Utbildningar som ger goda jobbchanser

TRS rådgivare Maria Toft Zulawinski tipsar om vad som är viktigt att tänka på om du vill studera.

Maria Toft Zulawinski

– Att studera på distans fungerar utmärkt i dagens digitala värld men jag tycker att det är viktigt att alltid tänka igenom hur lång tid man vill lägga på studierna och hur goda chanserna till jobb är efter utbildningen. Använd Arbetsförmedlingens webbplats och leta efter bristyrken för att ta reda på var det är enklast att få jobb innan du bestämmer sig för en utbildning.

Yrkesutbildningar ger goda chanser till jobb

Maria vill slå ett slag för yrkesutbildningar som ett bra alternativ för den som funderar på att börja studera.

– Yrkesutbildningar är yrkesspecifika och utformade för att täcka behov på arbetsmarknaden. Vanligtvis är yrkesutbildningar inte heller så långa och ger dig bra chanser att snabbt att få ett nytt jobb, säger Maria.

Exempel på CSN-berättigade yrkesutbildningar med goda chanser till jobb är undersköterska, lager- och terminalarbetare samt inom IT. Det är yrken och områden där det i princip alltid finns arbete när du har studerat klart.

– Det här är tre bra exempel på relativt korta utbildningar som fungerar som en slags kompetensvässning, vilket öppnar upp dörrar och ger dig nya möjligheter på arbetsmarknaden. Är du exempelvis intresserad av lager- och terminalarbete kan TRS hjälpa dig med stöd att ta truckkort, förklarar Maria

Jag kan väl inte studera igen…?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna.

– Ofta har vuxenstudenter, med erfarenhet från ett arbetsliv, lättare att se studier som arbetstid och de kan strukturera sin tid. Det är inte så att man tappar sin studieförmåga bara för att man blivit äldre! De jobbsökare jag möter som valt studier är väldigt nöjda, de tycker att det är roligt, säger Maria.

Nuförtiden är det lättare att hitta studieformer som passar var och en. Kanske är det distansstudier, kanske är det deltidsstudier. Det finns många olika yrkesutbildningar att välja på.

Fortbildning eller karriärväxling?

Det första du behöver göra är att fundera på varför du skulle vilja studera. Vilket är ditt syfte? Vad har du för mål? Är det för att du vill karriärväxla – då kanske det är fråga om längre studier. Då behöver du fundera över hur du ska klara ekonomin. Kan du få studielån?

Är ditt syfte att vässa cv:t – då är det troligen någon form av fortbildning du behöver. Det kan innebära kortare studier.

– Bestäm dig för vilket syfte du har med dina studier. Sen tycker jag att du ska inventera arbetsmarknaden inom det område du vill studera. Det är ju mindre lyckat att välja en utbildning som troligen leder till arbetslöshet.

Maria har sett flera som fått arbete under tiden studierna pågår, men rekommenderar att man ändå avslutar sin utbildning.

– Nu ser vi på TRS att det är ett ökande antal som väljer studier – både kortare diplomutbildningar och längre högskolestudier. Dessutom väljer många utbildningarna på yrkeshögskolorna. De utbildningarna skapas när det uppstår ett behov på arbetsmarknaden.

Vissa utbildningar kostar pengar, mer eller mindre. Andra har inga avgifter. Bidrag och lån från CSN (en myndighet som beviljar och administrerar studiestöd) kan du få tills du är 47 år, därefter trappas det ner och efter 57 år kan du inte ta del av den möjligheten.

– Det finns ekonomiska utmaningar, konstaterar Maria. Men TRS kan gå in och stötta med studiestöd om du inte kan få det från CSN, till exempel.

Prata med din rådgivare

– Botanisera och gör ett urval, rekommenderar Maria. Fundera över ditt syfte och ditt mål. Hur länge är du beredd att studera? Är du inskriven hos TRS rekommenderar jag dig att prata med din rådgivare.

– Vi kommer att arbeta allt längre. Då kan det vara värt med en eller två terminers kompetensutveckling, så att du kan jobba med något du tycker är kul under ett långt arbetsliv. Dessutom – en kurs kan ge dig ny inspiration och motivation i jobbsökandet. Så ta upp det med din rådgivare!

Hur gör jag för att börja?

  1. Börja på sajten https://www.studentum.se/
  2. Arbetsförmedlingen. Där kan du testa utifrån dina intressen vad som kan passa dig. Du kan även få studie- och yrkesvägledning. Länk till Arbetsförmedlingen - om studier
  3. I din hemkommun eller på skolor finns ofta studievägledare du kan kontakta. Universitets- och högskolerådet ansvarar för https://www.studera.nu/ där du kan hitta mycket information.
  4. Andra tips: http://yrkesutbildning.se/ och https://www.utbildning.se/.

Håll koll på datumen

Sista ansökningsdag till universitet och högskolor: 15 april respektive 15 oktober. Andra utbildningsinstanser har andra ansökningstider.

Studiestartsstödet

Det är till för dig med kort utbildning, som kanske saknar gymnasieutbildning. Det riktar sig till personer mellan 25 och 56 år. Med anledning av pandemin har CSN tagit bort kravet på sex månaders inskrivning på Arbetsförmedlingen. Det innebär att du kan få nästan 9000 kronor/månad i bidrag från CSN upp till 50 veckor för att komplettera din utbildning på folkhögskola eller komvux.

Läs mer om detta på CSN:s webbplats

Här finns jobben efter högskolan

I mars 2021 rapporterade Arbetsförmedlingen om vilka jobb det kommer vara lägst, respektive högst, konkurrens om 2025.

Urval av yrken på högskolenivå med lägst konkurrens om jobben 2025
Barnmorska
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och it-arkitekter

Urval av yrken på högskolenivå med hårdast konkurrens om jobben 2025
Banktjänsteman
Fastighetsmäklare
Finansanalytiker och investeringsrådgivare
Fotografer
Grafiska formgivare
Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
Journalister
Musiker, sångare och kompositörer

(Observera att listor på bristyrken inte finns att få länsnivå.)

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.