Hur söker jag jobb mitt i en coronakris?

TRS rådgivare Maria Åberg ger tips på vad du som söker jobb kan göra i läget som är. Fortsätt i din jobbsökarprocess – passa på att kompetensutveckla dig – och inte minst: ta hand om dig.

 

Maria Åberg, rådgivare

 

Det är inte konstigt om du känner oro nu – vi är mitt i en coronakris, en pandemi som sätter saker och ting ur spel och förändrar förutsättningarna för oss alla. Vi känner alla oro – men du ska veta att på TRS fortsätter verksamheten som vanligt, så gott det går.

TRS följer myndigheternas rekommendationer och många av oss arbetar på distans. Vårt kontor i Stockholm är dock öppet med någon på plats.

Många av våra möten kommer att ske via telefon eller Teams. Du kan vara säker på att vi är friska när vi har fysiska möten – vi vill gärna att du också ska känna dig helt frisk när vi ses.

Vi finns tillgängliga på telefon och e-post. Du är välkommen att kontakta din rådgivare som vanligt.

Här kommer lite tips och råd:

I en krissituation är det viktigt att du tar hand om dig själv och försöker fokusera på aktiviteter som ger dig energi. Låt dig inte förlamas av all information som flödar. Håll dig uppdaterad via säkra källor (myndigheterna) men låt inte nyheter om coronaviruset ta över ditt liv. Ta tillfället i akt att kompetensutveckla dig.

Behåll dina dagliga rutiner i den utsträckning det är möjligt. Rörelse och motion viktigt för välmående.

Håll kontakter med nära och kära digitalt. Försök gilla läget, situationen kommer klinga av så småningom, även om det kan ta tid.

Mycket i jobbsökarprocessen kan du fortsätta med trots situationen just nu. Beroende på hur långt du har kommit i ditt jobbsökeri finns en rad aktiviteter att ta itu med. Ta kontakt med din rådgivare för tips och idéer.

Passa på att kompetensutveckla dig under den här perioden. Nedan ges några gratis och enkla tips:

  • Läs litteratur, lyssna på ljudböcker eller poddar om aktuella ämnen inom ditt kompetensområde.
  • På Youtube kan du se tutorials om det du vill lära dig mer om, exempelvis Excel, LinkedIn, digital marknadsföring och mycket annat.
  • Upptäck TED.com och se olika korta inspirerande föreläsningar på temat ”idéer värda att sprida”.
  • Var delaktig, följ forum och grupper på nätet där dina intresse- och kompetensområden diskuteras, exmpelvis LinkedIn.
  • Studera. Distanskurser på högskolor och universitet är gratis. MOOC (Massive Open Online Course) är öppna kurser på nätet. Ett exempel på en sida med sådana kurser är: https://www.coursera.org/

/Maria Åberg, rådgivare