Välkommen, Anders!

- Är det någon gång TRS verkligen behövs är det nu och kommande år.

Under 2021 kommer uppsägningar i pandemins spår ta mycket kraft – men sen tror han att TRS kan spela en ännu viktigare roll inom området kompetensutveckling. När vi alla ska ställa om till det nya normala.

Anders Larsson, ordförande i TRS
Anders Larsson, ordförande i TRS

Mitt i mörka november fick TRS en ny styrelseordförande. Det är Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och även i Arbetsgivaralliansen.

- Det är roligt komma igång, första styrelsemötet blir ju som en formell start. Sedan är det speciellt i dessa tider när alla möten är digitala, särskilt vid ett första möte.

En annorlunda plan

Vid styrelsemötet beslutades om TRS verksamhetsplan för 2021 – en annorlunda plan där mycket handlar om att rusta organisationen för många nya jobbsökare i pandemins spår. Men också en hel del utveckling, både vad gäller digitala hjälpmedel och det förebyggande stödet med kompetensutveckling.

- I grund och botten är TRS en fin verksamhet med mycket kompetent personal. Men ingen vet helt klart vad 2021 kommer att innebära. Vi är mitt i en andra våg av pandemin, och vad det kommer att innebära för arbetsmarknaden kan ingen egentligen sia om. Även om vi ser att många av TRS branscher har drabbats mycket hårt med många uppsägningar.

Vi står inför ett år då behovet av TRS troligen kommer att vara mycket stort. I vanliga fall brukar det vara finanskriser och lågkonjunkturer som påverkar arbetsmarknaden, då har TRS branscher en annan roll och brukar inte vara de som drabbas av uppsägningar allra först.

- Då står idrott och kultur för den goda kraften, som kan ge extra glädje i en tuff vardag. Med pandemin har det nästan varit tvärtom. Besöksnäringen, idrotten, kulturen är branscher som drabbats mycket hårt.

Hur blir framtiden? Det är förstås ingen som vet exakt vad som kommer att hända.

- Men jag tror att vi kommer att hamna i det nya normala. Vi som människor, och samhället, kommer att hitta det nya normala där vi gör andra prioriteringar, värdesätter andra saker. Kommer vi verkligen komma tillbaka till det som var? Jag tror inte riktigt det. Kommer människor vilja samlas, till exempel i idrottsarenor?

Vägen framåt

- Då tror jag att det kommer vara viktigt för oss alla, och för TRS, att fundera på vilken kompetens vi behöver ha, vilken kompetensutveckling behövs? Vad ska vi ställa om till? Jag tror att vi på TRS kan spela en ännu viktigare roll inom området kompetensutveckling.

På kort sikt kommer det handla om omställning. Men på lång sikt, i fortsättningen och det nya normala, ser Anders Larsson att det kommer bli mer fokus på kompetensutveckling och vad TRS kan göra där.

- Och även om man inte får glömma perspektivet medlemmarna – så är det otroligt viktigt att TRS även i framtiden kan ha en sund arbetsmiljö som innebär att vi kan leverera det våra anslutna organisationer behöver. TRS personal måste ha rätt förutsättningar för att kunna göra det.

Viktiga frågor

Han har varit ordförande för Svenska Ishockeyförbundet i sex år och brinner förstås för sin idrott.

- Jag har en passion för sporten, det måste man ha. Men jag brinner också för ishockey som fenomen och funktion i samhället. Här fostras goda samhällsmedborgare som både kan vinna och förlora, som lär sig föreningsliv och demokrati. Det skapar meningsfullhet för många, det berör.

Anders Larsson har också en bakgrund som HR och personalchef och tycker att frågor om kompetensutveckling och organisationsutveckling är viktiga och spelar stor roll. Därför är uppdragen i Arbetsgivaralliansens och TRS styrelser roliga, tycker han.

- Jag har sett vad ett trygghetsråd kan göra för både individer och verksamheter. Att medlemmarna finns inom idéburen verksamhet är bonus. Vi jobbar för någonting viktigt. Där båda parter, både arbetsgivare och fack samlas runt något gemensamt, positivt och viktigt.