Joel Lundqvist: Fullt fokus framåt

Efter en 23 år lång, framgångsrik karriär som ishockeyspelare har Joel Lundqvist nu gått vidare och växlat om till en ny tillvaro. I dag har han lämnat rollen som lagkapten i Frölunda HC, startat eget företag och arbetar inom flera olika områden – bland annat föreläser han om ledarskap och medverkar i TV-rutan som ishockeyexpert. 

Joel Lundqvist föreläser om ledarskap.

Att byta från ett yrke till ett helt annat är alltid en utmanande resa. Att växla från ett liv som elitidrottare till något helt annat lägger till en extra dimension. 

– Jag levde min dröm, som jag haft sedan jag var sex år gammal. 

Under hockeykarriären fanns inte utrymme att fundera över vad som skulle komma sedan – det var fullt fokus som gällde. 

– I 30-årsåldern hade jag lite sådana tankar. Ska jag börja förbereda mig…? Men jag kom fram till att gå all in i idrottskarriären. Den tog så mycket kraft och energi. Jag var så fokuserad, i min roll i klubben och i idrottandet. Samtidigt var min familj så viktig. Jag ville ha så mycket fokus som möjligt där när jag inte idrottade. Att lägga till ytterligare saker i livet var inte aktuellt. 

Sista racet 

Men under fjolåret förändrades läget och i februari kom beskedet. 

– Jag hade haft vissa funderingar. Jag visste att det var stora förändringar på gång inom klubben. I november-december började det stå klart för mig och det blev skarpt läge på ett annat sätt: detta blir sista racet för min del.  

Ännu hade han inte börjat tänka på det som skulle komma sedan. 

– Nej. Snarare tänkte jag ännu mer: nu är det fullt fokus, ända in i mål. Jag gasar, hela vägen ut. Jag tänkte att sen får jag tid att tänka på vad jag ska göra sedan. 

Många tankar 

Och så blev det. Säsongen tog slut, och därmed hockeykarriären. Nu var det dags att tänka nytt. 

– Jag har ju en bror som också lagt av, vi pratade mycket. Jag har också några personer jag samtalat mycket med, om livet, hur man ser på olika saker. Jag träffade folk, lyssnade in och blev inspirerad.  Det handlade mycket om det, att lyssna och bli inspirerad. Men det snurrade många tankar i olika riktning. Jag skulle gå från att vara fokuserad och prestera i en sak till någonting helt annat.  Det var spännande och läskigt på samma gång. 

Via spelarfacket Sico fick Joel Lundqvist tips om TRS, och han hörde om någon spelare som fått hjälp tidigare. 

– Det lät väl bra. Jag hade en inställning att vara öppen, och det var en bra start att prata med någon utomstående. 

Med TRS rådgivare Torbjörn Norlund hade Joel Lundqvist ett öppet samtal om framtiden, hur tankarna gick, funderingar på inriktning. 

– Inget var klart, vi samtalade om vad jag ville framåt. Det är en extremt stor förändring i livet, att ha en målsättning rakt fram under en 23 år lång idrottskarriär till att själv hitta en ny riktning, nya rutiner, nya förhållningssätt. 

Han återkommer till tankarna som snurrade och samtalen som fördes under den här tiden. 

– Kanske var jag lite förberedd på vad som skulle komma, men det är först när du är i processen som du kan hantera den. Det var nyttigt att komma i kontakt med TRS, att bolla tankar och idéer utan att stressa, få extra hjälp och olika verktyg. Det var så nyttigt att samtala med en utomstående person som kunde berätta om hur det funkar, att få tid och dela tankar.  

Startade eget företag 

Nu har Joel Lundqvist gått in i en ny karriär som föreläsare, expert, efterfrågad i många olika sammanhang… och han har startat ett eget företag. 

