Utökat stöd för dig som vill studera

TRS rådgivare Maria Toft Zulawinski tipsar om vad som är viktigt att tänka på om du vill studera.

Maria Toft Zulawinski

Jag kan väl inte studera igen…?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna.

– Ofta har vuxenstudenter, med erfarenhet från ett arbetsliv, lättare att se studier som arbetstid och de kan strukturera sin tid. Det är inte så att man tappar sin studieförmåga bara för att man blivit äldre! De jobbsökare jag möter som valt studier är väldigt nöjda, de tycker att det är roligt, säger Maria.

Nuförtiden är det lättare att hitta studieformer som passar var och en. Kanske är det distansstudier, kanske är det deltidsstudier. Det finns många olika yrkesutbildningar att välja på.

Utökat stöd för dig som vill studera

Det första du behöver göra är att fundera på varför du skulle vilja studera. Vilket är ditt syfte? Vad har du för mål? Är det för att du vill karriärväxla – då kanske det är fråga om längre studier. Då behöver du fundera över hur du ska klara ekonomin. Kan du få studielån eller -bidrag?

– TRS kan bidra med ett utökat stöd om du vill studera. Det gäller dig som är anställd i en ansluten organisation, både du som är anställd tillsvidare och du som är tidsbegränsat anställd. Det gäller också dig som får stöd av TRS för att du har blivit uppsagd, berättar Maria och fortsätter:

– Om du inte vet vad du vill studera kommer TRS rådgivare kunna ge dig vägledning, rådgivning och coachning mot studier. Den utbildning du väljer ska stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Du kan också få validering av den kompetens du redan har och TRS kan dessutom betala för vissa utbildningar som kostar pengar.

Tre olika studiestöd

TRS erbjuder tre former av studiestöd, för dig som är anställd eller är mellan jobb och får stöd av TRS, och vill studera från och med 1 oktober.  Gäller endast de som får stöd inom ramen för det nya omställningsavtalet – det vill säga har sin sista anställningsdag efter 30 september 2022.

Kortvarigt studiestöd – för utbildningar som är kortare än en vecka. Gäller både om du är anställd och för dig som är mellan jobb och får stöd av TRS.

Kompletterande studiestöd – för dig som också får omställningsstudiestöd från CSN. Gäller för utbildningar som är längre än en vecka. Gäller både om du är anställd och för dig som är mellan jobb och får stöd av TRS.

Studieersättning – för dig som är över 40 år, är mellan jobb och får stöd av TRS, samt inte uppfyller villkoren för CSN:s omställningsstudiestöd.

Vad är omställningsstudiestöd?

Det nya omställningsstudiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Ansökningsperioderna kommer att vara två gånger per år, med start 1 april respektive 1 oktober.

Yrkesutbildningar ger goda chanser till jobb

Maria vill slå ett slag för yrkesutbildningar som ett bra alternativ för den som funderar på att börja studera.

– Yrkesutbildningar är yrkesspecifika och utformade för att täcka behov på arbetsmarknaden. Vanligtvis är yrkesutbildningar inte heller så långa och ger dig bra chanser att snabbt att få ett nytt jobb, säger Maria.

Exempel på CSN-berättigade yrkesutbildningar med goda chanser till jobb är undersköterska, lager- och terminalarbetare samt inom IT. Det är yrken och områden där det i princip alltid finns arbete när du har studerat klart.

– Det här är tre bra exempel på relativt korta utbildningar som fungerar som en slags kompetensvässning, vilket öppnar upp dörrar och ger dig nya möjligheter på arbetsmarknaden. Är du exempelvis intresserad av lager- och terminalarbete kan TRS hjälpa dig med stöd att ta truckkort, förklarar Maria

Prata med din rådgivare

– Botanisera och gör ett urval, rekommenderar Maria. Fundera över ditt syfte och ditt mål. Hur länge är du beredd att studera? Är du inskriven hos TRS rekommenderar jag dig att prata med din rådgivare.

– Vi kommer att arbeta allt längre. Då kan det vara värt med en eller två terminers kompetensutveckling, så att du kan jobba med något du tycker är kul under ett långt arbetsliv. Dessutom – en kurs kan ge dig ny inspiration och motivation i jobbsökandet. Så ta upp det med din rådgivare!

Hur gör jag för att börja?

  1. Börja på sajten https://www.studentum.se/
  2. Arbetsförmedlingen. Där kan du testa utifrån dina intressen vad som kan passa dig. Du kan även få studie- och yrkesvägledning. Länk till Arbetsförmedlingen - om studier
  3. I din hemkommun eller på skolor finns ofta studievägledare du kan kontakta. Universitets- och högskolerådet ansvarar för https://www.studera.nu/ där du kan hitta mycket information.
  4. Andra tips:  https://www.yrkeshogskolan.se/

Håll koll på datumen

Sista ansökningsdag till universitet och högskolor: 15 april respektive 15 oktober. Andra utbildningsinstanser har andra ansökningstider.

Studiestartsstödet

Det är till för dig med kort utbildning, som kanske saknar gymnasieutbildning. Det riktar sig till personer mellan 25 och 56 år. Med anledning av pandemin har CSN tagit bort kravet på sex månaders inskrivning på Arbetsförmedlingen. Det innebär att du kan få nästan 9000 kronor/månad i bidrag från CSN upp till 50 veckor för att komplettera din utbildning på folkhögskola eller komvux.

Läs mer om detta på CSN:s webbplats

Här finns jobben efter högskolan

I mars 2021 rapporterade Arbetsförmedlingen om vilka jobb det kommer vara lägst, respektive högst, konkurrens om 2025.

Urval av yrken på högskolenivå med lägst konkurrens om jobben 2025
Barnmorska
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och it-arkitekter

Urval av yrken på högskolenivå med hårdast konkurrens om jobben 2025
Banktjänsteman
Fastighetsmäklare
Finansanalytiker och investeringsrådgivare
Fotografer
Grafiska formgivare
Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
Journalister
Musiker, sångare och kompositörer

(Observera att listor på bristyrken inte finns att få på länsnivå.)

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.