaget till mitt cv och mitt personliga brev. Det blev så bra. Hon var otroligt proffsig, lyssnade av, såg saker som jag inte själv kunde se, säger hon. 

Viveka Hansson deltog också vid TRS webbinarier om att skriva cv och personligt brev, fick hjälp med intervjuträning via en rekryteringskonsult samt göra ett personlighetstest.  

– TRS var otroligt proffsiga och lyhörda, säger hon. 

”Du har allt de behöver”, sa rådgivaren 

En dag hittade Viveka Hansson en platsannons som passade henne perfekt. Malmö universitet sökte en ekonom som hade erfarenhet av att jobba internationellt.  

– Det kändes verkligen som att tjänsten var som skräddarsydd för mig. 

Hon har tidigare praktiserat på svenska ambassaden i Sydkorea, studerat i Paris samt varit fadder för utländska studenter.  

– Britt Marie LaBrosse uppmuntrade mig. Hon sa: ”Du har allt de behöver”. Det var mitt mantra under hela rekryteringsprocessen. 

TRS rådgivare tipsade om vad hon borde lyfta fram i sin ansökan. 

– Hon gick igenom annonsen rad för rad och matchade det med mitt personliga brev och cv. Men det absolut viktigaste var att hon hela tiden trodde på och stöttade mig. 

Viveka Hanssons ansökan fångade arbetsgivarens intresse och hon blev kallad anställningsintervju. Där kände hon direkt: ”Den här tjänsten vill jag verkligen ha”. När ekonomichefen några dagar senare ringde och erbjöd henne tjänsten blev hon enormt glad och tackade ja på stående fot. 

Naturligt steg att gå till universitetsvärlden 

Nu har hon arbetat på Malmö universitets ekonomiavdelning i några veckor. 

– Det känns fantastiskt. Jag nyper mig i armen varje dag. Det är så bra arbetsklimat. Alla mina kollegor är så ödmjuka. Jag kände mig otroligt välkomnad när jag kom hit. Det har verkligen klaffat för mig på så många plan, säger Viveka Hansson. 

Idag känner hon att det var ett naturligt steg för henne att gå från folkhögskole- till universitetsvärlden. 

– Jag älskar den internationella universitetsmiljön, att få prata engelska. Jag har alltid gillat att prata på andra språk än svenska. 

Gick med i nätverk som gav energi 

Hon har också hittat en väg för att få utlopp för sitt skrivintresse. Under jobbsökandet så upptäckte hon och gick med i nätverket She told me a story. Det är femtio kvinnor som ses en gång i månaden för att dela historier. Här finns några av hennes bästa vänner idag. 

– Vi delar historier om moderskap, identitet och annat. 

Mycket av det som oroade Viveka Hansson efter uppsägningen har slutat väl. Idag är hon nöjd med sin situation. 

– Även om jag inte blivit varslad i vintras, så var det kanske dags för mig att gå vidare.  

Gäller att hitta stöttepelare

För henne var det viktigt att vara varsam med sig själv under jobbsökandet. Inte bara gå på anställningsintervjuer, fundera över om hon svarade rätt och vad intervjuarna tänkte om henne. Sådant tar energi. Hon behövde också ha något som gav energi - som nätverket. 

– Mitt bästa råd till andra som blivit uppsagda är att även om det känns överjävligt ibland, så går det att hitta stöttepelare. Det behöver inte heller vara ett misslyckande att få ett nej på en jobbansökan. Om jag hade fått ja från en annan tjänst än den jag fick på universitetet så hade jag inte heller haft det liv jag har idag, säger Viveka Hansson.