– Det växte fram under sommaren. Jag tyckte att det kändes spännande, och har fått olika typer av förfrågningar. För mig var det viktigt att själv styra min tid. Jag har levt ett extremt inrutat liv i alla år. Nu vill jag själv bestämma när jag vill jobba, hur jag vill jobba och med vad. Det är riktigt lockande här och nu, sedan har jag inte satt en livslång plan för detta. 

När han bestämt sig för att starta eget träffade han också TRS rådgivare Chriztian Hallström, som guidat många till ett eget företagande. 

– Det kändes spännande och kul, jag fick ett bollplank kring företagandet och veta vad jag behövde tänka på. Jag tycker att man kan se TRS som en bra möjlighet för att hjälpa till att öppna tankar och idéer inför det nya livet, för att förbereda dig. För det är en stor omställning som påverkar dig som människa. 

Kompetens att ta med sig 

Som elitidrottare och lagkapten finns det en hel del kompetens att ta med sig till framtida yrkesroller.  

– Kunskapsmässigt, när det gäller att driva företag, har jag mycket att lära. Det känns kul! Annars skulle jag säga självledarskapet. Att ta ansvar för det jag gör, att förbereda mig, för att kunna maximera min prestation – det har jag har haft med mig i alla år. Men som sagt, det är mycket att lära sig, det känns också väldigt kul. 

Hur ser du nu på hockeykarriären – och framtiden? 

– Jag är jätteglad, stolt och tacksam för det jag varit med om. Det är också fantastiska personer jag stött på och lärt känna. Men nu är jag klar där, nu skapar jag ett nytt liv. 

Frölunda är Joel Lundqvists hemmaklubb, där har han sina rötter. Klubben har betytt mycket och varit en stor del av hans liv, sen barnsben. 

– Just nu är rollen som expertkommentator en rolig koppling till hockeyn. Det växte fram - Frölunda har varit så stor del av mitt liv, jag känner att jag behöver andas ny luft. Jag behövde lyfta blicken och komma bort från det vardagliga i klubben. Så det känns både bra och inspirerande att stå på en scen och föreläsa eller vara expertkommentator i tv. Det finns likheter – det är puls och närvaro, game time. Det är också väldigt inspirerande att prata om det man fått med sig från hockeyn. 

Alla är olika 

Joel Lundqvist har alltid haft sin krets utanför hockeyn, och han tror att det har gjort omställningen lättare. 

– Jag hade ett annat liv utanför hockeyn med nätverk och umgänge med personer som betydde och betyder mycket. Men förstås, jag har många fina relationer kvar inom hockeyn också.  

Samtidigt har fokuseringen på idrotten varit tydlig och viktig: 

– Alla är olika – en del kan kombinera flera olika saker. För mig passade inte det. Dels hade jag min roll i laget, dels var familjen jätteviktig för mig. Min uppfattning är att om man ska prestera på topp i en idrottskarriär kan man inte vara för splittrad. Jag gjorde rätt prioritering för mig under min karriär, men jag är ingen mall för hur andra ska göra.  

Tips för karriärväxling 

– Om du känner att du har tid att utbilda dig eller förbereda dig på annat sätt kan du göra det. Det är en resa att göra, förr eller senare. Det viktiga är att du inte börjar prioritera bort din noggrannhet i idrotten. Det var extremt viktigt för mig, att köra på hela vägen in i mål. 

Sedan tycker han att du kan fundera på vad du tycker är kul - vad drivs du av? 

– Jag har hållit på med idrott hela mitt liv – kalla det passion eller driv. Vad drivs jag av nu? Vad tycker jag är kul?  För mig är det viktigt att det ska vara kul att gå till jobbet. Och det måste komma inifrån mig själv. Det handlar om att hitta vad jag vill! 

Men det är som sagt ingen lätt övergång. 

– Ditt nya liv kommer inte att ersätta kickarna i idrotten. Men jag tycker att det känns bra, jag ser fram emot det här nya livet på andra sätt. Jag känner mig öppen för framtiden! 

Joel Lundqvist som lagkapten i Frölunda.