"Elitidrottare är eftertraktade på arbetsmarknaden"

År 2003 flyttade en 17-årig Björn Svensson till västra Kanada för att spela hockey i deras juniorliga. Det var hans första år som hockeyproffs och fram till och med säsongen 2018-2019 försörjde sig Björn endast på sin hockey.

Björn Svensson

 – Jag har hunnit med att spela hockey i bland annat Timbro, Modo, Färjestad men även i länder som Tyskland, Österrike och Schweiz innan jag avslutade karriären i Malmö år 2019. Efter att ha spelat i flera olika länder och serier har jag fått lära mig att anpassa mig till och uppskatta olika förhållningssätt till hockey. Det har varit en väldigt bra och nyttig erfarenhet som jag har tagit med mig vidare i livet, säger Björn.

Bollplank för spelare

Idag arbetar Björn som konsult hos ishockeyns fackorganisation SICO (Sveriges Ishockey spelares Centralorganisation) och har titeln Player development manager. Hans roll är att hjälpa SICO:s medlemmar under den aktiva hockeykarriären men också att förbereda och underlätta för en karriärövergång och en omställning efter idrottskarriären.

– Jag fungerar som ett bollplank för spelarna och många av dem har frågor om vad det finns för möjligheter att göra något vid sidan om hockeyn. De har många gånger en önskan att göra annat utanför hockeykarriären men vet inte riktigt vad. Jag försöker hjälpa till att lotsa spelarna till att reda ut vad de faktisk vill och kan göra. Exempelvis kan det handla om att hjälpa dem att hitta information de behöver för att ta sig vidare om de vill studera vid sidan av hockeyn, förklarar Björn.

Vilsen efter idrottskarriären

Tidigt i Björns hockeykarriär började han fundera kring idéer och förslag på saker han skulle kunna göra vid sidan av, men även efter idrottskarriären. Han har alltid varit intresserad av att arbeta med något mer än att spela ishockey men visste inte riktigt på vilket sätt han skulle kunna omsätta det i faktiska handlingar.

– Jag var lite vilsen direkt efter idrottskarriären och kände egentligen bara att jag ville vara kvar i idrottens värld, men hur och i vilken omfattning visste jag inte. Jag förklarade situationen för min rådgivare på TRS och fick jättebra vägledning. Jag fick bland annat tips om en coachutbildning och det visade sig att den utbildningen matchade bra med en roll som jag var intresserad av hos organisationen FIL (Förändringar i livet). TRS gav mig stöd för att gå utbildningen och efteråt fick jag tjänsten hos FIL.

Det är via FIL som Björn nu arbetar med hockeyspelare som är ansluta till SICO och stöttar deras medlemmar med frågor som utbildning, utveckling och karriärväxling. Björn menar att elitidrottare har många egenskaper som är attraktiva på den generella arbetsmarknaden och det är något han försöker förmedla till aktiva hockeyspelare.

– En elitidrottare inom lagsport behöver vara hårt arbetande, flexibel, fungera bra i grupp och kunna prestera under press. Det är egenskaper som många arbetsgivare söker. Sedan kan man behöva komplettera sina färdigheter med exempelvis studier. Men jag tänker att många elitidrottare behöver inse att de faktiskt är eftertraktade på arbetsmarknaden och har unika erfarenheter och egenskaper som inte alla kan konkurrera med, säger Björn.

Björns kontakt med TRS

Björn fick information om TRS under våren 2019 via en person på hockeyfacket som tipsade om TRS omställningsstöd. Han började med att läsa på TRS webbplats om vilka stöd han kunde ta del av och skickade sedan in en ansökan till TRS.

– När jag hade skickat in min ansökan kändes det som att omställningen nu sker på riktigt och det var lite otäckt, men efter att ha pratat med min rådgivare kände jag mig väldigt trygg. Den vägledning jag fick där och då var direkt avgörande för att jag senare fick den tjänst som jag har idag, menar Björn.

Viktigt att förbereda sig

Att Björn började fundera på sin karriärväxling redan några år innan han avslutade sin idrottskarriär tror han bidrog till att hans omställningsperiod endast blev några månader lång.

– Jag trodde att jag kände mig ganska bekväm för jag hade ju förberett mig redan något år tidigare på den här omställningen men när det väl skedde var det ändå lite jobbigt. Jag började känna identitetsproblem när jag inte längre var den hockeyspelaren som jag alltid hade varit. Jag kände mig något förvirrad och vilsen men det är fullt normalt i den situationen. Jag är väldigt tacksam för TRS stöd under den här perioden och att jag lyckades få ett jobb så snabbt efter min hockeykarriär.

Vad har du för råd till andra elitidrottare som närmar sig slutet av idrottskarriären?

– Börja redan nu att fundera på vad ni kan göra vid sidan av idrotten eller efter idrottskarriären. Kontakta TRS och få hjälp och vägledning att karriärväxla. Jag har inte pratat med någon som har fått stöd av TRS som inte har varit nöjd. Mitt tips är att passa på att ta hjälp av TRS med vad som är en väldigt stor omställning i livet, avslutar Björn.

Elitidrottare som ska växla karriär?

Trygghetsrådet TRS rådgivare är vana vid att diskutera de här frågorna och har stor erfarenhet av omställning för den som engagerat sig djupt och länge i sin idrott. 

Läs om vilket stöd elitidrottare kan få hos TRS.

Från hockeyrink till bankkontor

– Att sluta med hockeyn var ett beslut som hade mognat hos mig och jag kände mig verkligen klar som spelare. På elitnivå måste man ge 100 procent och jag hade inte motivation till det. Men att sedan komma framåt och veta vad jag ville göra, det var betydligt svårare, säger Stefan Johansson, som konstaterar att stödet från TRS rådgivare var en stor hjälp i den processen.

Läs artikeln med Stefan här