Danska handbollsstjärnan skolade om sig till mjukvaruutvecklare

Knud Ronau Larsen inledde sin professionella handbollskarriär i Danmark, men 2020 flyttade han till Sverige för spel i Ystads IF. Där var han, som en av ligans bästa offensiva spelare, starkt bidragande till klubbens SM-guld 2022. Men trots framgångarna på planen blev Knuds karriär kantad av skador, vilket ledde till stora utmaningar och till slut en helt ny karriär som mjukvaruutvecklare.

Knud Ronau Larsen. Foto: Ystads IF Handboll

Ett nytt kapitel i Ystad

Knud började sin elithandbollskarriär 2017 och blev snabbt kontrakterad av en av de största klubbarna i Danmark, vilket gav honom möjligheten att leva på sin idrott. Handbollen förde senare Knud över Öresundsbron till ett nytt liv i Ystad. Här började han för första gången på allvar fundera på vad han skulle göra efter idrottskarriären.

– När jag flyttade till Ystad började tankarna på framtiden dyka upp. Jag insåg att jag borde planera för ett liv efter handbollen och att en riktigt tuff skada dessutom skulle kunna avsluta idrottskarriären i förtid. Jag behövde helt enkelt en plan B och började titta på utbildningsmöjligheter. Till sist bestämde jag mig för att studera till mjukvaruutvecklare på distans vid sidan om handbollen, berättar Knud.

Beslutet att avsluta handbollskarriären

I oktober 2023 tog Knud det svåra beslutet att avsluta sin handbollskarriär. Skadorna hade blivit för många och kroppen orkade inte längre.

– Det var ett tufft beslut. Jag hade jobbat hårt i över tio år för att bli en handbollsspelare på elitnivå. Att tvingas släppa den drömmen på grund av skador var oerhört svårt, säger Knud.

En tuff återvändo till Danmark

Efter att ha slutat med handbollen flyttade Knud tillbaka till Danmark och fortsatte sina distansstudier. Men övergången var inte utan utmaningar.

– Att flytta tillbaka till Danmark var bland annat en ekonomisk utmaning. Jag var fortfarande student och kunde inte få det danska studiestödet eftersom jag studerade i Sverige. Det var en väldigt tuff period, förklarar Knud.

Stödet från TRS

Knud kom i kontakt med Trygghetsrådet TRS genom sin klubb. Han fick veta att TRS kunde erbjuda stöd för omställningen till en ny karriär och kom i kontakt med Maria Toft Zulawinski, som är rådgivare på TRS.

– TRS besökte vår klubb och presenterade sig för spelarna. Jag hade inte hört talas om TRS tidigare men bestämde mig för att höra av mig till dem. Jag fick kontakt med Maria som var otroligt hjälpsam, berättar Knud.

En hjälpande hand på vägen

Tack vare TRS fick Knud stöd med bland annat studiematerial, ekonomisk hjälp och vägledning under sin övergång från idrott till studier.

– Min situation var väldigt speciell eftersom jag är dansk men bodde och studerade i Sverige. Trots det lyckades Maria och TRS hitta sätt att hjälpa mig. Det gjorde en enorm skillnad och jag är väldigt tacksam för allt stöd jag har fått, säger Knud.

Råd till andra idrottare

Knud avslutar med att ge råd till andra idrottare som står inför liknande utmaningar.

– Ta hjälp av TRS, även om du inte tror att just du kan få hjälp för att din situation är unik. Jag trodde inte att jag kunde få så mycket stöd med tanke på mina ovanliga omständigheter, men TRS hittar ett sätt att hjälpa. Det spelar ingen roll hur dina förutsättningar ser ut, TRS finns där för att stötta dig, är Knuds slutord.

Läs andras berättelser

Resan mot ett nytt jobb är din egen - men du kan lära dig och hämta inspiration av hur det har varit för andra. Här hittar du många olika exempel där du får ta del av erfarenheter och tips från andra.

Andra berättar - elitidrottare

Andra berättar - att hitta ett nytt jobb